Economic

Buzăul, printre județele cu cele mai mici indemnizații pentru creștere copil

Indemnizațiile pe care mamele le primesc pentru creșterea copilului variază în funcție de salariile pe care acestea le-au avut în ultimul an de activitate. De accea, mamele din București primesc cele mai mari indemnizații din țară, pentru că acolo și salariile sunt mai mari, comparativ cu alte județe ale țării care sunt mai slab dezvoltate. O mămică din București primea, în medie, 3.648 lei pentru creșterea copilului, în primul semestru al anului 2021.

Capitala este urmată de județele mari, unde și salariile au crescut. Este vorba despre Ilfov, unde o mămică primește în medie 3.047 lei pentru a avea grijă de copil, Cluj (3.003 lei), Timiș (2.835) și Iași (2.626 lei), conform datelor Ministerului Muncii, valabile pentru primul semestru al anului 2021. ,,Acordarea indemnizației de creștere a copilului, măsură adoptată prima dată în 2005 și care a suferit modificări – aproape toate pozitive -, este singura care susține natalitatea, și așa scăzută, pe care o avem. Dacă nu ar ­exista această măsură, cred că s-ar prăbuși natalitatea”, a declarat profesorul Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice ,,Vladimir Trebici” al Academiei Române, scrie zf.ro.

La polul opus se află județele unde se înre­gistrează cele mai mici valori ale salariilor. Cele mai mici indemnizații se acordă în județele Mehe­dinți (1.806 lei), Teleorman (1.857 lei), Caraș-Severin (1.869 lei), Buzău (1.872 lei) și Botoșani (1.891 lei).

Buzăul se află printre județele în care indemnizațiile medii pentru creșterea copiilor au înre­gistrat cele mai mici valori și pentru că salariile medii din acest județ sunt la jumătatea salariilor din Capitală. Mai mult, la începutul anului, Buzăul a trecut printr-o perioadă grea pentru economia județului, având în vedere rata de șomaj – cea mai mare pe țară – pe care a înregistrat-o. Aici, în luna iunie, au beneficiat de ­in­demnizațiile pentru creștere copil 2.519 de mămici, dar au fost suspendați de la plată 285 de beneficiari. Suma medie care a fost încasată la Buzău drept indemnizație de creștere copil este de 1.850 lei.

Indemnizațiile mici le determină pe mămici să se întoarcă mai devreme la muncă, pentru a putea be­neficia de acel stimulent pe care statul îl oferă până când copilul împlinește vârsta de 2 ani. De curând, acest stimulent a fost majorat, iar mămicile care se întorc la serviciu înainte ca micuții lor să împli­nească șase luni vor primi de la stat, pe lângă salariul lunar de la angajatori, și un stimulent în valoare de 1.500 lei lunar.

Buzăul are peste 3.000 de mămici care sunt în ­evidențele Agenției Sociale pentru Plăți și Inspecției Socială, iar dintre acestea doar puțin peste jumătate au ales să stea acasă împreună cu micuții lor și primesc indemnizație de creștere copil. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că peste 1.000 au ales să se întoarcă mai devreme la serviciu pentru a beneficia de acel stimulent de inser­ție în valoare de 650 de lei, valabil pentru mamele care se întorc mai devreme  la serviciu cu o lună sau două. Acest fenomen a luat amploare în ultima perioadă, iar din dorința de a avea cât mai mulți bani pentru a putea să le ofere copiilor tot ceea ce au nevoie, mămicile aleg să se ducă mai devreme la serviciu, în detrimentul timpului petrecut cu micuții.

Psihologii spun că acest lucru nu va afecta latura emoțională a copiilor, atât timp cât aceștia primesc toată îngrijirea de care au nevoie. Prin urmare, în prezent, mămicile din România au de ales una dintre cele trei variante pe care statul le oferă. Astfel, cele care stau în concediu de creștere copil doi ani vor primi doar acei bani de la indemnizație, calculată în funcție de salariul pe care l-a avut mămica. Varianta a doua vizează mămicile care se întorc mai devreme de doi ani la serviciu. Acestea vor primi, pe lângă salariul de la angajatori, un stimulent în valoare de 650 de lei pe lună. Cele mai avantajate mămici sunt cele care revin la serviciu înainte ca micuțul să împlinească șase luni. Acestea vor primi 1.500 lei pe lună, timp de un an și jumătate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker