Educație

FOTO | Cum militează Liceului Teoretic „Alexandru Marghiloman” pentru prevenirea violenței asupra femeilor

Proiect realizat de școala buzoiană cu parteneri din Italia, Portugalia, Ungaria și Turcia

Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman” a fost gazda unor delegații formate din elevi și profesori din Italia, Portugalia, Ungaria și Turcia în cadrul proiectului Erasmus+, „All women Around the World, Unite!”. Reuniunea de proiect de la Buzău a inclus participarea invitaților la curriculumul școlar specific sistemului de învățământ românesc, ateliere de lucru pe tema drepturilor femeilor, conferințe, prezentarea țării noastre și a sistemului de învățământ, prezentarea municipiului Buzău, a culturii și tradițiilor orașului, precum și vizitarea acestuia, o vizită la Centrul Europe Direct, excursii tematice la Muzeul de Chihlimbar Colți, la castelul Bran și în municipiul Brașov.

Oaspeții au fost întâmpinați la sosire în mod tradițional, cu pâine și cu sare, iar directoarea liceului, Lenuța Pîrlog, le-a adresat un cuvânt de bun venit membrilor delegației. Tot atunci, în semn de bun venit, elevii și cadrele didactice ale liceului au prezentat un scurt program artistic;  în realizarea programului artistic a cărui tematică a avut femeia ca subiect principal s-a implicat în mod deosebit profesoara de muzică Andreea Gheorghiu, care l-a pregătit din timp cu elevii. O altă activitate inclusă în proiect a fost participarea la seria întâlnirilor de la Centrul Europe Direct, care are ca structură gazdă Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău. „Aceste întâlniri cu reprezentanții Europe Direct Buzău  au avut ca scop prezentarea activităților derulate pe tema prevenirii abuzului în rândul femeilor și a protecției și protejării femeilor în județul nostru: s-a discutat cu elevii despre prevenirea violenței domestice și sexuale, alături de reprezentanți ai ONG- urilor locale care se preocupă de situația femeii în societate cum ar fi Asociația pentru Îmbunătățirea Vieții și Asociația Edu-Care Buzău”, spune profesoara Carmen Sin, de la Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman”.

Activitățile din cadrul liceului au mai inclus și o lecție creionată de profesoara Luminița Ionescu; lecția  vorbește despre sacrificiul femeii, pe care l-a exemplificat cu zidirea Anei din legenda mănăstirii Argeșului. De asemenea, prezentările elevilor de la „Marghiloman” au fost captivante și interesante, atât prin temele pregătite anterior , cât și prin testele create de echipa elevilor gazdă pe platformele Kahoot și Quiziz. Tot pe aceeași temă, reprezentantele Inspectoratului Județean de Poliție Buzău au oferit elevilor implicați în proiect câteva teme de reflecție pornind de la situația și poziția socială a femeii încă din antichitate, rolul femeii în societatea și familia contemporană. Cadrele didactice ale Liceului „Alexandru Marghiloman” mulțumesc inspectorului principal de poliție Andreea Marchidan și întregii echipe de la Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității  din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău pentru prezentarea documentată, pentru informațiile și exemplele concrete pe care le-au adus în fața  elevilor.

„Deşi programele noastre şcolare şi viziunile asupra sistemului educaţional diferă în mod vizibil de la ţară la ţară, există aspecte generale comune, iar noi considerăm că putem coopera şi studia acest teren comun, demonstrând că există elevi şi profesori fără frontiere, iar singurul scop viabil al educaţiei oferite de orice şcoală europeană este calitatea acesteia”, a afirmat profesor Carmen Sin, coordonatorul proiectelor în cadrul Liceului Teoretic „Alexandru Marghiloman” din Buzău.

De altfel, cadrul didactic a realizat o activitate pe  25 noiembrie, când se serbează pe tot continentul European, „Ziua prevenirii violenței domestice și sexuale”; activitatea din cadrul proiectului a cuprins o prelegere a profesorului coordonator de proiect Sin Carmen, apoi elevii au fost împărțiți în echipe multiculturale și au creat pliante despre Orange Day. Impactul pozitiv al acestei activități practice a fost evidențiat de  directorul adjunct, Nadia Florentina Popescu, ce a declarat că întâlnirea a fost un succes atât din punctul de vedere al temelor pregătite și prezentate, precum și prin simbioza creată între elevii români și membrii delegațiilor partenere, îmbrățișările de la finalul întâlnirii reprezentând o dovadă grăitoare în acest sens.

„Orange Day” este „Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”, și este marcată anual pe 25 noiembrie. În 2022, tema  a fost „UNITE! Activism to End Violence against Women & Girls”. Conform datelor oferite de Poliția Română, doar în prima jumătate a anului 2022 au avut loc peste 26.000 de fapte de violență domestică. O treime din cele 5.163 de ordine de restricție au fost încălcate, iar 19 femei și fete au fost ucise de un membru al familiei.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker