Actualitate

Cum vor inculpații din Lotul Beganu să scape de procurorul DNA din completul care le judecă apelurile la Curtea Supremă

Dosarul retrocedării celor peste 5.000 de hectare de pădure de pe raza comunei buzoiene Gura Teghii, pentru care doi foști prefecți de Buzău și un fost judecător de la Judecătoria Pătârlagele au primit, pe fondul cauzei, condamnări grele, s-a blocat la Înalta Curte de Casație și Justiție. La doar două luni de la începerea judecării apelului în acest dosar, procesul a fost suspendat pentru dezlegarea unei chestiuni de drept: ,,În cazul infracțiunilor prevăzute de art. 7 lit. b) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, dacă prin intrarea în vigoare a ­preve­derilor art. 88 ind. 8 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 încetează competența funcțională de a participa la ședința de judecată conform dispozițiilor art. 67 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 pentru procurorul care a efectuat sau a supravegheat urmărirea penală, ori pentru alt procuror din cadrul Direcției Naționale Anticorupție desemnat de conducătorul parchetului, conform art. 3 alin. (1) lit. c ind.2 din  OUG nr.43/2002 privind Direcția Națională Anticorupție”.

Mai exact, se dorește interzicerea participării la ședințele de judecată a procurorilor DNA, aspect reglementat prin lege în cazul dosarelor în care sunt judecați magistrați.  Cauza a fost suspendată în data de 13 decembrie până la pronunțarea hotărârii prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept, după ce în data de 5 decembrie, completul care judecă apelurile în acest dosar a admis excepția de necompetență funcțională a procurorului din cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

Completul pentru dezlegarea chestiunii de drept se va întruni abia în data de 26 ­fe­bruarie pentru a da o soluție în acest sens, astfel că, pentru cel puțin trei luni, procesul a fost suspendat.  Decizia vine după ce într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Târgu Mureș, unui procuror de sedință de la DNA, care, conform noilor reglementări privind organizarea judiciară, nu avea ce să caute în respectivul proces și i s-a interzis să participarea. O situație similară este și într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Galați în faza de cameră preliminară, în care este judecat un fost magistrat. În notele scrise înaintate către CA Galați, doi avocați, Dan Lupașcu și Mihai Mareș, argumentează că, odată cu intrarea în vigoare a modi­ficărilor aduse Legii 304/2004, pot participa la ședințele de judecată din dosarele care vizează magistrați doar procurori fie de la Secția judiciară a PÎCCJ (în cazul proceselor de la Înalta Curte de Casație și Justiție), înființată anul trecut, fie de la parchetele de pe lângă instanțele respective, altele decât ÎCCJ. În caz contrar, hotărârea pronunțată de instanță este lovită de nulitate absolută, explică cei doi avocați, potrivit ph-online.ro. Solicitarea celor doi ­avo­cați de îndepărtare din proces a procurorului DNA de ședință a fost admisă de Curtea de Apel Galați vineri, 23 noiembrie 2018.

Sentință grea pentru Beganu 

Amintim că anul trecut, în luna iunie, la Curtea de Apel Ploiești au fost pronunțate sentințe grele pentru inculpații din dosarul retrocedării de pădure de la Gura Teghii. Fostul prefect Paul Beganu a fost condamnat la 9 ani și 8 luni închisoare cu executare, iar ex-prefectul Maria Buleandră a primit o pedeapsă, tot cu executare, de 5 ani și 6 luni. De asemenea, afaceristul ­Ghe­orghe Ceteraș a primi o sentință de 10 ani și 8 luni închisoare, fostul șef ITRSV Focșani Alexandru Lefter a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare, avocatul Vasile Mihail Cosmin a primit de asemenea o pedeapsă de 5 ani închisoare, Ion Irimia, angajat la Direcția Silvică Buzău – 5 ani și 6 luni închisoare cu executare, fostul judecător de la Pătârlagele Neculae Toader a fost condamnat la 6 ani și 6 luni închisoare, juristul din Prefectură Ștefan Feraru, 3 ani și 2 luni închisoare, fostul secretar al comunei Gura Teghii ­Li­liana Panaete, 4 ani cu executare, Anton Constantin zis „Toni Bocioacă” – 3 ani închisoare cu ­exe­cutare, Eduard Gabriel Moiseanu, 4 ani cu executare, iar Gheorghe Petre Vlad Poenaru, 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare pe o perioadă de supraveghere de 3 ani.

Fostul prefect Paul Beganu a fost trimis în judecată în urmă cu trei ani pentru fapte de corupție, în legătură cu retrocedarea unei mari suprafețe de teren din zona Gura Teghii. Fostul prefect de Buzău Paul Beganu a fost arestat preventiv la sfârșitul lunii noiembrie 2014, fiind acuzat de luare de mită pentru urgentarea retrocedării, ilegale, a unei suprafețe de pădure, de la Gura Teghii, iar în primăvara anului următor a fost pus sub control judiciar, măsuri similare fiind luate în cazul omului de afaceri Gheorghe Ceteraș, al lui Alexandru Lefter, fost șef al ITRSV Focșani și al avocatului Cosmin Vasile.

La jumătatea lunii aprilie 2015, fostul prefect de Buzău Paul Beganu, dar și prefectul din acel moment, Maria Buleandră, au fost trimiși în judecată, alături de alte zece persoane, de către procurorii DNA, în dosarul retrocedării a peste 5.000 de hectare de pădure din județul Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker