Politic

FOTO | PNL Buzău: Adrian Gheorghe, tânărul care vrea să schimbe viitorul comunei Podgoria (P)

Comuna Podgoria, sau fosta comună Jideni, cum îi se spunea până în anul 1964, este o comună buzoiană de aproximativ 3.100 de locui­tori, aflată în vecinătatea Municipiului Râmnicu Sărat, la granița cu județul Vran­cea. Oportunitățile de dezvoltare a comunei nu sunt prea mari, deoarece aceasta nu are căi de comunicație cu celelalte comune din vecină­tatea sa, respectiv comuna Dumitrești de Vrancea – prin satul Pleșești, Topliceni de Buzău – prin satul Tăbăcari sau prin Coțatcu (Tigoiu) spre Slobozia Bradului de Vrancea, toate aceste aspecte transformând-o într-o comună ,,capăt de linie”.

Adrian Gheorghe este un tânăr de 30 de ani care a decis să se implice și mai activ la nivel local, asumându-și candidatura la alegerile locale din toamna anului 2020 pentru postul de primar al comunei. Curajos și foarte hotărât din fire, el a desfășurat o altfel de campanie electorală, prin care dorea să-și prezinte proiectele sale ca o alternativă la situația din acel moment. După campania din anul 2020, acesta a fost ales consilier local din partea Partidului Național Liberal și, tot din acel an, a și preluat Organizația locală a PNL Podgoria, fiind unul dintre cei mai tineri președinți de organizație ai județului Buzău.

Adrian Gheorghe este unul dintre militanții privind problemele de mediu și colectarea selectivă, acesta demararând campania de ecologizare, ,,Podgoria mai curată”, un maraton de week-end, prin care a reușit ecologizarea unei păduri, dar și a unui depozit ilegal de gunoi din comuna Podgoria.

Atât în activitatea civică pe care o desfășoară, dar și cea politică în care este angrenat, Adrian reușește să țină piept administrației pu­blice locale, făcând o opoziție constructivă, așa cum o numește el, în ședințele de Consiliu Local al comunei Podgoria, dar și prin ­vlogg-u­rile sale, pe care le rea­lizează pentru a-și ține la curent comunitatea cu deciziile care se iau. Vlogg-ul său, ,,Jurnal de consilier”, este foarte vizionat și apreciat de cetățeni, pentru că spun ei, așa mai află și ei problemele de la nivel local. Adrian chiar a și inițiat un proiect de hotărâre privind transmiterea ședin­țelor de Consiliu Local live pe rețele sociale, însă acesta a fost respins categoric de majoritatea consilierilor locali.

Întrebat care ar fi proiec­tele pentru comuna sa, acesta ne-a răspuns: ,,După cum am prezentat și în campania mea electorală, principalele proiecte sunt cele de dezvoltare stringentă a infrastructurii, dar nu numai, și aici mă refer la: finalizarea canalizării care stagnează din anul 2020; asfaltarea drumului principal ce leagă Rm. Sărat – Podgoria – Oratia – Pleșești; prelungirea conductei de gaz; conectarea satelor Pleșești și Tăbăcari spre celelalte comune; atra­gerea investițiilor private; programe de atragere pentru tineri; digitalizarea administrației publice locale; cadastrarea comunei; ecologizare (colectarea deșeurilor, împăduriri); crearea de locuri de joacă pentru copii; încurajarea activităților sportive; locuri de casă pentru tineri și măsuri privind încurajarea natalității.

Din fericire, soluții și oportunități sunt foarte multe, însă lipsa viziunii și a interesului unor consilieri locali, care uită că sunt în ­sluj­ba cetățenilor și nu pentru propriile interese sau pentru cele a primarului, fac ca această comună să fi rămas cel puțin cu 20 ani în urma altor comune din vecinătatea Municipiului Rm. Sărat.

De-a lungul timpului am fost plecat și în străinătate, dar am și călătorit mult prin țară și mereu am comparat comuna mea cu cele pe unde am fost. Mi-a plăcut să caut metode de bune practici pentru ca, pe viitor, să pot și eu să le implementez în comuna Podgoria”.

Adrian Gheorghe este unul din tinerii României care a ales să nu-și abandoneze țara, dar, mai ales, comunitatea.

– Am înțeles că ai fost plecat o perioadă în străinătate, unde anume? Și ce te-a făcut să te întorci?

– Da! De la vârsta de 16 ani am fost în Spania pe perioada vacanței de vară, însă, după terminarea liceului am hotărât să și rămân acolo pentru a munci. Însă, după 6 luni, am hotărât să mă întorc pentru că nu concepeam ideea de a-mi petrece tinere­țea printre străini doar pentru bani. Și am ales să mă întorc în România.

Ce am observat eu în Spania, pentru că stăteam tot într-un sat acolo, și anume Villafranca de Ebro, aflat la 35 km de principalul oraș, și anume Zaragoza, cum de altfel este și Podgoria față de Buzău, și ajun­gând prima dată acolo, am văzut că au un centru frumos în mijlocul satului cu fântână arteziană, că au bancă, farmacie, supermarket, bru­tărie, sală de sport, locuri de joacă pentru copii, cana­lizare, străzile toate asfaltate, blocuri, etc. Era ca un oraș mic, dar cochet. Pe când la mine în sat, era doar asfalt plin de gropi pe drumul principal și apă la acea vreme. Era o diferentă necomparabilă la acel moment.

– Deci acel moment pentru tine a fost acela în care ai început să-ți dai seamă că se poate și altfel.

– Da, pentru mine a fost momentul în care mi s-a dezvoltat acea gândire și viziune critică, dacă o putem numi așa. Pentru că am început să pun în balanță lucrurile și să nu mai asist pasiv la lucrurile pe care le întâmpinam în comunitatea noastră.

De aceea, mesajul meu pentru tineri ar fi ca să mergă și prin alte țări sau alte orașe de la noi, fie că muncesc, fie că vizitează, pentru a vedea și ei că SE POATE, secretul fiind dat de  implicarea și bunăvoința celor aleși să reprezinte comunitatea, a celor care au fost responsabilizați de cetățeni să dezvolte localitatea din care fac parte.

Text asumat de Partidul Național Liberal – Filiala Buzău

Articole similare