Educație

FOTO | Practică în ţări europene pentru elevii Liceului Tehnologic Meserii şi Servicii Buzău

Profesii precum cea de bucătar, stilist, tehnician în  domeniul hotelier, ospătar, patiser au devenit astăzi tot mai bine plătite, fiind din ce în ce mai căutate de tineri. Pers­pectiva unui astfel de job de viitor cu deschidere pe plan internaţional face ca mulţi absolvenţi buzoieni de şcoală ge­nerală să îşi dorească să se specializeze într-o astfel de meserie, fără să ştie însă de unde să înceapă. În sprijinul lor vine oferta educaţională a Liceului Tehnologic Meserii şi Servicii Buzău.

Pe lângă profesorii bine pregătiţi şi cursurile desfă­şurate la Buzău, elevii Liceului Tehnologic Meserii şi Servicii au ocazia să participe la programe europene de formare profesională, dobân­dind noi cunoştinţe în cadrul unor ­ins­tituţii şi organizaţii din diferite ţări europene.

Potrivit reprezen­tan­ţilor instituţiei de învăţă­mânt buzoiene, elevii liceului au participat la patru programe europene care le-a permis să facă practică în Germania şi Portugalia.

„Începând cu anul 2010, elevii noştri din învăţământul liceal, calificările profesionale Tehnician în gastronomie, Coafor-stilist, Organizator banqueting, Tehnician în industria hotelieră, şi din învăţământul profesional, calificarea Ospătar (chelner), Vânzător în unităţi de alimentaţie au participat la proiecte de mobilitate în domeniul formării profesionale (VET): Leonardo da Vinci nr. LLP-LdV /IVT /2010/RO/190 <Let’s Connect to the European Culture and Gastronomy>, Erasmus + nr. 2015- RO01-KA102?014717 <Din şcoală către piaţa de muncă europeană/From School to the European Labour Market>, Erasmus+  nr. 2016-1-RO01-KA102-024212 <European skills for our future jobs>, Erasmus nr. 2017-1-RO01-KA102-036673 <Experienţe europene pentru dezvoltarea personală şi profesională>”, se arată în comunicatul Liceului Tehnologic Meserii şi Servicii Buzău.

Stagiile de pregătire practică s-au desfăşurat pe parcursul a câte două săptămâni la cei doi parteneri din ţări diferite: F+U Saxony din Germania şi Asociaţia Interculturală Mobility Friends (AIAM), Portugalia.

Proiectele au urmărit formarea profesională iniţială pentru îmbunătăţirea abi­lităţilor practice ale elevilor pentru viitoarele lor locuri de muncă, creşterea şanselor de adap­tare la cerinţele unui viitor loc de muncă din UE, precum şi încrederea în cunoş­tinţele şi abilităţile practice.

Mărturii ale elevilor buzoieni care s-au specializat în străinătate

  • „Perioada petrecută în Germania a fost o experienţă foarte frumoasă. Am făcut practica într-un restaurant numit Miamar din Chemnitz. Personalul de acolo ne-a învăţat cum să aşezăm un mise-en-place specific acelei ţări, ne-au mai învăţat să preparăm şi băuturi răcoritoare formate din mai multe siropuri de fructe”, a declarat Mihaela Pîrciog, calificarea profesională – Ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie.
  • „Experienţa pe care am trăit-o în Portugalia a fost una foarte frumoasă. Am întâlnit o altă cultură şi mai ales o altă ­edu­caţie. Hotelul unde am făcut practică se numeşte <Apulia Praia> un loc unde am descoperit o echipă unită care ne-a explicat tot ce este posibil şi necesar pentru ca noi să ne putem descurca. Această experienţă, din punctul meu de vedere, a fost una de neuitat, deoarece am învăţat lucruri frumoase.  Mi-a dat încredere că pe viitor voi putea pune în aplicare experienţa pe care niciodată nu am crezut că o voi avea”, a declarat Andreea-Marina Nica, calificarea profesională Tehnician în turism.
  • „Mobilitatea în Chemnitz, Germania a reprezentat pentru mine o experienţă din care am avut mult de câştigat, atât pe plan profesional, prin experimentarea unor noi tehnici de vopsire, pigmentare şi depigmentare a părului şi dezvoltare a abilităţilor de lucru în echipă cât şi pe plan personal, prin dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba engleză şi germană. A fost o experienţă unică care m-a făcut mai încrezătoare în forţele proprii”, a declarat Bianca – Georgiana Mihai, calificarea profesională – Coafor stilist.
  • „Proiectul Erasmus+ a însemnat pentru mine o experienţă de neuitat, în care am avut foarte multe de învăţat. Acolo am învăţat să organizăm un eveniment cap-coadă, am învăţat cum să aranjăm sala în care se ţine acel eveniment şi multe altele. Am lucrat în echipă, am comunicat în engleză şi portugheză şi am văzut cum este un mediu real de muncă în domeniul meu de pregătire profesională”, a declarat Oprea Loredana, calificarea profesională Organizator banqueting.
  • „Experienţa mea din Chemnitz, Germania, a fost inedită, plină de surprize frumoase, am lucrat în echipă într-un mediu real, experienţa europeană m-a ajutat să devin independentă, responsabilă şi am rămas cu o amintire dragă chiar şi acum după patru ani”, a declarat Adriana Zidaru, calificarea Organizator banqueting, studentă anul II la Facultatea de Ingineria şi Gestiunea Producţiilor Animaliere Bucureşti din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.

Noi proiecte europene de formare profesională   

Parteneriatul strategic Erasmus+ „Innovative techniques in food and beverage implementations” (2016-1-TR01-KA202-034024), coordonat de NIHAL AKÇURA MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LISESI, Turcia, s-a desfăşurat pe o perioada de doi ani, septembrie 2016-august 2018, având ca parteneri şcoli VET din Ungaria, Italia, Bulgaria şi România, cadre didactice şi elevi din domeniul Alimentaţiei publice.

Liceul Tehnologic Me­serii şi Servicii a găzduit în perioada 23.10.2017-27.10.2017 „Blended Mobility of VET Learners”, a doua activitate a proiectului la care, pe lângă cadrele didactice şi elevii Liceului Tehnologic Meserii şi Servicii, au participat 40 de elevi şi opt cadre didactice din celelalte patru ţări partenere.

Beneficiile activităţilor proiectului au fost dezvoltarea de competenţe de bază şi competenţe-cheie ale elevilor din domeniul alimentaţiei publice, dezvoltarea socio-educaţională şi pe plan personal, dezvoltarea competenţelor sociale, civice şi interculturale.

„Apartenenţa elevilor noştri la familia europeană continuă, deoarece în 2019 şcolii noastre i s-a aprobat cel de-al cincilea proiect de mobilitate în domeniul formării profesionale (VET) nr. 2019-1-RO01-KA102-062162 <Elev VET în (E+)UROPA> / <VET STUDENT IN (E+)UROPE> care implică 32 elevi de clasa a X-a (24 de la învăţământ profesional şi opt de la liceu), filiera Tehnologică, profil Servicii: opt elevi frizer-coafor-manichiu­rist-pedichiurist, patru elevi Bucătar, patru elevi Cofetar-patiser, opt elevi Ospătar (chelner), vân­zător în unităţi de alimentaţie – învăţământ profesional şi opt elevi de la Organizator banqueting. Stagiile de pregătire practică se vor desfăşura pe două fluxuri, în Germania, în cadrul par­tenerilor noştri din Chemnitz şi Barcelos, Portugalia pe parcursul a câte 2 săptămâni pentru fiecare calificare”, se mai arată în comunicatul liceului buzoain.

Stagiile de formare profesională desfăşurate în stră­inătate sunt recunoscute şi validate prin certificatele Europass Mobility care contribuie la realizarea unor portofolii solide ale viitorilor absolvenţi, apreciate pe piaţa europeană a muncii.

Buzoienii de clasa a VIII-a interesaţi de oferta Liceului Tehnologic Meserii şi Servicii se pot prezenta la sediul instituţiei, în strada Bazalt,

  1. 15, sau pot solicita detalii

la numărul de telefon 0238.719.223, pe pagina de Facebook Liceul Tehnologic Meserii şi Servicii Buzau sau pe site-ul http://liceulmeseriiservicii.ro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker