Educație

FOTO/VIDEO | Graficianul Costel Pătrăşcan, educație prin caricatură pentru buzoieni

Graficianul Costel Pătrăşcan, cel care a avut iniţiativa înfiinţării, la Brăila, a primului muzeu al umorului din România,  a făcut un popas, miercuri, 14 decembrie, și la Biblioteca Județeană Buzău. Evenimentul, care a punctat și vernisajul unei noi expoziții a autorului, a fost moderat de directorul Bibliotecii, Sorin Burlacu. Manifestarea găzduită de instituția de cultură buzoiană a fost însă una mai amplă fiind intitulată  „Cadouri de la Bibliotecă: AUTORI, EDITURI ȘI CARICATURI”.

În cadrul evenimentului a avut loc vernisajul expoziției de caricatură semnată Costel Pătrășcan, care a insistat în prezentarea sa pe lucrări cu tema „Parafrăzări după texte literare”. Elevii și scriitorii buzoieni prezenți în sală au asistat mai întâi la o prezentare video a criticului literar Alex Ștefănescu despre umorul caricaturilor artistului brăilean, despre surprinzătoarea întâlnire dintre desen și text, care face sarea și piperul lucrărilor lui Costel Pătrășcan. Criticul literar Alex Ștefănescu spunea că Pătrășcan „știe să folosească resursele secrete ale cuvintelor românești, să caute un al doilea sens cu totul neașteptat și prin aceasta ar merita să fie și membru al Uniunii Artiștilor Plastici, dar și membru al Uniunii Scriitorilor”.  Alex Ștefănescu îl recomandă pe caricaturist pentru că „știe să folosească resursele secrete ale cuvintelor românești, să caute un al doilea sens”.  Are și competență scriitoricească, mai spune criticul literar, care remarcă aluziile pe care le face caricaturistul Pătrășcan la Bacovia, la Eminescu, la Nichita Stănescu.

Ca să confirme cele de mai sus, Costel Pătrășcan a făcut și el o scurtă autocaracterizare și la fel de scurtă o prezentare a orientării sale în viață și în carieră, trecând în revistă toate trofeele obținute. O face cu mult umor, dar la modul cât se poate de serios; el este cotat în România ca unul dintre cei mai buni caricaturiști ai momentului și deține sute de premii naționale și internaționale în domeniul caricaturii. A realizat mii de lucrări începând imediat după decembrie 1989 și a reușit cu puține linii și simboluri, să afirme ceea ce un editorialist din presa românească exprimă în câteva sute de cuvinte. Pentru că trebuie reamintit faptul că cel mai bine se identifică cu realitatea zilelor noastre, caricatura de presă, iar personajele lui preferate  sunt bineînțeles cele aflate la putere, de aceea spunea el într-un interviu, „caricaturistul este tot timpul în opoziţie”.

Bineînțeles că viziunea sa grafică asupra temelor abordate a stârnit hohote de râs în sală.  „Fac caricatură de la Revoluție, de 32 de ani”, a spus Costel Pătrășcan, care, de atunci și până acum a fost în permanență  la zi cu toate problemele care îi frământă pe români. Și, apoi, la Pătrășcan, nici gura lumii nu mai este cum a fost odată… El a surprins foarte bine această latură a românilor de a face haz de necaz. În toate momentele grele ale istoriei, de ce n-a râs românul?! Ei bine, el a așternut pe hârtie toate problemele la zi ale românilor pe care le tratează tot cu umor negru. Au fost ridiculizate, minimizate sau maximizate teme, de la perioada pandemiei, până la problemele de sezon pe care le îndură toată lumea: probleme cu gazele, cu facturile, criza energetică și cu „ghinion”, cuvântul care îi urmărește pe români de ceva vreme. Nu a ratat nici problema „Schengen”.  Și pentru că erau și elevi în sală, nu a scăpat din vedere nici oful lor: BAC-ul, lectura, școala, întotdeauna în actualitate. Cei care vor să ia contact cu lucrările sale pot vedea expoziția de la sala de festivități a Bibliotecii Județene.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker