Actualitate

FOTO / Pentru ce „se bate” Crucea Roșie Buzău în acest an

Crucea Roșie este organizația neguvernamnetală care duce zilnic bătălia pentru binele oamenilor atât în vreme de război, dar și de pace. Ea s-a născut, de altfel, la inițiativa omului de afaceri elvețian Henry Dunant (1828-1910), în anul 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, care a avut loc la data de 24 iunie 1859, în nordul Italiei, unde armatele Franței și Austriei (peste 320.000 oameni) s-au luptat cu înverșunare timp de 16 ore. În urma confruntării, numărul morților și al răniților de pe câmpul de luptă a fost de 40.000. Bătălia a reprezentat o victorie pentru francezi, dar costul a fost enorm: cadavrele erau așezate unele peste altele, iar răniții zăceau neîngrijiți. Henry Dunant, care venise pentru a-l întâlni pe Napoleon III în interes de afaceri, a fost martor al imaginii oribile de după bătălie. A fost tulburat de coșmarul căruia îi fusese martor la Solferino și a scris o carte pe care a și  publicat-o pe cheltuiala sa, în noiembrie 1862, intitulată „O amintire de la Solferino”. Principalul scop al lui Dunant era de a aduce în atenția lumii cruda realitate a războiului. De aceea, a trimis cartea sa familiilor domnitoare din Europa, dar și liderilor militari și politici pentru a atrage atenția asupra necesității de a înființa societăți de ajutor și de a promova un acord internațional cu privire la ajutorarea răniților și la persoanele care îi îngrijesc.

Și vocea sa s-a făcut auzită. La 17 februarie 1863  s-a constituit o comisie care s-a autointitulat Comitetul Internațional pentru Ajutorarea Răniților care, în 1876, urma să devină Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Ideea lui Dunant  de a înființa o societate de voluntari în fiecare țară a devenit realitate prin înființarea primelor Societăți Naționale, iar războaiele mondiale au demonstrat clar nevoia de strânsă cooperare între Societățile de Cruce Roșie care, prin intermediul activităților desfășurate pe timpul războiului în favoarea prizonierilor de război și a combatanților, prin faptul că atrăseseră milioane de voluntari și construiseră un mare organism de experți.

Am ținut să reamintesc cum și de ce a apărut Crucea Roșie pentru a sublinia importanța acestei organizații neguvernamentale, dar mai ales pentru faptul că și astăzi acționează în zonele afectate de război, însă activitatea ei a devenit mult mai complexă de atât.

Crucea Roșie are activitate și la Buzău prin filiala sa, care anul trecut s-a ocupat foarte mult și de refugiații războiului din Ucraina care au ajuns în comunitățile noastre. Un bilanț al activității Crucii Roșii Buzău pe 2023 este grăitor pentru diversitatea problemelor pe care încearcă să le rezolve această organizație neguvernamentală, începând de la problemele proprii legate de sediul în care își desfășoară activitatea, la problemele oamenilor în sprijinul cărora vine, fie că este vorba despre ajutorare cu alimente, haine, produse de igienă, cu bani, fie că este vorba despre educația pentru sănătate, cursuri de prim-ajutor pe care le furnizează comunităților de buzoieni, în școli sau la agenții economici.

Săptămâna trecută Crucea Roșie Buzău a participat, la Sărata Monteoru,  la o aplicaţie multiinstituţională în caz de dezastre naturale şi alte pericole, alături de Jandarmerie, ISU, Poliţie, Armată și Inspectoratul Şcolar. La Buzău organizația funcționează cu 132 de voluntari cu contract de voluntariat, dintre care 52 sunt activi și cu circa 200 de cotizanți. De asemenea, organizația are un președinte, pr. prof. dr. Mihail Milea, un director, Floarea Bîrzu, și un comitet format din 17 membri.

Ea funcționează având în vedere mai multe programe, dintre care amintim programul social, programul de voluntariat și programul de formare profesională. De asemenea, Crucea Roșie Buzău a început de anul trecut și va continua și anul acesta un program de constituire a 315  centre de pregătire zonale cu detașamente de intervenție în caz de dezastre, iar pentru acest lucru va realiza  pregătirea și dotarea personalului voluntar.

Crucea Roșie Buzău face demersurile necesare înființării unui serviciu de ambulanță pentru transport pacienți, precum și pentru  dotarea filialei cu mijloace de transport necesare. În acest sens, a achiziționat, cu suma de 18.000 lei, de la Crucea Roșie Dâmbovița o ambulanță fabricată în 2013 și a preluat cu titlu gratuit de la Serviciul de Ambulanță Județean Buzău o ambulanță  fabricată în 2007. De asemenea, a mai preluat cu titlu gratuit de la Ministerul Finanțelor o autoutilitară fabricată în 2012. Toate cele trei autovehicule au necesitat reparații, care au fost achitate în cea mai mare parte. Urmează demersurile pentru angajarea de personal pentru ambulanță și să se identifice și să se asigure finanțarea și funcționarea acestui serviciu. Crucea Roșie Buzău are deja depus un proiect în vederea finanțării la sediul central al  Crucii Roșii în valoare de 100.000 de lei.

În ceea ce privește programul social, Crucea Roșie Buzău va continua implementarea unor proiecte astfel încât să poată veni în sprijinul a cel puțin 150 de familii persoane defavorizate în acest an. Va continua și binecunoscutul program „Banca de alimente”, în scopul acordării de ajutoare constând în alimente pentru cel puțin 75 de familii defavorizate. De asemenea, până la finele anului, vor fi acordate ajutoare de urgență pentru cel puțin 20 de familii aflate în dificultate. Bineînțeles nu vor lipsi ajutoarele de Paști și Crăciun pentru cel puțin 50 de copii și bătrâni. Va continua sprijinul pentru refugiații de război din Ucraina și în situația producerii unor calamități și dezastre, vor organiza și campanii de colecte publice.

Pe de altă parte, organizația și-a propus creșterea numărului de voluntari activi la minim de 70 de persoane, atragerea de sponsori, de donatori și continuarea demersurilor pe lângă autorități pentru obținerea unui sediu adecvat, precum și încheierea de parteneriate cu cât mai multe persoane juridice  de drept public și privat pentru dezvoltarea activității filialei.

Nu în ultimul rând, Crucea Roșie Buzău va continua în acest an organizarea și desfășurarea cursurilor de formare profesională cu ocupația infirmieră, noțiuni fundamentale de igienă, asistent personal al persoanei cu handicap. Va mai continua și distribuirea de materiale informative pentru educarea pentru sănătate a populației, va merge mai departe cu programul „Colgate în școli”, bineînțeles în funcție și de disponibilitatea partenerului finanțator și va atrage participarea cât mai multor școlari la concursul „Sanitarii pricepuți”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker