Cultură

FOTO/VIDEO | Masterclass de top la Aluniș cu violonista Natalia Pancec

Timp de o săptămână, la Aluniș, tineri violoniști ­ta­lentați din comunitățile buzoiene au extraordinara oportunitate de a studia cu  Natalia Pancec, una dintre cele mai talentate violoniste din România, șef partidă la vioara I în orchestra Filarmonicii „George Enescu” din București. Este vorba despre un masterclass de vioară, programat pentru perioada 26 iulie-1 august, în care tinerii vor beneficia de ședințe individuale și de grup, pe parcursul cărora vor obține ghidare și sfaturi în ceea ce privește repertoriul, precum și uneltele necesare de gestionare a emoțiilor pe scenă.

Este pentru a doua oară când Natalia Pancec vine în această lună la Aluniș. Prima oară a fost la Aluniș pe 3 iulie, alături de un coleg chitarist, Emilian Florentin Gheorghe, într-un concert de vioară și chitară, sub numele formației pe care o formează cei doi, „When Violin Meets Guitar”. Cei care au fost prezenți atunci la concertul de la Aluniș  au rămas fascinați de armoniile incredibile obținute de acest duo acustic hipnotizant în armonii de vioară și chitară. Chiar de atunci Natalia a obținut și primul învățăcel pentru masterclass. Este vorba despre o tânără care și-a exprimat pe loc dorința să participe la câteva ședințe de lucru cu violonista Filarmonicii. „O fetiță m-a văzut atunci în concert și a venit și s-a înscris la masterclass din admirație”, își amintește Natalia.

Legături strânse cu Buzăul

Legăturile Nataliei Pan­cec cu Buzăul sunt puține, dar puternice. A venit să concerteze la Aluniș pentru că o știa pe Iulia Sîrbu, fondatoarea și managerul Aluniș Art Center, fiind prietene de mulți ani. De asemenea, Natalia este nepoata reputatului medic ortoped Ion Japie. „Eu cu dumnealui nu prea mai m-am întâlnit, mai mult cu verii mei, care sunt și ei medici în Capitală, Cati și Ionuț Japie. Amândoi sunt pe ortopedie. Cati este pe partea de pediatrie. Soția domnului Japie este sora tatălui meu. Dumneaei este oftalmolog”, spune Natalia.

Ea a avut ocazia să facă parte, de câteva ori, din orchestra medicilor din București. „Sunt mulți medici care păstrează preocuparea pentru muzică, pentru instrumente. Există și o orchestră a medicilor în București, am cântat de câteva ori în acea orchestră, atunci când doreau să le întărim rândurile”, relatează violonista. Acum consideră că masterclass-ul este un bun prilej de a se apropia și mai mult de Buzău prin ajutorul pe care dorește să-l ofere tinerilor îndrăgostiți de vioară. „Cel mai simplu mod de a cunoaște un om este să îi afli pasiunile! Acestea spun cam totul despre om. Pentru mine, muzica și vioara au fost cele care au rezonat cel mai fin și idealistic cu ritmul bătăilor inimii mele”, mărturisește Natalia.

Ea spune însă că, pe lângă pasiune, ca să fii un profesionist în mânuirea viorii trebuie să mai adaugi alte câteva ingrediente de bază, pe care dorește să le prezinte și elevilor săi. „Cred că e nevoie de multă concentrare și de inteligență pentru a lucra eficient la tehnică. Sunt două lucruri pe care eu le separ de multe ori, partea tehnică este rațională și obiectivă și în care de multe ori vin soluții bazate pe cunoștințe, și partea de creativitate și de interpretare, care este o altă setare mentală. În momentul în care  cânți la vioară  în fața oamenilor, nu te  mai gândești cum faci un anumit lucru tehnic, obiectiv, ci este dorința de a transmite spre public ce simți. Adică vine momentul în care la început îți propui să repeți lucrurile tehnice și apoi trebuie să te resetezi pentru a cânta cu tot sufletul și cu toată bucuria, gândindu-te ce ai putea să faci și mai frumos și mai atrăgător pentru public. Din experiență am ajuns la concluzia asta, că trebuie conștient să-ți dorești să cânți mai frumos, mai atrăgător pentru public. Și mai este un lucru foarte important atunci când ești învățăcel. Relația care se realizează între elev și profesor. Este foarte importantă relația profesor-elev și probabil că dacă nu ar fi fost și în viața mea anumiți profesori care m-au învățat și care m-au influențat mult în progres nu ajungeam aici. În cazul meu a fost profesorul Daniel Podlovski, violonist, acum este în vârstă. Este un profesor cu experiență pe scenă. Experiența pe care o ai ca solist pe scenă este foarte folositoare și am simțit că am avut mult de învățat de la dânsul, fiind și solist. Îmi amintesc că atunci când îmi cânta dânsul o anumită partitură, mă inspira foarte mult; faptul că îl aveam în fața mea și era la un nivel extraordinar, mă inspira și pe mine să ajung la același nivel”, mărturisește Natalia Pancec.

Pe lângă muzica din concertele Filarmonicii, Natalia a încercat și multe improvizații. „M-am gândit să creez propriile partituri. Încerc să mă dezvolt pe improvizație, care pentru noi, cei care suntem obișnuiți cu partituri, cu muzica clasică, este o provocare, având contact cu alte muzici, am început să-mi dezvolt această abilitate de a improviza și poate, cu timpul, o să merg și pe calea asta a creației proprii. Noi  suntem obișnuiți cu partituri, cu ­res­pectarea cu strictețe a partiturilor și de aceea trebuie să te resetezi ca să poți să improvizezi”, povestește Natalia. Până la finele anului, ea va mai participa la câteva concerte, la Festiva­lul „George Enescu”, pe 15 se­ptembrie, cu proiectul „When Violin Meets Guitar”, și posibil la Chișinău, la un festival de muzică contemporană, împreună cu un ansamblu din Republica Moldova.

Experiența din concerte, împărtășită și tinerilor de la Aluniș

Din poziția de concertmaestru (șef partidă) și cântând alături de numeroase filarmonici din țară, Natalia Pancec cunoaște îndeaproape emoțiile de­vastatoare care pot cuprinde un violonist când se află în fața publicului și dorește să îi îndrume pe tineri cu privire la ceea ce trebuie să facă pentru a avea solo-uri doar cu zâmbete pe buze și care sunt doar despre bucuria de a cânta.

Absolventă a Universi­tății Naționale de muzică din București, secția vioară, unde a beneficiat de îndrumarea unui eminent pedagog, violonistul Daniel Podlovski, o impresionantă personalitate muzicală, Natalia Pancec și-a propus să transmită din cunoștințele sale unor tineri talentați din Buzău și, mai ales, să le dezvăluie câteva dintre secretele sale care o fac imună la emoții negative atunci când evoluează în fața ­pu­blicului, dar și a colegilor.

„Vioara este cel mai bun prieten. Expresivitatea ei m-a ajutat sufletește de multe ori, m-a ajutat de multe ori în momente în care am avut probleme. Vioara te ajută să gestionezi emoții, este un fel de element terapeutic pentru suflet, dar în același timp îți și dă și ea emoții în concert. Gestionarea emoției pe scenă reprezintă ceva ce nu ai cum să înveți din cărți. Eu am un set de strategii pe care le-am  sistematizat un pic, lucruri care mă ajută pe mine să gestionez emoțiile. Este vorba despre ceea ce îmi imaginez în fața mea. Chiar dacă este o comisie care se uită la partea tehnică, eu mă gândesc că sunt niște prieteni care se bucură de muzica mea și nu contează că nu este chiar așa, asta îmi imaginez și chiar îmi reușește”, povestește Natalia Pancec.

Are o experiență profesională acumulată pe parcursul a 18 ani care s-au scurs de când s-a angajat la Filarmonică, timp în care a parcurs un drum lung de conștientizări și experiențe, ca să fie capabilă să realizeze un solo în fața unor colegi de cel mai înalt nivel profesional și a unui public poate pretențios. „În 2003, când am dat concursul pentru Filarmonică, aveam alte gân­duri. Mă gândeam să plec în străinătate, să intru într-o orchestră din afara țării sau să intru să fac un master într-un Conservator în străinătate. Îmi doream să văd cum sunt și alți maeștri și atunci profesorul meu, Daniel Podlovski, a insistat să mă prezint la concurs. În acel moment nu a fost o dorință foarte mare a mea de a intra în orchestră, dar mi-am dat seama, după o perioadă, că am fost dusă de destin spre Filarmonică, fără să-mi doresc eu foarte mult, și a fost un lucru extraordinar. De multe ori vrei altceva și Dumnezeu nu îți dă, dar îți dai seama că, de fapt, ți-a dat exact ce îți trebuia. Cânt, astfel, de 18 ani în orchestra Filarmonicii și multă vreme am fost <tuti> în orchestră, înse­mnând simplu membru al orchestrei. Am luat un concurs de șef partidă în 2018 și, ca urmare a acelui concurs, am putut să cânt <concertmaistru> (n.r., primul violonist în orchestra simfonică, de cameră etc.). Un moment deosebit pentru mine a fost atunci când am cântat o simfonie ca și concertmaistru, în care au fost foarte multe solouri și m-am simțit la locul potrivit ca și concertmaistru, o poziție foarte importantă într-o orchestră. Am simțit și că e locul meu acolo, și importanța momentului, și m-am bucurat că am rezistat și presiunii acesteia de a cânta în fața colegilor solouri. De obicei sunt tot felul de emoții care apar, mai ales când cânți în fața colegilor sunt și mai mari emoțiile. A fost un moment care a însemnat foarte mult pentru că am făcut față și acestei presi­uni și că am trecut cu bine și cu bucuria de a cânta acest concert. Apoi au fost concerte în care am cântat solistă. Îmi face  foarte mare plăcere să cânt solistă. Mi-am făcut niște strategii. Și despre asta va fi vorba și în masterclass, despre strategii prin care îți poți alunga emoțiile distructive”, spune Natalia.

De asemenea, Natalia a cântat solistă cu mai multe filarmonici din țară. Este laureată a concursului internațional Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti. Ea este și doctor în Muzică; și-a publicat teza de doctorat la Editura muzicală din Capitală. „Acolo sunt niște analize ale unor lucrări pe care le-am cântat. Și acelea pot fi folositoare celor care le cântă, celor care studiază un anumit repertoriu care este analizat acolo. Ar fi foarte folositor pentru violoniști. E un subiect interesant acesta cu performanța de scenă și că de cele mai multe ori avem emoții și trebuie să fie emoții pozitive și nu negative”, mai spune aceasta.

Natalia își dorește să împărtășească tinerilor cât mai multe informații din experiența sa profesională și să-i determine, așa cum și pe ea au influențat-o alți profesori, în special profesorul Daniel Podlocski, să se pregătească și să ajungă la o carieră frumoasă. „Vreau să împărtășesc din experiența mea, din ce am învățat, celor mai puțin experimentați, celor tineri. Vor fi ședințe individuale, la care vor putea asista și ceilalți participanți. A venit cumva spre mine această dorință de a ajuta pe alții, de a ști că ceva din mine rămâne în ceea ce vor deveni acei violoniști. La început, nici eu nu am fost așa de cunoscută. Din liceu am dat de profesori buni și de anumite metode și am trecut prin metode care m-au ajutat pe mine mai mult și care poate nu le știu mulți, aș vrea să le împărtășesc;  pentru mine au fost foarte folositoare și îmi doresc să îi învăț și pe alții despre ele”.

Cum decurg orele

Masterclass-ul se adresează celor care au studiat sau studiază vioara. Vor avea loc următoarele activități:

* Workshop – Strategii pentru combaterea emoțiilor negative pe scenă (2h);

* Fiecare participant va beneficia de cel puțin trei ședințe individuale cu Natalia Pancec;

* Sesiune de concluzii și sfaturi la încheierea masterclass-ului.

Taxa de participare este 400 lei de persoană și nu include cazarea sau mesele.

Variante cazare:  Alunș Retreat:  25 lei/persoană/noapte – campare la cort cu acces la WC și chiuvetă apă (spălat pe mâini); 100 lei/camera/noapte – cazare în regim de pensiune la Colți; Pensiunea Nicoară: 150 lei/camera/noapte; Cu gazdă în sat: 50lei/noapte; Masă: toate mesele se pot lua în sistem a la carte la cafeteria Centrului de Arte Aluniș. Un meniu (prânz sau cină) costă 25 lei

Participanții trebuie să aibă minim 8 ani. Minorii vor fi însoțiți de un părinte sau tutore legal. Masterclass-ul se organizează pentru un minim 6 participanți.

Despre Natalia Pancec

Natalia Pancec este din 2018 șef de partidă la vioara I în orchestra Filarmonicii “George Enescu” din București, având ocazia, în mai multe rânduri, să cânte în poziția de concertmaestru. A cântat ca solistă cu diferite filarmonici din țară: Sibiu, Brașov, Bacău, Râmnicu-Vâlcea, Galați, cu Orchestra UNMB, Orchestra Simfonică București, precum și cu Filarmonica George Enescu din București.

A colaborat cu dirijori importanți, ca Nicolae Moldoveanu, Tiberiu Soare, Florin Totan, Ovidiu Bălan, Costin Adrian Grigore sau Dumitru Goia. A participat la festivaluri în România (Bucharest Music Film Festival, Anim’est, Sighișoara, Premiile Gopo etc.), Germania, Franța și Japonia.

Natalia Pancec (Colotelo) a urmat cursurile Liceului de muzică Dinu Lipatti și a absolvit Universitatea Națională de Muzica București la clasa de vioară a maestrului Daniel Podlovschi, iar în 2010 a obținut titlul de doctor în muzică.

Violonista a obținut o suită de premii importante, cum ar fi Marele Premiu la Concursul “Paul Constantinescu” din Ploiești, Premiul I și Premiul special al juriului la Concursul “George Enescu – Impresii din copilărie”, culminând în 2003 cu Premiul al III-lea (singurul premiu acordat) la Concursul Internațional Jeunesses Musicales din București.

A susținut recitaluri găzduite de Sala “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică București, Aula Palatului Cantacuzino, Sala Dalles, dar mai cu seamă de cele două săli ale Ateneului Român, cu Cvartetul “Noblesse”, în compania pianistelor Verona Maier și Simona Strungaru, a chitaristului Maxim Belciug, de asemenea cu pianista Taeko Ishinabe (Japonia). Colaborează cu ansamblul de muzică contemporană “Devotio Moderna”, cvartetul Arco, în “When Violin meets Guitar”, Shannon Ceili Band (muzică irlandeză) și altele.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker