Actualitate

De ce nu trebuie să ne mirăm când un elev își atacă profesorul

Un caz care a făcut vâlvă, atât la Buzău, cât și pe plan național, în anul 2018 și, ulterior, în 2020, a invadat din nou spațiul public odată cu o decizie a Tribunalului Buzău, care a pronunțat pe fond o hotărâre judecătorească prin care obligă Colegiul Național „B.P. Hasdeu” să anuleze o notă de 2 la purtare aplicată unui elev-problemă și toate actele care conțin această mențiune. Deși decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs de liceul buzoian, scandalul este repus pe tapet exact într-un moment în care în diverse medii, mai mult sau mai puțin academice, se dezbate la greu siguranța cadrelor didactice în sălile de clasă și în afara acestora, dezbateri declanșate de două evenimente petrecute săptămâna trecută: profesoara din București tăiată în zona gâtului de un elev, chiar în sala de clasă, și cea din Prahova, umilită tot în sala de clasă.

Povestea romanțată a elevului Andrei Voicu…

Andrei Voicu

Despre ce este vorba? Varianta romanțată a poveștii sună în felul următor: Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” ar trebui să șteargă din registrele școlii nota 2 la purtare pe care i-a dat-o unui elev în 2018, în cazul în care o decizia pronunțată pe fond de Tribunal Buzău, atacabilă cu recurs, va rămâne definitivă. „Andrei Voicu, azi student la Psihologie, și-a ironizat pe un grup de Facebook al liceului o profesoară de desen, care cu ani înainte făcuse un videoclip muzical împreună cu alte două tinere.Andrei Voicu era în clasa a XI-a în 2018, când a postat pe un grup de Facebook al liceului din Buzău un videoclip al profesoarei sale de desen și un mesaj ironic: «Colegiul Bogdan Petriceicu Hasdeu este liceul în care este interzisă purtarea bărbii și a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minți ale sistemului de învățământ, această struțo-cămilă a artei, care se zbate între vocația de a cânta și de a desena». Băiatul a făcut atunci obiectul unei anchete disciplinare la capătul căreia s-a ales cu nota 2 la purtare pe primul semestru”, după cum scrie „Libertatea”.

„În 2020 Andrei Voicu a absolvit liceul și a avut și media 9.03 la examenul de bacalaureat. Atunci a început și acțiunea în instanță. La capătul a trei ani de procese, pe 7 aprilie 2023, Tribunalul Buzău anulează deciziile colegiului buzoian de scădere a notei la purtare a băiatului. De asemenea, obligă liceul să radieze «mențiunile din evidențele școlare în ceea ce-l privește pe reclamant cu privire la aplicarea notei 2 la purtare pe semestrul I al anului școlar 2018-2019, cu efectuarea cuvenitelor modificări» și să-i plătească elevului 3.000 de euro daune morale plus cheltuieli de judecată de 2.800 de lei”, mai precizează sursa citată.

… și cea neromanțată

În realitate, Andrei Voicu a fost un elev-problemă al Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, iar întâmplarea petrecută atunci când era elev al clasei a XI-a a fost picătura care a umplut paharul și care l-a adus în fața Consiliului Profesoral și a Consiliului de Administrație al liceului, care a hotărât inițial exmatricularea și, ulterior, doar sancționarea sa cu nota 2 la purtare.

Adolescentul a distribuit un videoclip, vechi de mai bine de cinci ani la acea oră, realizat când actuala profesoară de la „Hasdeu” făcea parte dintr-un trio de muzică etno – la care aceasta însă a renunţat în momentul în care a obţiunut titularizarea la prestigiosul colegiu buzoian -, însoţit de comentariul incriminant: „Băieţi, eu zic să facem o mişcare şi să-i găsim profei de desen un băiat de care să se lipească! Colegiul B.P. Hasdeu este liceul în care este interzisă purtarea bărbii şi a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minţi ale sistemului de învăţământ, această struţo-cămila a artei care se zbate între vocaţia de a cânta şi de a desena”, a fost comentariul lui Andrei Voicu.

Reprezentanţii şcolii spuneau, tot la acea dată, că pro­punerea de exmatriculare a venit atât de la profesori, cât şi de la părinţii unor elevi.
„O anumită manifestare a comportamentului lui a lăsat de dorit în ceea ce priveşte relaţia sa cu şcoala. Din moment ce s-a ajuns să se discute, se presupune că este încălcat regulamentul şcolar. Altfel, nu aveam de ce să declanşăm această procedură”, declara Laurenţiu Ţepeluş, la ora respectivă director adjunct al Colegiului.

Mama elevului a depus o plângere la Inspectoratul Şcolar prin care contesta decizia de exmatriculare. „Mama acestui elev a depus o petiţie la Inspectorat. Inspectorul va merge în zilele care urmează să verifice cele afirmate şi să discute cu conducerea şcolii. Este posibil ca elevul să fi încălcat regulamentul intern şi atunci să vedem ce riscă pentru faptele lui”, declara, la rândul ei Florina Stoian, inspector şcolar general la acea dată.

Subiectul în cauză a fost întors pe toate feţele în mass-media şi mai ales pe reţelele de socializare, iar conducerea Colegiului Naţional „B. P. Hasdeu” a emis un comunicat de presă în care explica  în detaliu situaţia respectivului elev.

„Pentru înţelegerea corectă a situaţiei elevului Voicu A. Alexandru-Andrei, din clasa a XI-a G, Colegiul Naţional «B.P. Hasdeu», facem urmă­toarele precizări:

Voicu A. Alexandru-Andrei a absolvit clasa a IX-a (2016-2017) în Colegiul Naţional «Mihai Eminescu», Buzău. Media generală 8,00 (opt), la „Purtare” – media 9 (nouă). A devenit elev al Colegiului Naţional «B.P. Hasdeu» în urma transfe­rului (04.09.2017, respectiv 07.09.2017). Pe parcursul anului şcolar 2017/2018 a acumulat 187 de absenţe, fapt pentru care media la «Purtare» a fost 9 (nouă). A fost corigent, în primul semestru. la un obiect. Media generală: 8,42. Datorită absenţelor şi comportamentului, la şcoală şi la domiciliu, a primit consiliere de specialitate în cadrul colegiului. Legătura cu familia a fost riguroasă: profesor-diriginte, conducerea colegiului.

În clasa a X-a, aşa cum scrie mama elevului, Doamna Voicu Elena-Gabriela, „(…) a intrat într-un anturaj în care se folosea băuturi alcoolice (am citat exact, s.n.). Nu a venit niciodată la liceu beat sau să vină în liceu cu băuturi alcoolice. Pentru a-mi salva fiul de acest viciu, am cerut ajutor domnului director (…), ajutându-mă prin consiliere şi prin suprave­ghere mai atentă”. Foarte multe absenţe au fost acumulate şi pe fondul acelui «viciu» semnalat de mama elevului, care a relatat în şcoală că se teme, îi este frică.

Conflictual fiind, a ­de­ranjat ora unei Doamne Profesor, stătea cu picioarele pe bancă etc. În Consiliul Profesorilor Clasei, Doamna Profesor a afirmat că a lăsat lucrurile aşa, pentru că îi este frică. Un părinte a declarat că nu poate spune mai multe pentru că se teme pentru fiica lui, colega elevului Voicu. În ora altei Doamne Profesor a intrat mai târziu, a trântit violent uşa spunând că aşa se comportă un elev cu nota 4 la purtare. Un alt Domn Profesor a semnalat comportamentul deplasat al elevului pe parcursul orelor. În Consiliul Profesorilor Clasei era încordat, cu pumnii strânşi ameninţător.

La ora de desen, situaţia este foarte bine cunoscută. Toate acestea s-au spus şi s-au consemnat în procesul verbal al Comisiei pentru aplicarea standardelor de comportament în Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”. S-au făcut propuneri de sancţionare. Consiliul profesoral va decide în prima şedinţă ordinară.

Adevărul va ieşi la suprafaţă. Onoarea meseriei ne obligă la un comentariu echilibrat”, se arăta în comunicatul Colegiului „Hasdeu”.

Cazul lui Andrei Voicu a fost repus pe tapet în spațiul public și în anul 2019, după ce acesta a contestat la Tribunalul Buzău hotărârea Consiliului Profesoral din 2018 și hotărârea Consiliului de Administrație din 2019 prin care i s-a scăzut nota la purtare. Pe 10 iunie 2019, aceeași instanță a admis acțiunea elevului și a anulat cele două acte administrative. Reprezentanții Colegiului Hasdeu“ au făcut recurs, iar Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat pe 4 februarie 2020; magistrații ploieșteni au casat în parte soluția instanței de fond și au trimis dosarul la Tribunalul Buzău pentru rejudecare.

Cazul Dan Junior Ungureanu

Cazul lui Andrei Voicu nu a fost primul de acest gen din istoria recentă a învățământului buzoian. În anul 2016, o instanţă din Buzău îl ­tri­mitea din nou pe elevul Dan Junior Ungureanu în băncile liceului de unde profesorii îi hotărâseră exmatricularea, dar Curtea de Apel Ploieşti a întors hotărârea cu 180 de grade și a decis că elevul buzoian merita să fie eliminat. Este vorba despre o poveste de la Liceul de Artă „Margareta Sterian”, transformată și aceasta într-un caz naţional ce a evoluat cu multe contre între mama elevului şi directoarea liceului buzoian care a fost ameninţată inclusiv cu plângere penală pentru abuz în serviciu.

Dan Junior Ungureanu

Contrariaţi de decizia Tribunalului Buzău, care a consi­derat că abaterile elevului nu sunt atât de grave încât să justifice aplicarea sancţiunii exmatriculării fără drept de reînscriere la Liceul de Arte, reprezentanţii liceului buzoian au declarat la acea vreme că strâng bani pentru a plăti un avocat care să îi reprezinte, iar demersurile cadrelor didactice s-au încheiat cu succes pentru acestea.

Acuzațiile conducerii liceului împotriva lui Dan Junior Ungureanu se încadrau cam în aceleși tipare precum cele împotriva „eroului” hasdeian: deranja orele de curs, întârzia la ore, adopta în bancă poziţii necorespunzătoare, nu era atent la cursuri, încerca să iasă în evidenţă în timpul orelor de curs, îi ridiculiza pe colegii care nu dădeau răspunsuri corecte la ore, a catalogat-o pe profesoara de istorie ca fiind „comunistă”, le jignea pe unele dintre colegele de clasă, părăsea incinta şcolii fără aprobare etc.

„Curtea reţine că sancţiunea exmatriculării intimatului fără drept de înscriere la liceul pârât nu a fost stabilită în mod arbitrar, ci a ţinut seama de sancţiunile anterioare aplicate intimatului, fiind proporţională cu gravitatea abaterilor repetate săvârşite de intimat, urmând altor sancţiuni mai uşoare aplicate acestuia”, se arată în decizia Curţii de Apel Ploieşti. Mai mult, Ungureanu a fost obligat să plătească liceului 200 lei cheltuieli de judecată. Decizia Curţii de Apel Ploieşti este definitivă, iar Dan Junior Ungureanu s-a transferat la un liceu din Bucureşti.

 „Pe data de 6 iunie 2016, instanţa a calificat decizia de exmatriculare luată de consi­liul profesoral drept justă şi legală, întrucât a respectat toate prevederile legislaţiei în vigoare. Conducerea liceului salută corectitudinea şi obiectivitatea instanţei de judecată, apreciază modul profesionist în care a fost analizat dosarul în cauză şi recunoaşte că, atât timp cât justiţia îşi face datoria şi procedurile au fost respectate, acest rezultat era previ­zibil”, se arătă într-un comunicat semnat de profesorul Mioara Sângeorzan, directorul de atunci al Liceului de Artă.

Opinia publică buzoiană a dat uitării rapid cazul respectiv, precum și pe protagonistul acestuia. Până anul trecut, când Dan Junior Ungureanu a apărut în calitate de concurent la un show de talente, ocazie cu care și-a prezentat „CV”-ul: „Mă numesc Ungu­reanu Dan Junior, am 24 de ani și mă ocup cu spălatul WC-urilor, dau cu mopul la o sală de fitness, mai aranjez ganterele pe suport când e cazul. Nu pot să zic că e jobul vieții mele, pe care mi l-am dorit întotdeauna. Înainte de asta, am lucrat la negru la un magazin de haine, apoi am lucrat la cinema, vindeam popcorn, înainte de asta am livrat mâncare pe bicicletă. Sunt persoane care suferă mai mult, așa că pot să mă numesc norocos că am jobul meu, în primul rând”, a spus acesta în fața juraților.

Câteva considerații

Poveștile celor doi tineri, au ținut, la vremea respectivă, primele pagini ale publicațiilor locale și naționale, dar au fost și cap de afiș la diverse emisiuni mai mult sau mai puțin mondene difuzate în prime-time. De exemplu, „atoateștiutoarea” Monica Tătoiu și-a făcut un scop din viață în a ține sus stindardul luptei lui Andrei Voicu, căruia se lăuda că îi va și angaja avocat. Chestiune cel puțin ciudată, dacă este să dăm crezare amintirilor aceleiași Tătoiu din tinerețile sale, din perioada când preda matematica, și când susține că ar fi fost atacată cu pietre de un elev-problemă.

De asemenea, povestea lui Andrei Voicu a fost alimentată, mai mult sau mai puțin subtil, de cadre didactice ale Colegiului „B.P. Hasdeu”, aflate în război cu conducerea de la acea dată a prestigioasei instituții de învățământ, sperând că aceasta va fi demisă.

În fine, povestea lui Voicu este repusă pe tapet exact în momentul în care spiritele din Educația românească sunt inflamate la maxim de două evenimente petrecute săptămâna trecută care pun în discuție siguranța profesorilor în sălile de clasă.

  • Un elev de 16 ani a fost reținut de Poliție și apoi arestat după ce şi-a atacat profesoara în timpul orei cu un cuţit la Liceul „Ion Creangă” din Bucureşti. Potrivit colegilor, băiatul se lăudase încă de dimineață, pe un grup de WhatsApp al elevilor, că urmează să facă un gest extrem. Totul a început în momentul în care profesoara de japoneză, în vârstă de 26 de ani, i-ar fi anunțat pe elevi că urmează să le dea un test neanunțat. La un moment dat, când profesoara împărţea foile pentru test, elevul a scos din ghiozdan un cuțit de bucătărie și s-a îndreptat către gâtul profesoarei. Femeia a avut prezență de spirit și s-a ferit, iar acest gest i-a salvat viața. La scurt timp, un echipaj SMURD a ajuns la faţa locului şi a transportat-o pe profesoară la spital, acolo unde a primit îngrijirile medicale necesare.
  • Un alt caz şocant s-a petrecut într-o şcoală din judeţul Prahova. Mai mulţi elevi au filmat în sala de clasă cum o profesoară de engleză era batjocorită în timp ce preda la oră. Copiii, în vârstă de doar 13 ani, au făcut diverse gesturi obscene la adresa cadrului didactic şi i-au vorbit urât. Profesoara nu a avut nicio reacţie şi niciun elev nu a intervenit pentru a-i lua apărarea. Imaginile au ajuns pe mâna poliţiştilor, care au deschis un dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri, iar conducerea școlii a declarat că a decis scăderea notei la purtare a elevilor identificați în înregistrare.

În fine, fără a comenta în vreun fel deciziile unei instanțe de judecată, spunem doar că asemenea cazuri, când spațiul public transformă în eroi diverși „viteji” care pun cadrele didactice în situații cel puțin complicate – care chiar le pot pune viața în pericol – nu fac altceva decât să de apă la moară unor gesturi din ce în ce mai „curajoase”. Dacă în anii 2016-2018 vorbeam despre elevi ale căror atitudini variau de la a-și așeza picioarele pe bancă în timpul orei până la a-și ridiculiza ori admonesta profesorii, iată că în anul de grație 2023 vorbim despre chestiuni mult mai grave. Care, cu siguranță, vor avansa dacă nu se va rupe pisica în două și nu se vor lua măsuri, atât împotriva elevilor în cauză, asupra părinților care le încurajează asemenea atitudini, cât și asupra profesorilor a căror atitudine de dispreț la adresa muncii pe care ar trebui să o presteze încurajează disprețul și desconsiderarea elevilor față de școală.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker