Cultură

FOTO | Tabără pentru studenții la Arhitectură pe șantierul de la Centrul Comunitar din Chiojdu

O poveste frumoasă se scrie zilele acestea la Chiojdu. Protagoniștii sunt studenți la Arhitectură care participă, timp de șapte zile, respectiv de pe 31 iulie până pe 5 august, la Casa cu Blazoane, la o „Școală de vară”. Studenți și profesori ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” participă la lucrările de construcție ale Centrului Comunitar din Chiojdu, în cadrul Școlii de Vară Arhipera, aflată la ediția a XI-a.

Tema școlii este „Sustenabilitatea în arhitectură”, printr-o abordare proactivă și democratică, iar proiectul la care participă tinerii, construcția acestui Centru Comunitar din Chiojdu, este implementat de Asociația Arhipera a studenților și profesorilor din Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, alături de Consiliul Local Chiojdu, susținut de @rearc.institute, în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România. Studenții au ocazia să participe aici la activități alături de comunitatea locală – întrucât programul include detaliere arhitecturală, vizite în sat și împrejurimi pentru recunoașterea patrimoniului local construit și neconstruit – și numeroase întâlniri cu elevii din Chiojdu pentru diferite lucrări împreună.

Prezența Arhipera la Chiojdu nu este întâmplătoare, dat fiind că aceasta este o asociație care îşi propune să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale grupurilor vulnerabile din cadrul comunităţilor aflate în sărăcie extremă prin intermediul unei abordări integrate. Organizația a dezvoltat în acest scop o metodologie, un model şi o politică de intervenţie în comunităţile vulnerabile care pot fi extinse la nivel naţional. Abordarea integrată include ocuparea forţei de muncă, construirea de locuinţe, asistenţă socială, asistenţă medicală şi dezvoltare comunitară prin cultură. Arhipera promovează principiile axei strategice ale societăţii incluzive care pledează pentru schimbarea sistemelor sociale, luptă împotriva segregării şi marginalizării grupurilor vulnerabile. Așa se face că după livrarea proiectului de execuție în mai 2023, și după ce Consiliul Local din Chiojdu a organizat licitația și a fost selectat antreprenorul local responsabil cu execuția proiectului, sudenții de la Arhitectură au poposit în această vară în această comunitate din vârful Munților Buzăului, la Chiojdu.

Ce au făcut studenții de la Arhitectură la Chiojdu

Tinerii au sosit la Casa cu Blazoane pe 31 iulie, însoțiți de profesori. Prima zi a Școlii de Vară a început cu lectură. De fapt, au avut loc trei lecturi principale: o lectură introductivă susținută de conf. dr. arh. Lorin Niculae, o prezentare despre Asociația Arhipera, realizată de Silvia Niculae, și o scurtă introducere despre Centrul Comunitar Chiojdu, care se construiește acum, realizată de Irina Ursea. Cam tot ce s-a întâmplat în aceste zile la Chiojdu a fost consemnat de tineri, ca într-un adevărat jurnal de vacanță. Aici participanții ne povestesc despre întâmplările și realizările fiecărei zile și aflăm astfel că prima zi a fost de socializare, au mers în sat și s-au așezat la masă la Pensiunea Melania. În a doua zi de școală, scriu studenții, „mergem pe șantierul Centrului Comunitar pentru a ne apuca de treabă!”, aceasta fiind pentru ei plină de activități. Ca și în prima zi, au început cu lecturi. Prima despre arhitectură și afectivitate, și a fost susținută de drd. Ioana Radu, și a doua despre reutilizarea spațiilor pentru sport, despre care le-a vorbit drd. Ruxandra Balcanu. Lecturile au generat dezbateri foarte interesante legate de istoriile spațiului construit și posibilitatea integrării acestora în procesul de reabilitare. Au continuat însă cu o surpriză din partea localnicilor. Mai exact, doamna Flori le-a adus nuci, inclusiv ustensile pentru a le sparge și curăța! Conf. dr. arh. Lorin Niculae a moderat o dezbatere în care subiectul identității arhitecturii a prilejuit o introducere la substratul etimologic al unor cuvinte des utilizate, dar mai puțin înțelese: „problemă”, „proiect”, „cercetare”.

Casa cu Blazoane, monument istoric de importanță națională prezentată studenților

Florin Drăgulin, în calitate de administrator al monumentui istoric de importanță națională, a realizat pentru studenți un tur ghidat al Casei cu Blazoane, în care a povestit despre spiritul și istoria locului.

Uniunea Arhitecților din România a achiziționat acest obiectiv de patrimoniu în luna august 2009, cu intenția de a restaura clădirea Casei cu Blazoane din Chiojdu și de a dezvolta în jurul ei un obiectiv cultural-turistic atractiv la nivel național și internațional. În luna iunie 2015, Comisia de recepție și reprezentanții ADR Sud-Est au finalizat recepția ansamblului format din Casa cu Blazoane și clădirea punctului de informare. Ulterior au fost obținute autorizațiile necesare funcționării, iar în prezent Casa cu Blazoane este deschisă publicului atât pentru vizitare, cât și pentru organizarea de activități social-culturale.

În aceeași zi a mai fost organizat și primul atelier al Școlii de Vară dedicat elevilor din Chiojdu, care are ca scop realizarea unor instalații arhitecturale. Elevii sunt coordonați de artista vizuală Silvia Niculae și împreună au creat primele schițe conceptuale ale instalațiilor.

Cea de-a treia zi a Școlii de Vară, în totalitate în aer liber

În a treia zi, participanții la Școala de vară au început dimineața cu muncă pe șantier la Centrul Comunitar, Chiojdu. Aici Florin Drăgulin le-a prezentat tehnicile de corectă utilizare a materialelor și tehnologiilor de pe șantier, alături de un instructaj de siguranță susținut de conf. dr. arh. Lorin Niculae. Studenții au extras șuruburi și cuie și s-au ocupat de curățarea scândurilor provenite din decofrarea fundațiilor. Acestea vor fi refolosite la șarpanta Centrului, în încercarea de a utiliza cât mai puține resurse pentru construcție.

Cursurile de instalații artistice de arhitectură pentru elevii din Chiojdu au continuat în prima parte a zilei cu terminarea schițelor de concept și determinarea necesarului de materiale. Coordonați de artista vizuală Silvia Niculae, împreună cu drd. arh. Ruxandra Balcanu și drd. arh. Ioana Radu, elevii au realizat o excursie la malul râului pentru preluarea materialelor locale (piatră, crengi, lemne), pe care urmează să le utilizeze în instalații care aplică principiile sustenabilității.

„După-amiaza a început cu o lectură a conf. dr. arh. Lorin Niculae, despre rolul și categoriile fundațiilor, având în vedere și o înțelegere mai amplă asupra tradițiilor locale de construire a caselor și exemple de bună și rea practică. Atelierele de instalații artistice de arhitectură au continuat și în a doua parte a zilei, cu un curs despre modelaj, susținut de artistul în lut Gregorio Petru, de la Din Lut Românesc (www.dinlut.ro)” povestesc participanții.

Atelierul a avut ca scop facilitarea unui prim contact cu acest material extras local, la început prin explicarea felului în care pământul argilos devine lut, prin mărunțire, cernere, și combinare cu apă. După acest mod aplicat al înțelegerii materialului, studenții au fost îndrumați pentru crearea unor boluri din lut proprii, și apoi case! Astfel, prin folosirea unei resurse naturale și locale, organizatorii propun interpretarea într-o nouă cheie a unui meșteșug tradițional.

„Ziua s-a încheiat cu un program artistic inițiat de elevii locali, alături de care am cântat șlagăre și am râs până după înserat! Mulțumim întregii comunități din Chiojdu pentru o zi așa de frumoasă și productivă petrecută împreună!”, mai spun studenții.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker