Educație

FOTO/VIDEO I La Mihăilești, abandonul școlar a fost redus cu… acordeonul

Este un lucru știut că majoritatea comunităților de romi din toată țara se confruntă cu abandonul școlar. În timp ce reprezentanți ai Ministerului Educației și ai diverselor ONG-uri caută an de an diverse metode pentru a convinge familiile sărace de romi să își trimită copiii la școală, reprezentanții Școlii Mi­hăilești se pare că au găsit soluția perfectă.

La 30 de km de municipiul Buzău, în comuna Mihăilești, peste 70% din localnici sunt romi, dar abandonul școlar a reușit să fie redus de la 25% la 7%. Soluția găsită de reprezentanții școlii din localitate a făcut subiectul unui reportaj realizat de hotnews.ro.

„Se simt ca peștele în apă”

Conducerea Școlii Mi­hăilești a știut să speculeze preocupările copiilor romi, organizând în cadrul instituției de învățământ acti­vități legate de ce le place lor să facă cel mai mult: să cânte și să danseze. Astfel, Școala din Mihăilești are un taraf, Taraful din Măr­gineanu, și un un ansamblul folcloric, Ansamblul „Spic de grâu”. Denumirea de Taraf din Mărgineanu vine de la numele localității Mărgineanu, aflată în apropiere de Mihăilești, de unde provin cei mai mulți dintre elevi.

 „Comunitatea de romi din Mărgineanu este cunoscută ca o comunitate de romi lăutari. Copiii văd în familie ce fac părinții lor. Plusul pe care eu îl aduc la talentul pe care ei deja îl au din familie este că aduc un profesor specializat la un instrument și astfel ei învață să cânte pe note. Se simt ca peștele în apă. Dacă le-am da acordeonul în fiecare oră cred că ar fi minunat”, a declarat pentru hotnews.ro Mircea Baciu, directorul Școlii Mihăilești.

Premiul „Directorul anului pentru egalitate de șanse”    

La finalul anului 2018, directorul Mircea Baciu a făcut parte dintre cei șapte directori de școli din toată țara premiați la Gala Awards din cadrul evenimentului Edu Leaders Forum, organizat de Asociația pentru Valori în Educație, pentru acțiunile și programele pe care directorii le derulează în unitățile de învățământ pe care le conduc. Tânărul profesor de istorie a primit Premiul „Directorul anului pentru egalitate de șanse”. Premianții au fost selectați dintre cei 250 de directori de școli publice și private, din 34 de județe din toată țara care, timp de două zile,  au participat la ateliere de lucru și sesiuni de training cu cinci experți internaționali în ­edu­cație și 150 de antreprenori și manageri din business.

Potrivit directorului Mircea Baciu, integrarea romilor de la Mihăilești în școală și convingerea părinților să-și lase copiii la școală nu erau posibile fără un mediator școlar care provine din comunitate.

 „Lucrul pe care îl spun cu mâna pe suflet: în comunitatea asta nu există discriminare. Avem că­sătorii mixte, copiii romi mănâncă cu copiii români. Nu am auzit de când sunt să-i spună un copil român unui copil rom cum se folosește: <țigane> sau <negrule>”, a declarat pentru hotnews.ro Mariana Lazăr, mediator școlar.

VEZI REPORTAJUL HOTNEWS AICI

Si elevii scolii Mihailesti au talent.

Publicată de Mircea Baciu pe Vineri, 26 februarie 2016

Un comentariu

  1. Felicitări domnului director! Un OM deosebit, de un mare caracter, care a facut minuni în Școală M8hailesti, prin implicarea si daruirea sa.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker