Educație

FOTO / VIDEO | Voluntarii antibullying de la „Arte“: „Suntem o comunitate prietenoasă care vrea să ajute și să facă bine“

Bullyingul este un fenomen răspândit în școli, care lasă răni adânci în sufletele multor copii, efectele produse fiind pe termen lung. Profesoara Anca Fotin a inițiat în acest an școlar primele două programe în proiectul Primăriei municipiului Buzău denumit generic „Comunitatea stării de bine”, proiect care introduce, la nivelul comunității buzoiene,  conceptul de stare de bine, element-cheie care stă la baza dezvoltării personale. Cele două proiecte introduse de Anca Fotin, care este și consilier în cadrul Primăriei Buzău, se referă la grădinițe, „Să fim prieteni”, respectiv tuturor celorlalte niveluri de învățământ, „Școli fără bullying”.

Aceste două programe sunt implementate în parteneriat cu organizația Salvați Copiii, Inspectoratul Școlar Județean, Inspectoratul de Poliție al Județulu și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională și au obiectivul de a oferi sprijin școlilor pentru definirea lor ca medii sigure, prietenoase, în care elevii, profesorii și părinții colaborează pentru reducerea comportamentelor violente sau de excludere între copii.

Anca Fotin, în calitate de coordonator al proiectului „Școli fără bullying”, a dat de ceva vreme startul activităților de monitorizare a ambasadorilor anti-bullying, elevi din cadrul unităților de învățământ care au participat la etapa anterioară de formare – peste 300 de elevi ambasadori din 11 licee buzoiene -, elevi care au învățat un scenariu didactic anti-bullying și pe care îl pun în aplicare la rândul lor în liceele și școlile gimnaziale din municipiu. Una dintre aceste școli care are ambasadori formați este Liceul de Arte „Margareta Sterian. „În cadrul întâlnirii, tinerii au povestit cum folosesc materialele educaționale gândite de ei și ne-au făcut părtașii experiențelor lor de la toate clasele unde au desfășurat activități anti-bullying. Întâlnirea a fost una emoționantă. Avem speranța unui viitor minunat, cu viitori adulți implicați în viața comunității lor. Le mulțumim lor pentru o discuție care arată nivelul de maturitate, încrederea în sine obținută prin aceste activități și impactul la nivelul liceului”, a afirmat Anca Fotin după întâlnirea cu voluntarii antibullying de la „Arte”.

În discuțiile cu voluntarii, Anca Fotin le-a explicat că este foarte important ca elevii cu care se întâlnesc pentru a discuta despre fenomenul bullying și problemele generate de acesta, să înțeleagă rostul lor acolo, și faptul că li se transmit informații care să îi ajute, să-i conducă către o serie de decizii pentru starea lor de bine. „Este foarte important pentru ei (n.r., colegii voluntarilor antibulliyng) să își dea seama, să conștientizeze, de ce sunteți voi acolo și că nu vă doriți să le repetați lucruri pe care le-au mai auzit și că doriți să vă asigurați că toată lumea vine la școală pentru că își dorește lucrul acesta. Să le propuneți activități din sfera comportamentelor. Aveți aici un ajutor și vă poate sfătui ce strategii să adoptați”, le-a spus Fotin voluntarilor, indicându-le posibilitatea de a se consulta și cu consilierul școlar. Voluntarii Liceului de Arte au povestit că le-au explicat colegilor mai mici cu care s-au întâlnit că ei nu au avut această șansă la vârsta lor, la clasa a VIII-a, de a-i învăța cineva despre aceste probleme care apar. „Noi nu am avut șansa de a ne învăța cineva când eram de vârsta lor, la clasa a VIII-a. Le-am adus la cunoștință faptul că ne aflam acolo strict cu intenții bune. Au găsit în noi prieteni, iar ei sunt dornici de schimbare”, au povestit voluntarii.

Consilierul Anca Fotin a dorit să știe și care este părerea liceenilor despre utilizarea artelor, având în vedere specificul liceului la care voluntarii se află, ca mod de combatere a bullyingului. „Arta e foarte bună pentru a te refugia de probleme și de a a conștientiza ce ar trebui să faci. Poți să te descarci prin pictură, poate prin ceva abstract, sculptură, modelaj, poate să fie vorba de dans, o eliberare fizică a tensiunilor pe care le ții captive în tine”, a fost răspunsul voluntarilor. Anca Fotin a mai discutat cu voluntarii de la „Arte” și despre mecanismele de apărare sesizate în dicuțiile lor cu colegii despre bullying. „Mecanisme de apărare în cazul martorilor, victimelor și a agresorului, care se pot manifesta în multe feluri: poate fi o reacție agresivă, poate fi o reacție de amuzament. Am văzut copii care atunci sunt certați de alții au comportamentul acesta cu râs, cu amuzament. Asta nu înseamnă că ei sunt amuzați în momentul acela. Acestea sunt mecanisme pe care și le formează”, a mai explicat profesoara, care a punctat aspecte despre ceea ce trebuie să însemne starea de bine în școală: ca fiecare elev să se simtă împlinit și  să „funcționeze” bine, pe mai multe planuri: cognitiv, emoțional, social, fizic și spiritual. Starea de bine despre care le-a vorbit consilierul Anca Fotin, cu experiența cadrului didactic care își observă cu atenție elevii pentru a a-i ajuta atinci când au nevoie de sprijin, este un construct larg biopsihosocial, corelat cu satisfacția în viață, stima de sine, implicarea socială și sistemul de valori al unei persoane. Toate discuțiile pe care le poartă cu voluntarii sunt de natură să-i încurajeze în demersul lor care nu este deloc simplu. „Poate și pentru că a capta atenția este un lucru anevoios de multe ori chiar și pentru un cadru didactic cu experiență și cu atât mai mult pentru un elev aflat la primele activități interactive cu colegii. Partea interesantă este că  rezultatele activităților voluntarilor se răsfrâng, din cele relatate de ei, și asupra lor: le crește popularitatea, le crește stima de sine, își descoperă forța de a convinge și de a ajuta  semenii lor. Cei de la arte descoperă forța artei în a vindeca suflete și a crea starea de bine”, a mai spus Anca Fotin.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker