Educație

FOTO/VIDEO | Cum a fost marcată la Buzău Ziua Copilului Dispărut

Dreptul copilului la o familie nu se rezumă doar la a avea părinți și o casă. Dar, din nefericire, de prea multe ori, sunt copii care nu le au nici pe acestea pentru că, din lipsă de atenție, iubire și comunicare, se simt neglijați și decid să plece de acasă. Plecările voluntare de acasă ale copiilor sunt gesturi care pot conduce însă la adevărate drame, pentru că își pun viața în pericol, fiind expuși riscurilor de tot felul: pot fi răpiți și traficați în circumstanțe periculoase. Ei sunt dați dispăruți de părinți, căutați de autorități și se apelează și la populație pentru a fi găsiți cât mai repede cu putință, pentru că se știe că dormitul pe stradă, cerșitul și prostituarea sunt cele mai frecvente strategii, de risc maxim, pe care copiii fugari le au la îndemână pentru a supraviețui.

Comisarul Emilia Mihăilescu

Despre acești copii a fost vorba miercuri, 25 mai, când zeci de elevi de la mai multe unități de învățământ din municipiul Buzău și de pe raza județului au luat parte la două evenimente cu o încărcătură emoțională mai specială, organizate de Poliția buzoiană, prin Biroul Siguranță Școlară și prin Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității.  Este vorba despre un eveniment ce a avut loc în dimineața zilei de 25 mai, în Parcul Crâng, și un al doilea, organizat în după-amiaza aceleiași zile în Parcul Tineretului,  ambele având drept scop marcarea Zilei Internaționale a Disparițiilor de Minori. „Activitatea realizată în prima parte a zilei de oamenii legii  a beneficiat de sprijinul Centrului Cultural și Educațional «Alexandru Marghiloman» Buzău, în ceea ce privește partea de logistică: panouri, diplome, pernuțe etc”, a spus comisarul Emilia Mihăilescu.

Evenimentul de dimineață, organizat de Biroul Siguranță Școlară, a inclus mai multe activități la care și-au adus contribuția mai mulți parteneri. Ei au fost prezentați buzoienilor de șeful Biroului Siguranță Școlară, cms. Emilia Mihăilescu: „Am avut astăzi  alături de noi invitați, dincolo de publicul larg prezent în parc la ora la care am desfășurat activitatea; am avut invitați copiii de la Școala Gimnazială Cilibia  – și le apreciem efortul de a ajunge aici la activitate de dimineață -, copii de la Școala Gimnazială Scorțoasa, copii de Colegiul Național Pedagogic «Spiru Haret» din Buzău. Am mai avut alături de noi și reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. De asemenea, alături de noi s-a aflat și corul Happy Kids, coordonat de profesoara Oana Dobre, care a susținut un moment artistic. Nu e zi de sărbătoare, dar e o zi în care marcăm ceva important pentru noi, «Ziua Copiilor Dispăruți». De aceea, pentru ca atmosfera să nu rămână în tragic și în tristețe, ne-am gândit să o destindem invitând alături de noi în proiect  corul «Happy Kids», coordonat de Oana  Dobre”, a spus comisarul de poliție Emilia Mihăilescu.

Ce au făcut hasdeienii de Ziua Copilului Dispărut

De asemenea, ofițerul de poliție a făcut remarcată implicarea elevilor și cadrelor didactice de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, unitate de învățământ cu care Poliția buzoiană, prin Biroul Siguranță Școlară, a realizat numeroase activități. Acești copii au fost coordonați miercuri de Gabriela Șerbu și de Carmina Miron, cadre didactice implicate, alături de Anca Florea, Monica Ionescu, Alina Dinu, Nicu Olăroiu, Rebeca Jilinschi și Dănuț Solcan, în proiectul MediaHDu, un proiect pentru comunitate, dovadă că au participat la o activitate desfășurată în parc, într-un spațiu aflat dincolo de porțile școlii, propice pentru educația non-formală. Mai mult decât atât, ei au și participat alături de polițiști la amenajarea spațiului din  Crâng  în care s-a desfășurat activitatea, un spațiu care s-a dorit să exprime sentimentele pe care le au cu toții, de la familie, la prieteni și apropiați, în situațiile dramatice ale dispariției unor copii.

Cum au făcut asta ne-a explicat Emilia Mihăilescu: „Ni s-au alăturat  elevii Departamentului de fotografie din cadrul Cubului 3,14 al Colegiului Național «B.P. Hasdeu», niște tineri voluntari pe care i-am mai avut alături de noi și  în alte activități și munca cărora o apreciem foarte mult; Cei de la Departamentul de fotografie au organizat expoziția fotografică, cu multe fotografii,  frumoase, expresive și  cu mesaj”. Prin urmare, evenimentul ce a avut loc în Parcul Crâng s-a desfășurat  într-o atmosferă plină de emoție, generată nu numai de subiectul în sine, ci și de faptul că sute de fotografii ilustrau această dramă umană, fiind organizată o inedită prezentare în aer liber. Este vorba despre o expoziție cu fotografii prinse pe sfoară, realizată de elevii hasdeieni  special pentru acest eveniment.

Cum au dus la bun sfârșit acest proiect fotografic ne povestește profesoara lor de istorie, Carmina Miron: „De data aceasta este o implicare a atelierului de fotografie. Copii de la club au organizat expoziție foto și în felul acesta  au vrut să atragă atenția asupra acestor drame. Emoțiile care transmit  aceste drame au fost transpuse de elevii noștri în artă fotografică. În primul rând, fotografiile lor nu redau chipuri. La asta au lucrat foarte mult; s-au jucat cu umbre și lumini,  astfel încât să nu se vadă chipurile. Fotografiile lor transmit teamă, disperare, astfel încât să te trimită cu gândul la întrebarea: «Ce-i determină pe acești copii să plece de acasă?», pentru că majoritatea copiilor dispăruți sunt copii care pleacă voluntar de acasă”. Cadrul didactic a menționat „de data aceasta”, pentru că au mai existat și alte activități chiar recente  în care au fost parteneri ai Poliției. „Acum am organizat această activitate care marchează «Ziua Internațională a Copilului dispărut». Este cea de-a doua activitate din cadrul proiectului Media HDu”, ne spune profesoara de istorie Carmina Miron – secretar în proiectul  hasdeian Media HDu -,  pentru că în urmă cu două săptămâni, elevii și cadrele didactice de aici au organizat, împreună cu Poliția, „Ziua familiei”.

Pe lângă expoziția de fotografie în aer liber, hasdeienii au mai creat  ceva care a generat emoție în rândul participanților la eveniment. Au prins de copaci pantofiori care să sugereze privitorului copilul plecat. S-au ocupat de strângerea pantofilor pentru a transmite și mai puternic mesajul că este vorba despre copii care dispar de acasă; ei și colegii lor de la celelalte unități de învățământ  s-au ocupat și de mesajele care au fost puse în pantofii pe care hasdeienii  i-au prins în copaci. Au dorit ca expoziția să fie legată de povestea copacului și a pantofului singur, la fel de singur ca și copilul dispărut. Despre activitatea aceasta din spatele evenimentului, care să genereze emoțiile resimțite de toți cei prezenți la vederea pantofilor  singuri fără copiii cărora le-au aparținut, ne-a vorbit tot profesoara de istorie Carmina Miron: „Tot ei (n.r., hasdeienii) s-au implicat în strângerea pantofilor. Toată săptămâna au venit în parc să gândească cumva  cum să se apropie de mesaj. Punctul central este copacul cu pantoful suspendat”.

Câțiva dintre elevii participanți au adresat și mesaje care ar trebui să-i încurajeze pe cei care se gândesc să plece de acasă pentru că se simt presați din motive precum: blocajele în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile, abandonul școlar și influența/presiunea anturajului, consumul de alcool conflictele repetate din familie, abuzurile asupra lor, fizice și emoționale, plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate,  situația economică a familiei.

Melodiile Happy Kids, cu mesaj educativ

Corul Happy Kids, coordonat de profesoara Oana Dobre, a prezentat cu multă emoție mesaje educative prin cântecele lor, în cadrul evenimentului organizat de Biroul Siguranță Școlară din cadrul IPJ Buzău. Ei au venit în fața participanților cu un repertoriu deosebit, pe care l-a adaptat  pentru a oferi speranță. De aceea, mesajul corului Happy Kids  a fost despre familie, a fost unul optimist, pentru a da mai departe speranță tuturor celor care încă mai așteaptă întoarcerea copilului drag acasă. Profesoara Oana Dobre mărturisește că asistă împreună cu copiii din cor cu drag la ceea ce se întâmplă și la activitățile pe care le face Biroul pentru Siguranță Școlară și încearcă de fiecare dată să implice copiii și să plieze repertoriul corului pe specificul activității desfășurate de oamenii legii.

„Ziua aceasta a copiilor dispăruți este o zi care trebuie adusă în atenția publicului prin orice modalitate, chiar și prin muzică; de aceea melodiile pe care noi le-am ales au vorbit despre casă, despre familie, despre bucuria de a avea pe cineva lângă tine. Pentru copii, acest repertoriu este cel mai bun, pentru că le facem educație prin mesajele pe care le transmitem; în același timp,  ne dorim ca acești copii să cânte melodii care se potrivesc vârstei lor. Toate cântecele le alegem de comun acord; nu este nimic impus. Întotdeauna alegem textul potrivit, și încercăm să luăm piese optimiste, cu mesaj pentru educație.  Cântecul pe care îl alegem trebuie să transmită ceva”, a spus profesoara Oana Dobre.

Lampioane cu luminițe aprinse au plutit în Parcul Tineretului

Zeci de elevi, de la clasa a V-a la clasa a IX-a, de la Liceul „Alexandru Marghiloman”, Colegiul Național „B.P. Hasdeu” și din centrele Direcției Generale pentru Protecția Copilului au participat după-amiază la activitățile puse la cale, de această dată, de polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, coordonat de inspector principal  Andreea Marchidan. Ei au avut ocazia să dea drumul pe apă, în Parcul Tineretului, unor lampioane cu luminițe aprinse, în după-amiaza zilei de 25 mai, în amintirea copiilor dispăruți. Lampioanele au fost confecționate de IPJ Buzău.

Elena Martin, profesoară de matematică, a participat la această activitate împreună cu elevii clasei a V-a de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, cărora le este și diriginte. Ea a povestit că doamnele polițiste au avut ideea să-i implice pe copii în această acțiune pornind de la atenția pe care ei o dau jucăriilor lor de pluș, de care de multe ori nu se despart nici când vin la școală, lucru observat de oamenii legii care au fost în școală cu alte activități de conștientizare a problematicilor criminalității legate de copii. „Într-o activitate de tipul acesta, fiecare jucărie de pluș va însemna un copil dispărut de pe urma căruia părinții nu mai au probabil decât amintirea”, spune profesoara Elena Martin.

Copii participanți au venit la activitate cu tricouri inscripționate cu mesaje care amintesc, de asemenea, de copiii dispăruți.  „Au inscripționat pe tricouri mesaj în care ideea generală a fost <un chip fără chip>. Copii  despre care nu mai știm cu arată; au inscripționat, nume, data dispariției, cumva ca să ne amintim de ei”, mai spune  profesoara Elena Martin. Activitatea a fost de conștientizare a problemelor care conduc la dispariția de minori, dar poate fi considerată și un bun prilej pentru copii să facă un pic de mișcare, având în vedere că din cauza pandemiei, activitățile școlare în aer liber, în locuri publice aproape că au dispărut din peisaj.

Elevii de la „Alexandru Marghiloman”, peste 30 la număr, au venit însoțiți de trei cadre didactice, consilieri educativi. Oana Tudor este unul dintre ei și a subliniat faptul că acest tip de activitate îi poate pune pe gânduri pe cei care ar putea avea ideea de a pleca voluntar de acasă. „Astăzi este 25 mai Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți și nu strică să conștientizeze că ei sau prieteni de-ai lor pot fi în situații problemă, asta presupunând că ar avea un gând să plece de acasă. Astăzi și-au dat seama că ar fi o problemă plecarea voluntară, care presupune intervenția unor instituții care se ocupă de acest fenomen;   au mai  aflat că pot apela la  numărul 116000 pentru a cere sprijin fie pentru ei, fie pentru alte persoane; sau poate le spun părinților”.

Laura Popa, alături de Carmen Sin, de asemenea consilieri educativi la Liceul „Alexandru Marghiloman”, povestesc că au primit invitația de a participa la acest eveniment chiar de la una dintre fostele eleve ale școlii, astăzi polițist în cadrul IPJ Buzău. „Una dintre doamnele polițiste este fostă elevă a liceului nostru  și a venit la noi  știind că suntem deschiși acestor activități și suntem bucuroși că am putut participa la o asemenea activitate, în premieră pentru copii noștri. Sperăm că se va repeta acțiunea și anii următori”, a spus profesoara Laura Popa, consilier educativ.

Care este povestea din spatele Zilei Copiilor Dispăruți

Ziua Internațională a Copiilor dispăruți, care este marcată în fiecare an pe 25 mai, a ajuns în Europa în anul 2002. Ea a fost declarată zi națională în primă fază în America, pentru că, pe data de 25 mai 1979, un copil de șase ani a plecat de acasă către școală și nu s-a mai întors niciodată. În 2001 a fost declarat decedat de un tribunal, în urma investigațiilor făcute în decursul atâtor ani.

Acest constituit de fapt punctul de pornire în care oamenii au înțeles necesitatea semnalării existenței acestor tragedii umane. Istoricul și istoria acestei zile a fost prezentată pe scurt în cadrul evenimentului de șeful Biroului Siguranță Școlară, Emilia Mihăilescu. Ea a relatat cum evenimentul dispariției lui Ethan, un copil de 6 ani, din New York, a declanșat cea mai amplă campanie de urmărire a unui copil dispărut, în anul 1979, și care a condus trei ani mai târziu la declararea Zilei Naționale a Copilului Dispărut în Statele Unite ale Americii. „S-au mobilizat, au împânzit orașele cu afișe; au ajuns să pună chipul copilului pe cutiile de lapte. La un an distanță, în 1980, foarte multe organizații din SUA au manifestat pentru a-și exprima solidaritatea cu părinții copilului dispărut. În 1983 Ronald Reagan, președintele SUA, a declarat Ziua Națională a Copilului Dispărut, ziua de 25 mai. Pe urmă, din ce în ce mai multe state au început să organizeze manifestații, să organizeze evenimente. În momentul de față este o manifestare internațională. În România avem din 2009 înființat un call center de către Centrul Român pentru Copiii Dispăruți și Abuzați Sexual – FOCUS, care este disponibil  24 de ore din 24, 7 zile din 7, unde pot fi semnalate disparițiile de minori, pentru a spori resursele implicate în căutarea minorilor, atunci când sunt semnalate dispariții”, a povestit cms. Emilia Mihăilescu, ea însăși având experiența unui asemenea moment în care a participat în calitate de angajat al IPJ Buzău la căutarea unui copil dispărut în anul 2006. „Am participat la o căutare de minori în 2006; eram proaspăt venită în Poliție. Am avut alături de noi BGS (firmă de pază și protecție, n.r.), Jandarmeria, voluntari cu câini, organizații neguvernamentale. În situații de acest fel se implică cât mai multe persoane pentru a spori șansele de a găsi copilul dispărut. În 2006 copilul a fost găsit după o noapte petrecută în pădure, în șoc hipodermic, dar în viață; din fericire nu fusese atacat de animale sălbatice. Acela a fost primul meu caz la care am participat și a fost cu final fericit”, a relatat cu emoție acest episod la care a participat direct, pe care oamenii legii l-au gestionat astfel încât a putut fi găsit la timp copilul și redat familiei.

Reamintim că, în România, funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizații europene, reprezintă Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual Missing Children Europe. „La acest call center, 116.000, s-a decis de către Comisia Europeană, în 2007, să fie rezervat de toate statele membre ca număr de urgență la care pot anunțate disparițiile de minori. În toate statele membre UE este gratuit și este pentru toată lumea. Este operațional în România din 2009, iar promovarea lui s-a făcut inclusiv printr-o campanie inițiată de Inspectoratul General al Poliției Române, la care, de asemenea, toate județele au implementat-o și am participat la implementarea ei în județul nostru”, a precizat comisarul Emilia Mihăilescu.

Potrivit datelor statistice, oferite de Biroul de presă, în perioada 30 aprilie 2021 – 20 aprilie 2022, la nivelul Poliției Române, au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind disparițiile de copii, în aceste cauze fiind dispusă căutarea, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani,  2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 5.315 minori mai mari de 14 ani. Numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut. Majoritatea copiilor dispăruți sunt găsiți de polițiști în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referință au fost rezolvate 7.572 de sesizări.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker