Educație

VIDEO | Trei unități de învățământ, călătorie de o săptămână „în lumea apelor”

În „Săptămâna verde”, ce a avut loc în  perioada 24-28 aprilie, Apele Române Buzău-Ialomița a organizat ore de ecologie cu elevii Școlii Gimnaziale nr. 7, ai Școlii Gimnaziale nr. 11 și ai Liceului de Arte „Margareta Sterian”. În cadrul acestor activități, ei „au descoperit componentele ecosistemului acvatic (biotop și biocenoză) pentru a înțelege importanța și impactul acțiunilor noastre asupra mediului acvatic. De asemenea, au aflat informații geografice privind izvorului râului Buzău și al râului Ialomița, locul de vărsare, importanța lacurilor de acumulare Siriu și Bolboci”, spune Oana Ristea, cercetător la Administratia Bazinală de Apă Buzău-Ialomița.

Și pentru că apa este elixirul vieţii, o substanţă pe care nimic nu o poate înlocui, specialiștii le-au oferit copiilor „o drumeție” în lumea apelor pentru a-i face să înţeleagă cauzalităţile şi interdependenţele caracteristice ecosistemelor acvatice. Elevii au primit mai întâi informațiile teoretice, mai spune cercetătoarea buzoiană, despre rolul fiecărui organism pentru un ecosistem, unde comunitățile de organisme sunt legate prin hrănire, astfel că și cel mai „urâțel” vierme de sub o piatră are rolul lui pentru sănătatea ecosistemului în care trăiește și chiar pentru planetă. Copiii au mai aflat și despre „inginerii constructori” de pe fundul apei râului, acele organisme acvatice, și au învățat ciclul de viață prin metamorfoză a unei insecte. Au ascultat fascinați povestea musculiței care trăiește în stadiul de adult doar o zi.

Cea mai interesantă și plină de exclamații de uimire parte a orelor de ecologie a fost cea petrecută în laborator, cu două activități, pe care le relatează cercetătorul Oana Ristea. Una s-a petrecut la ora de chimie, „în care au învățat denumirea sticlăriei de laborator, au observat cum într-o analiză a unei probe de apă virajul de culoare este important pentru rezultat, au exersat etapa de pipetare a unor reactivi”. Cea de-a doua a avut loc la ora de hidrobiologie care a constat, spune cercetătoarea buzoiană, în „vizualizarea la microscop a algelor microscopice, descoperirea arhitecturii extraordinare a diatomeelor, vizualizarea la stereomicroscop a macronevertebratelor, descoperirea organelor de respirație, pilozitatea unor organisme, aparatul bucal”. Ristea relatează în continuare că „pe parcursul orei de hidrobiologie, fiecare elev și-a realizat un preparate microscopic pentru a descoperi dacă există VIAȚĂ într-o picătură de apă de ploaie”.

După aflarea tuturor informațiilor legate de viața din apă, de importanța fiecărui organisme, elevii au înțeles ceea ce și-au propus de la bun început reprezentanții Apelor Române, și anume, cât de importantă este păstrarea apelor curate și ce înseamnă spiritul civic pentru protecția mediului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker