Educație

FOTO | Proiecte școlare unice în țară la Școala nr. 11

Peste 90 de cadre didactice au participat la realizarea activităților Școlii de vară, care a avut loc la Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău. Aflată la cea de-a patra ediție,  Școala de vară  a  antrenat în activități  nu mai puțin de  540 de copii. Succesul de care s-a bucurat proiectul, denumit generic „Ne place școala chiar și vara”, se datorează, de data aceasta, amplasării activităților în „Grădina muzicală” din curtea școlii. Acest ansamblu amenajat al grădinii muzicale, dat în folosință de Școala Gimnazială nr. 11 chiar la începutul vacanței de vară, a făcut mult mai atractive activitățile propuse de cadrele didactice, dovadă și amploarea pe care au luat-o lucrurile aici.

„Proiectul a fost foarte bine primit de comunitate. El a fost inserat   nu numai în comunitatea proximă a cartierului, ci în întreg orașul. Au participat copii și cadre didactice de la foarte multe unități de învățământ din oraș. Aș aminti grădinița din apropierea noastră, «Boboceii din Micro III», Grădinița cu Program Prelungit nr. 6, Școala Gimnazială nr. 7; de asemenea, aș aminti ca instituții partenere, Palatul Copiilor, Primăria Buzău, care este și unul dintre sponsori și care a venit aici cu Școala din Parc. Fără ajutorul Primăriei nu am fi putut să implementăm și să ducem la bun sfârșit acest proiect. Avem această deschidere de a primi copii din întregul oraș și nu numai. Am avut ca parteneri și două grădinițe din Vrancea, una de la Odobești și cealaltă de la Sihlea, care au venit cu copii în excursie și am ajuns și în grădina muzicală; pentru ei înseamnă un model de bună practică”, spune directorul adjunct Veronica Grozavu.

Paleta activităților desfășurate în Grădina muzicală în cadrul Școlii de vară a fost extrem de largă. Fiind o școală circulară, aici s-au realizat obiecte din materiale reciclabile. Una dintre activități, realizată chiar la începutul Școlii de vară, s-a numit  „Orchestra instrumentelor din deșeuri reciclabile”. Au fost organizate și ateliere de creație în care copiii au confecționat diverse instrumente, care, mai apoi, au fost expuse în Grădina muzicală, unde în această vară a fost sărbătorită și „ziua iei”.

Aici, în grădină, copiii au realizat picturi pe alte suprafețe decât cele obișnuite. „Am pictat pe piatră și pe sticlă, iar pietrele pe care am pictat au fost folosite ca elemente de decor în Grădina muzicală. Am încercat să înfrumusețăm acest ambient”, povestește directorul adjunct Veronica Grozavu. Tot aici, mai spune cadrul didactic, a fost realizată o activitate prin care s-a sărbătorit Ziua Drapelului Național al României, prin dansuri și cântece populare. Activitatea a fost intitulată „Suntem pui de românași”.

O altă activitate care s-a bucurat de succes în rândul copiilor a fost „Vânătoarea de comori”. „A avut mare trecere la copii și  ne dorim să o extindem la anul. Am împărțit copiii pe categorii de vârstă. Cei de ciclu gimnazial «au vânat» comorile culturale în întreg municipiul, iar cei mici «au vânat» comorile muzicale în interiorul curții școlii noastre”, a relatat profesoara Veronica Grozavu câteva aspecte din activitățile desfășurate în acest spațiu îndrăgit de copii. În grădina muzicală au făcut popas și reprezentanții Asociației Ovidiu.ro cu activități proprii.

Grădina muzicală de la Buzău, un proiect unic în țară

Grădina muzicală de la Școala nr. 11 din municipiul Buzău este un proiect unic în țară, pentru că este integrată în conceptul de școală circulară. „Proiectul a fost dificil de realizat, pentru că se știe că noi avem statutul unei școli circulare Este a doua grădină muzicală din țară, dar suntem singura școală circulară din România și tot ce realizăm prin acest proiect a fost confecționat din deșeuri reciclabile. Acesta este și obiectivul pe care noi îl avem, de a pune foarte mult în practică și de a aplica principiile economiei circulare. Dacă noi reușim să implementăm copiilor, de la clasa pregătitoare până clasa a VIII-a, aceste comportamente de natură ecologică, ce țin de reciclare, am fi foarte mulțumiți, pentru că ei sunt purtătorii noștri de cuvânt în comunitate. Ei ar putea să disemineze această informație în comunitate și atunci și părinții ar recicla selectiv, așa cum facem noi la școală”, mai spune directorul adjunct  Veronica Grozavu.

Grădina muzicală este un proiect care se realizează prin Programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, finanțat de Lidl România, coordonat de Federația Fundațiile Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Buzău. Este un proiect implementat de Asociația de Părinți «PROȘCOALA 11 Buzău» împreună cu cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale nr. 11 Buzău și este cofinanțat de Primăria Municipiului Buzău. El are în implementare măsuri sustenabile. Un exemplu îl constituie aleile grădinii muzicale realizate prin reutilizarea capacelor de sticle, aduse de elevi.

„Suntem foarte mândri că acum avem în Buzău un astfel de loc deschis comunității în care copiii pot avea parte de experiențe deosebite. Ne bucurăm că am avut parte și de o colaborare foarte bună cu echipa de proiect, «Asociația de Părinți», cu doamnele profesoare Veronica Grozavu, Tincuța Iftimie, Magda Tache și Iulia Cristian. Știm că în spate există o echipă mult mai mare – lucru confirmat, de altfel și de directoarea adjunctă Veronica Grozavu. Ne bucură că au avut parte de atât de multe activități, 28 în total, în perioada iulie-august. Ne așteptăm ca impactul proiectului să fie mult mai mare după începerea școlii. Este un proiect special. Sperăm să intre în atenția celorlalte școli, grupuri de inițiativă, ONG, să se inspire și să vadă că se poate face ceva frumos”, a declarat Anca Nicolescu, director la Fundația Comunitară Buzău.

Primăria Buzău și câteva firme au sprijinit proiectul

De la începutul acestei veri, curtea Școlii Gimnaziale nr. 11 din municipiul Buzău a devenit un loc ideal de petrecere a timpului liber pentru copii, fie că vorbim despre cei care frecventează cursurile acestei școli, fie că vorbim despre copiii altor unități de învățământ. Cu toții s-au arătat bucuroși să participe la activitățile ce se pun la cale în acest spațiu, fie că sunt educaționale, fie că sunt recreative. Cea mai mare surpriză pentru copiii care ajung aici sunt, bineînțeles, instrumentele muzicale pe care le descoperă împreună. Și este firesc să fie așa având în vedere că prin acest proiect Școala nr. 11 folosește acest  spațiu de desfășurare a foarte multe activități outdoor, pentru copiii  înscriși aici, în jur de 2.000, dar și pentru cei de la alte școli, și pentru comunitate. Fiind destinat comunității, unii agenți economici au decis să susțină Școala nr. 11 în realizarea proiectului.

„Proiectul a fost pus în practică cu sprijinul a trei factori foarte importanți: grupul Lidl România, care a sponsorizat achiziționarea instrumentelor din grădina muzicală, și mai este Primăria Buzău, care împreună cu Somaco ne-a ajutat în realizarea băncuțelor care vor face parte din amfiteatrul amplasat în spațiul grădinii muzicale. Proiectul a fost pus în practică, materializat, de firma Rc Energo Install, care ne-a ajutat cu partea tehnică de realizare, și ne-a ajutat și cu foarte multe idei”, explică directorul adjunct Veronica Grozavu.

Prezent la deschiderea oficială a Grădinii muzicale către comunitate, având în vedere că din această toamnă lucrurile vor lua o și mai mare amploare după reluarea cursurilor,mult mai mulți copii fiind invitați să participe la atelierele pregătite, pentru a-și descoperi noi pasiuni și pentru a-și face prieteni noi, reprezentantul  firmei Rc Energo Install, Ștefan Duca, a spus: „Reprezint firma care a proiectat și executat mare parte din lucrările din Școala nr. 11, atât în ceea ce privește școala circulară, cât și alte amenajări, instalații, Grădina muzicală. Acum suntem în lucru cu un parc demonstrativ, parcul STEM…”.

Parcul STEM, următorul obiectiv unic la nivel național

Reprezentantul firmei buzoiene a devoalat astfel o surpriză pe care  Școala nr. 11 intenționează să o facă copiilor în perioada următoare. Este vorba de realizarea unui parc STEM, care să completeze opțiunile copiilor care, pe lângă Grădina muzicală, vor avea posibilitatea să-și dezvolte abilitățile și creativitatea și în domeniul tehnic.

„Suntem fericiți că mai pregătim o surpriză copiilor legată de realizarea unui parc STEM. Este un proiect unic, pentru care am primit deja finanțare; urmează să îl punem în practică. Unic este faptul că toate componentele vor fi realizare din materiale reciclabile, exact ca în cazul Grădinii muzicale, respectând specificul școlii noastre, de școală circulară. Noi avem aceste două proiecte depuse încă din ianuarie. Pe lista inițiatorilor  acestor două proiecte, pe lângă Asociația de părinți, sunt patru cadre didactice:  director adjunct Veronica Grozavu,  director adjunct  Magda Tache,  prof. Tincuța Ichim și profesor Iulia Cristian. Am depus aceste proiecte în ianuarie, dar finanțarea am primit-o mai târziu, pentru că așa este procedura de derulare”, explică directoarea Veronica Grozavu.

Parcul STEM se va realiza cu sprijinul tehnic al firmei Rc Energo Install, pentru că, spune Ștefan Duca, aici există deschidere către nou. „Am găsit aici, la Școala 11 deschidere. Deschidere către nou, către altfel, către altceva. Am găsit implicare. Am găsit pasiune. Am implementat proiecte de suflet pentru noi, în care în nici un caz nu s-a urmărit profitul,  în care am dat frâu liber imaginației și simbiozei între inginerie și artă, între util și frumos, între învățare și joacă…”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker