Economic

FOTO | Primele utilaje și-au făcut apariția pe A7

Începe activitatea pe primul lot al autostrăzii care va asigura legătura Capitalei cu Moldova, a anunțat, joi, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Al doilea lot din Autostrada Ploiești-Buzău, Mizil-Pietroasele este primul care intră în construcție din totalul celor 13 finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNNR).

„CNAIR a predat astăzi (joi, 11 august, n.r.) constructorului, prin proces verbal, amplasamentul lotului 2 al Autostrăzii Poiești – Buzău (Mizil – Pietroasele). Echipele de topometriști au început deja să identifice limitele traseului viitoarei autostrăzi (28,35 km)”, a menționat Grindeanu într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook. Potrivit acestuia, organizarea de șantier este operațională, iar constructorul bulgar din asociere aduce zilnic din Bulgaria utilaje în completarea celor puse deja la dispoziție de constructorul român. Gropile de împrumut au fost identificate încă de la faza de Studiu de Fezabilitate și sunt acum la dispoziția antreprenorului. După finalizarea acestor operațiuni, asocierea româno-bulgară începe construcția propriu–zisă.

Proiectul finanțat prin PNRR (1,24 miliarde de lei fără TVA) trebuie finalizat în 20 de luni (2024). Contractul pentru construcția lotului Mizil – Pietroasele din Autostrada Ploiești – Buzău (A7) a fost semnat pe 7 iunie cu asocierea româno – bulgară SC CONI SRL – TRACE GROUP.

„Am început și nu ne mai oprim! Amplasamentul pentru lotul 2 al Autostrăzii Ploiești-Buzău (Mizil-Pietroasele) a fost predat astazi constructorului, prin proces verbal. A început deja identificarea limitelor traseului, organizarea de șantier este operațională, iar constructorul bulgar continuă să aducă utilaje din Bulgaria. Stația de betoane a constructorului român din Asociere este la rândul ei funcțională, iar cantitațile de balast sunt suficiente (…) Practic din acest moment nimic nu împiedică Asocierea româno-bulgara Coni SRL-TRACE Group să finalizeze în 20 de luni acest proiect, în valoare de 1,24 de miliarde de lei (fără TVA), finanțat prin PNRR. Am să urmăresc permanent mobilizarea în șantier astfel încât în anul 2024 să fie deschisă circulația pe cei 28,35 de km ai acestui lot de autostradă”, a fost mesajul postat joi, pe Facebook, de Cristian Pistol, șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Prezent pe teren a fost și Irinel Ionel Scriosteanu, secretar de stat  în Ministerul Transporturilor, care a menționat că acest șantier este foarte important pentru întreaga Autostradă A7 și are convingerea că în 2025 se va circula pe autostradă de la Ploiești la Pașcani. „Am ținut să fiu prezent la predarea primului amplasament al Autostrăzii Moldovei A7 către antreprenorii care au câștigat licitația, pentru că este foarte important ca acest șantier să înceapă și, mai ales, să decurgă bine. Am convingerea că în anul 2025 vom circula pe toți cei 314 km ai Autostrăzii A7 Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani, cu un an mai devreme decât termenul asumat în PNRR. Este vorba despre începerea perioadei de execuție a lucrărilor pentru Autostrada Moldovei A7, respectiv pe șantierul Lotului 2 al Autostrăzii Ploiești – Buzău. Lotul 2 este cuprins între Mizil (DJ 100C) – Pietroasele (DJ 203G) și are o lungime de 28,35 km”, anunță Irinel Ionel Scriosteanu.

Lotul Mizil – Pietroasele este primul din cele 13 loturi ale A7 (Autostrada Moldova) care vor fi construite între Ploiești și Pașcani (320 km) prin finanțare asigurată din PNRR. În curând, mai exact pe 22 august urmează să înceapă lucrările pe celălalt tronson al Autostrăzii Ploiești-Buzău care are contractul de execuție semnat. Este vorba despre primul lot, Dumbrava-Mizil.

Articole similare