Economic

Frații Toma Sparanghel, culturi exotice la Buzău

Frații Florin și Daniel Toma au fost „botezați”, de câțiva ani, Toma Sparanghel, după brandul sub care funcționează afacerea lor cu sparanghel, o legumă care a început să câștige tot mai mult teren în România.

Într-un interviu pentru zf.ro, cei doi frați au povestit cum au început această afacere. În anul 2011, au citit într-un articol beneficiile sparanghelui, așa că și-au cumpărat semințele și au încercat să își facă propriile rădăcini de sparanghel, care, din lipsa experienței, au ieșit puțin cam firave. În 2012, şi-au cumpărat din Germania coroanele necesare pentru a înfiinţa o cultură, acesta fiind modul de înmulţire a legumei, a cărei rădăcină se formează ca o coroană. S-au documentat mai bine şi au reuşit să aibă o producţie bună, iar de aproximativ nouă ani produc rădăcini de sparanghel atât pentru ei, cât şi pentru cei care îşi doresc o astfel de cultură.

„Plăcându-ne atât de mult ceea ce facem, am decis să încercăm şi cu o altă legumă: broccolini. Astfel, din 2019 producem broccolini de două ori pe an. Iar mai nou, încercăm să promovăm şi kalettes, o încrucişare între varza de Bruxelles şi varza kale. Această legumă câştigă din ce în ce mai mult teren în ţări precum Germania, Anglia, Spania, fiind apreciată pentru proprietăţile ei nutritive”, spune Daniel Toma.

În primii ani, Daniel Toma se împărțea între jobul de la București și cultura de la Amara; lucra în București în sezonul rece, iar la începutul primăverii se întorcea la Buzău. Deoarece suprafeţele culturilor au crescut şi, odată cu ele, şi volumul de muncă, Daniel a decis că este momentul să se mute definitiv în casa bunicilor, unde, de altfel, îşi petrecuse prima jumătate a copilăriei. „Când am înfiinţat prima cultură, investiţia a fost de câteva mii de euro. Am achiziţionat material săditor – coroanele de sparanghel, terenul şi câteva utilaje agricole.”

Businessul celor doi fraţi a devenit tot mai cunoscut de la un an la altul în rândul consumatorilor de sparanghel, iar pentru a-şi creşte portofoliul, fraţii Toma au căutat soluţii de a ajunge cu legumele şi în alte oraşe, nu doar în Bucureşti. „Rădăcinile le distribuim în special persoanelor fizice care doresc să aibă sparanghel în propria grădină. În cei aproximativ nouă ani de când le comercializăm, coroanele de sparanghel produse de noi au ajuns în toate zonele ţării, inclusiv în zonele de munte, unde, din spusele clienţilor, acestea s-au adaptat fără probleme. Aprovizionăm cu sparanghel şi broccolini câteva băcănii şi restaurante, iar de anul trecut am început să colaborăm şi cu câteva hipermarketuri online.”

Toma Sparanghel se poate găsi astfel în restaurante precum Kané, Voilà Bistro, Il Locale, FAYN Urban Eatery şi La Cuptor din Sibiu. Prin platforma verdefood.ro, legumele au fost distribuite şi către Arzu şi Le Bab, iar din aprilie anul trecut, sparanghelul cultivat în Buzău poate fi găsit pe Freshful.ro, Froopt.ro şi Sezamo.ro. „Până acum am mai colaborat şi cu băcănii precum Nasul Roşu, Băcănia Veche, Natura în Bucate din Braşov şi La Frutteria din Râmnicu Vâlcea”, spune acesta.

Din păcate, cei doi frați nu au reușit să vândă și hipermarketurilor produsele pe care le cultivă, în ciuda încercărilor de peste patru ani. Aici, spun ei, sunt în continuare preferate legumele din import. „Munca în agricultură este grea, dar are şi părţile ei frumoase. Dacă îţi place cu adevărat ceea ce faci, treci mai uşor peste impedimentele care apar şi nu renunţi, ci din contră, cauţi soluţii. De exemplu, anul trecut am avut o mare problemă cu seceta. Ca în niciun an, au secat fântânile. Aşa că astă iarnă m-am apucat de forat una, de la zero. M-am documentat, am cumpărat cele necesare şi m-am apucat de treabă”, spune Daniel Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker