Administrație

Clădirea Colegiului Pedagogic ar putea fi reabilitată cu fonduri de la Guvern

Clădirea emblematică a Colegiului Pedagogic „Spiru Haret” a început să dea semne de șubrezenie în urmă cu un an, iar în anumite săli de clasă a început să se desprindă tencuiala, motiv pentru care Primăria Buzău a căutat soluții de a finanța consolidarea clădirii. Primarul Constantin Toma a promis că elevii nu vor fi mutați în alte unități de învățământ, așa cum s-a întâmplat la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, și a promis că se vor lua măsurile necesare pentru ca toți copiii să învețe în condiții de siguranță din toamnă.

Clădirea monument-istoric necesită reparații, iar pentru a face o expertiză completă, autoritățile au apelat la o firmă din Polonia, urmând ca, mai apoi, să fie întocmit studiul de fezabilitate, care va reliefa costurile intervențiilor. Planul Primăriei este de a aplica în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS), derulat de Ministerul Dezvoltării, dat fiind că imobilul este încadrat în clasa de risc seismic I.

„Cu siguranță vom accesa acest program, clădirile Colegiului Național Pedagogic <Spiru Haret> sunt din anii 1920, sunt niște clădiri monument istoric și trebuie să facem neapărat această reabilitare, consolidare a acestor clădiri, pentru că această școală este cea mai veche din municipiul și din județul Buzău, este una dintre cele mai frumoase clădiri și unul din liceele de elită de aici. Trebuie refăcute aceste clădiri, ne-am gândit să le introducem pe acest program, pentru că în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și programelor operaționale, nu am găsit axe prin care să putem finanța astfel de clădiri.

În această săptămână vom intra în posesia unui studiu, se pare că este clasă de risc seismic I, se încadrează în ceea ce finanţează acest program guvernamental. Toată clădirea este afectată, mai mult sau mai puțin, va fi un proiect tehnic după ce se va face această expertiză. Studiul de fezabilitate va decide suma necesară reabilitării și indicatorii tehnico-economici, în baza expertizei. Expertiza este realizată de o firmă din Polonia pentru a scana toți pereții acestei clădiri, pentru a scoate în evidență locurile în care sunt fisurile în profunzime, în fundație. Copiii deocamdată nu vor fi mutați, încercăm să nu avem probleme”, a declarat, pentru „Agerpres”, primarul municipiului Buzău.

Primăria derulează deja un proiect de reabilitare a blocurilor „cu bulină”, considerate vulnerabile în cazul unui cutremur. Pentru reabilitarea a 40 de blocuri, municipalitatea a obținut circa 100 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență, însă dorința autorităților este ca și alte clădiri de acest tip să intre în programul de finanțare. „Acele blocuri cu risc seismic le avem prinse pe PNRR, Buzăul a obținut cele mai multe fonduri pe zona seismică, avem aproape 100 de milioane de euro prinși pe consolidarea acestor blocuri cu probleme”, a mai precizat Constantin Toma.

Ministerul Dezvoltării derulează Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat începând cu anul 2023, iar finanțarea este de sută la sută. În perioada 3 ianuarie–20 februarie, a fost deschis primul apel de proiecte pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în urma căruia au fost depuse cereri de finanțare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri. Până în prezent, au fost semnate patru contracte de finanțare în valoare de 60 de milioane de lei. Programul este unul multianual, de interes și utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 212/2022, și, în cadrul programului, vor fi incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât și clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII.

Începând cu data de 1 august, Ministerul Dezvoltării a deschis cea de-a doua sesiune de depunere a cererilor de finanțare pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Bugetul alocat este de 500 milioane de lei credite de angajament și au fost solicitate încă trei miliarde de lei la rectificarea bugetară pentru semnarea contractelor de finanțare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker