Actualitate

„Telefonul copilului” a sunat de 1.419 ori anul trecut

Arina NAN, student practicant

În România, siguranța și protecția copiilor reprezintă priorități fundamentale ale societății. În acest sens, Numărul Unic național pentru copii, 119, sau „telefonul copilului”, cum mai este cunoscut, a fost instituit pentru a oferi copiilor, dar și adulților, un mijloc rapid și eficient de a solicita ajutor și asistență în situații de urgență sau de pericol la care sunt supuși, în cazul primilor, ori de care au aflat, în cazul celorlalți.

Ce este „Numărul UNIC național pentru copii – 119”?

Numărul UNIC național pentru copii – 119 este un serviciu telefonic gratuit și confidențial, disponibil 24 de ore din 24, care oferă suport și asistență copiilor aflați în situații de urgență, pericol sau dificultate. Acest număr unic este gestionat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și este accesibil în întreaga țară.

Cum funcționează Numărul UNIC Național pentru Copii – 119?

Atunci când un copil se află într-o situație de urgență sau de pericol, acesta poate suna gratuit la numărul 119 pentru a solicita ajutor. Apelurile sunt preluate de operatorii specializați în protecția copilului, care sunt instruiți să gestioneze diverse situații și să ofere sprijin adecvat în funcție de nevoile individuale ale fiecărui copil.

Ce sesizări au fost făcute

Pentru a vedea importanța și necesitatea acestui număr este necesar să analizăm câteva date. În anul 2023 s-au înregistrat și instrumentat, la nivelul județului, 1.419 de sesizări, cu 71 la sută mai mult decât în anul 2022. Din numărul total de 1.197 s-au confirmat 684, iar pentru 160 de copii s-a instituit o măsură de protecție în regim de urgență.  Astfel, pentru acești copii se realizează o evaluare din mai multe arii, precum aria psihologică, situație școlară, domiciliul etc. prin care se urmărește să se găsească cea mai bună soluție pentru viitorul lui.

Sesizările confirmate, 684 la număr, se împart pe următoarele categorii de abuz: 48 cazuri de abuz fizic; 182 cazuri de abuz emoțional; 51 cazuri de abuz sexual; 391 cazuri de neglijare; șapte cazuri de exploatare comitere infracțiuni; patru cazuri de exploatare sexuală; un caz de exploatare prin muncă.

Din toate aceste cazuri, au fost confirmate zece sesizări pentru zece copii aflați în situație de repatriere, migrație, monitorizare post trafic de persoane. Au fost 97 de sesizări, pentru un număr de 80 de copii care au săvârșit fapte de natură penală pentru care nu răspund penal, fiind minori. În aceste cazuri, dintre 80 de copii, 50 sunt, din păcate, recidiviști cu cel puțin o faptă penală. Există și 253 de sesizări ale Poliției privind participarea la audierea unui număr de 145 de minori.

Cu toate acestea este important de menționat faptul că, în anul precedent, 37 de cupluri mamă-copil au beneficiat de serviciul Centrului Maternal Buzău. Iar un număr semnificant de 73 de persoane – 49 de copii și 24 de adulți (mame) – au beneficiat de rezidență în cadrul Centrului de recuperare pentru victimele violenței în familie.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker