Administrație

Buzăul, fără furnizor de gaze. Ce spune primarul Toma

Municipiul Buzău, ca și altele orașe din țară, nu a reușit să găsească un furnizor de gaze naturale pentru iarna următoare, iar contractul aflat acum în derulare va expira în luna septembrie. Pe parcursul unei emisiuni a postului B1 TV, primarul Constantin Toma – care este și președinte executiv al Asociației Municipiilor din România – a declarat că situația Buzăului este aceeași cu a altor municipii din țară, dat fiind că nu reușește să găsească un furnizor de gaze pentru încălzirea populației, iar ofertele primite sunt de domeniul absurdului în ceea ce privește valoarea.

„Așa este, din păcate, ofertele pe care le avem în momentul acesta sunt de domeniul absurdului. De exemplu, pentru 1 MW de gaze – 3.000 de lei, ceea ce este incredibil. Așa cum se știe, noi avem până în 31 martie acei 370 de lei cu TVA cu tot pe care noi ar trebui să îi plătim, la nivelul municipiilor, și diferența până la 1.000 sau până la 3.000 de lei – dar nu avem în momentul acesta furnizor – să plătească Guvernul. E o situație de neînțeles, pentru că în momentul acesta sunt foarte multe municipii – așa cum știți, sunt și președinte executiv la Asociația Municipiilor din România, am vorbit cu mulți colegi și nu au contracte, inclusiv Buzăul. Noi, în momentul acesta, avem doar până în luna septembrie și nu am găsit un furnizor”, a adăugat edilul.

„Guvernul trebuie să se implice direct”

Întrebat dacă problema este că Guvernul nu le plătește furnizorilor banii, primarul a afirmat: „Posibil. E și o situație, dar pe partea cealaltă, în momentul în care tu ești acționarul majoritar sau acționarul unic la Romgaz, de exemplu, și dai, de exemplu, la București, la Primăria Capitalei, Termoelectrica, îi dădeai cu 150 de lei MW, iar noi trebuie să luăm prin intermediari gaz, care este în general tot de la Romgaz”.

Constantin Toma a mai spus că statul român, implicit Guvernul, trebuie să facă o prioritate din a rezolva problema încălzirii populației la iarnă, pentru a nu ajunge în situații limită, așa cum s-au aflat alte orașe din țară iarna trecută, inclusiv Capitala. „Ar trebui aici, fiind statul proprietar acolo, să stabilească ca prioritate – și cred că este o prioritate – încălzirea populației în această iarnă. În această cauză ar trebui Guvernul să se implice direct, să ne asigure acest furnizor sau alt furnizor la prețul, la care dorește Guvernul, este treaba lui”, a mai spus el.

Întrebat ce se va întâmpla dacă nu reușește să încheie un nou contract, Constantin Toma a explicat că se poate ajunge în situația ca buzoienii să rămână și fără apă caldă, și fără căldură, dacă problema nu se va rezolva la timp, iar autoritățile centrale nu vor interveni. „Nu numai noi suntem în această situație. Păi, ce să se întâmple? N-o să mai livrăm apă caldă deocamdată, din septembrie, și pe urmă, de la 1 octombrie, când în mod normal se furnizează căldură, nu vom mai furniza căldură”, a mai spus primarul Toma.

Bogdan Paraschiv, subsecretar de stat în Ministerul Familiei, a declarat joi, tot la B1 TV, că Asociația Municipiilor trebuie să intervină pentru ca familiile să nu riște să petreacă iarna în frig pentru că primăriile nu au bani să reînnoiască contractele de gaze.

„Aici ar trebui să intervină și Asociația Municipiilor din România, care ar trebui să convoace de urgență o întâlnire cu primăriile și consiliile județene, inclusiv cu furnizorii de gaze. Pentru a lăsa la îndemâna primăriilor să negocieze un tarif unic. Dacă lăsăm fiecare primărie să negocieze ne trezim cu o negociere în plus de către furnizori care vor profita de acest lucru. De aceea văd un rol unitar. Asociația Municipiilor care poate negocia pentru toate primăriile un tarif foarte bun”, a spus Paraschiv.

Articole similare