Actualitate

FOTO | Oana Gheorghiu, despre politica faptelor bune: „Timp dedicat comunității, empatie și tot ce poate oferi un suflet de femeie“

Oana Gheorghiu, președinta organizației femeilor PSD din Buzău, lansează buzoienilor invitația să participe, în spiritul Crăciunului, la o acțiune caritabilă de excepție. Este vorba despre spectacolul caritabil „Suflet lângă suflet”, pe care îl organizează în această seară, începând cu ora 19.00, la Sala Mare a Consiliului Județean, prin care ne amintește tuturor că este vremea faptelor bune. A strâns în jurul ei pentru acest eveniment foarte mulți artiști care vor urca pe scenă pentru a încânta publicul și a-l sensibiliza să participe la ajutorarea copiilor de la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Buzău, a persoanelor cu dizabilități, a celor cu sindrom Down, a oamenilor fără adăpost din Centrul de Urgență de Zi și de Noapte pentru persoane adulte fără adăpost, precum și a elevilor Centrului Școlar de Educație Incluzivă Buzău și a familiilor defavorizate din județ și municipiu. Intrarea la spectacol este gratuită, dar orice bănuț dăruit îi va ajuta pe cei care au mai mare nevoie de sprijinul comunității în această perioadă.

Știm cu toții însă că Oana Gheorghiu este un profesionist și un om politic care nu face fapte bune doar de sărbători, ci tot timpul ține aproape de cei care au nevoie de sprijin și organizează tot felul de acțiuni pentru copii și pentru adulți, demonstrând prin exemplul propriu că valul de empatie de Crăciun față de cei aflați în nevoi trebuie cultivat pe tot parcursul anului. Și pentru că Oana Gheorghiu este mai presus de orice un OM BUN care nu dorește să fie lăudat, ci numai să fie vrednic de laudă, am invitat-o, acum în pragul acestui eveniment caritabil,  să răspundă la câteva întrebări pentru a o prezenta în comunitate,  în fața buzoienilor, așa cum este mereu, cu sufletul deschis către oameni.

„Mentalitățile care vin din trecut au început să dispară”

Reporter: Cât de greu este să fii femeie în politică în România?

Oana Gheorghiu: Există o oarecare dificultate a femeii implicată în politică, generată de statutul acesteia în societate. În opinia mea, atunci când te implici, orice lucru care pare a fi greu de atins, inclusiv să performezi în politică, nu mai ți se pare greu. Sunt obstacole generate artificial, încă mai persistă mentalități care vin din trecut, dar, ca să concluzionez: nimic nu poate fi greu atunci când te implici.

Rep.: Ce-i trebuie unei femei să facă politică? Când ați realizat cum stau lucrurile?

O.G.: Este vorba despre abilități în comunicare, implicare,  înțelegerea unor fenomene sociale, tact. În momentul în care îți propui să realizezi anumite proiecte și după evaluarea tuturor factorilor implicați, realizezi dacă este greu sau nu.

Rep.: Cum ați trecut peste problema mentalităților care încă există în societatea românească legate de prezența femeii în politică?

O.G.: Mai persistă încă mentalitatea prin care rolul femeiei este strict legat de familie – mamă, gospodină etc. Încet-încet, această mentalitate a inceput să dispară în condițiile actuale. Femeia, în prezent, a demonstrat că poate să fie un bun medic, un bun inginer, un bun arhitect și, de ce nu, un bun politician.

Rep.: Cum explicați faptul că în România procentul femeilor din politică este scăzut? Este vorba numai despre mentalitate?

O.G.: Cred că nu doar despre asta este vorba. Cum spuneam mai sus, mentalitățile care vin din trecut au început să dispară. Cred cu tărie faptul că procentul scăzut al femeilor în politică se datorează în primul rând femeilor care, din motive diverse, nu se implică în politică.

Rep.: Practic faceți parte dintr-o minoritate, cea a femeilor în politică. Este dificil să faci politică din această postură?

O.G.: Nu. Chiar dacă fac parte dintr-o minoritate, cea a femeilor din politică, nu am simțit nici un moment o dificultate în a susține proiectele mele de suflet și anume cele legate de sănătatea cetățenilor, de ajutorare a celor aflați în dificultate.

Rep.: Sunt femeile bune reprezentante ale lumii politice?  Care considerați că ar fi cea mai importantă calitate a unui om politic femeie?

O.G.: Sunt convinsă că și femeile sunt bune reprezentante a lumii politice. Mă gândesc la Regina Maria în perioada interbelică, la Margaret Thatcher, Angela Merkel, Georgia Meloni. Cea mai importantă calitate a unui om politic femeie este intransigența.

„Este o onoare să fiu aleasă președinta Organizației de Femei PSD municipiul Buzău”

Rep.: Cum ați ales Partidul Social Democrat? Cine v-a încurajat să faceți pasul spre politică?

O.G.: Prin natura meseriei mele (farmacist, coordonator zonal Maxifarma, n.r.) sunt în contact permanent cu oameni aflați în dificultate. Cred că empatia pentru nevoile semenilor mei m-a determinat să aleg partidul din care fac parte, PSD. Nu am făcut pasul spre politică fiind  încurajată de cineva. Am făcut pasul pur și simplu din nevoia de a mă implica în rezolvarea unor probleme ale acestora.

Rep.: Care ar fi victoriile cele mai însemnate din cariera dumneavoastră politică?

O.G.: Este mult spus victorii. Consider că în cariera politică nu poți vorbi de victorii. Poți vorbi în schimb de implicare, de promovarea unor proiecte pentru oameni, de a asculta oamenii și de a încerca să rezolvi problemele acestora.

Rep.: Reprezentați interesele doamnelor social-democrate din municipiul Buzău, în calitate de președinte ales al Organizației de Femei PSD Buzău. Cât de dificilă este această responsabilitate? Ce presupune?

O.G.: Este o onoare să fiu aleasă președinta Organizației de Femei PSD municipiul Buzău, funcție care presupune, pe lângă responsabilitate, motivație. Am în jurul meu doamne și domnișoare implicate în derularea proiectelor adresate femeilor din municipiul Buzău și nu numai: copiilor, elevilor, persoanelor cu dizabilități, bătrânilor. Ce presupune această funcție? Implicare, timp dedicat comunității, empatie și tot ce poate oferi un suflet de femeie.

Rep.: Educația și Sănătatea sunt cele două domenii în care vă doriți realizarea cât mai multor proiecte pentru buzoieni. De altfel, dumneavoastră ați reușit să mergeți în aproape toate școlile care aveau nevoie de educație sanitară. Ați oferit și produse. Ce înseamnă pentru dumneavoastră întâlnirile cu copiii, cu elevii? Cum se petrec astfel de întâlniri?

O.G.: Mă bucură mult faptul că primim feedback pozitiv, că există un interes al copiilor pentru temele abordate. Ne primesc cu bucurie și entuziasm și noi, de asemenea, încercăm să le expunem cât mai pe înțelesul lor subiecte de interes pentru ei, adaptate vârstei lor.

„Lucrez minimum 12 ore pe zi”

Rep.: Cum vă împărțiți timpul între profesie și politică, având în vedere că aveți foarte multe responsabilități în coordonarea farmaciilor, vă ocupați și de training cu personalul, analiza indicatorilor de performanță, activități de promovare, astfel încât farmaciile să poată fi cunoscute de cât mai multe persoane?

O.G.: Practic, îmi rămâne foarte puțin timp pentru mine. Lucrez minimum 12 ore pe zi, am un program bine organizat și încerc să acopăr toate problemele și situațiile care apar în fiecare zi. Îmi pregătesc agenda la sfârșitul fiecărei săptămâni și mai adaug, zilnic, anumite chestiuni pe care trebuie să le rezolv, astfel încât, la finalul zilei, să ating toate obiectivele pe care mi le propun.

Rep.: Cum îmbinați  cariera profesională cu participarea la viața politică?

O.G.: Majoritatea activităților le desfășor în timpul liber. Încerc să programez ședințele cu doamnele de la organizație și toate activitățile de voluntariat în afara orelor de program de la farmacie. Îmi place foarte mult domeniul în care activez, însă încerc să îmbin și cu prezența în viața politică pe cât de mult pot.

Rep.: Ați făcut sacrificii în viața personală pentru a ajunge atât de departe în profesie și carieră?

O.G.: Este mult spus sacrificii. Este vorba de alegeri. Bineînțeles, munca și perseverența sunt foarte importante în ambele domenii. Însă dacă îți place ce faci, și faci totul cu pasiune, nu aș putea spune că reprezintă un sacrificiu.

Rep.: Ce ați pune pe listă la izbânzile profesiei pe care o practicați?

O.G.: Am satisfacția formării si menținerii unei echipe dinamice si unite și, bineînțeles, rezultatele activității pe care o desfășor îmi aduc de fiecare dată satisfacție și motivație.

„Îmi doresc să aduc zâmbete cât mai multor oameni”

Rep.: Sunteți un om căruia îi pasă de semeni. Vă ajută politica să schimbați lumea în bine? Sau vă bazați numai pe ajutoarele pe care le oferiți oamenilor prin intermediul farmaciilor?

O.G.: Am încercat să nu amestec cele două domenii – șefii mei nu au apartenență politică -, însă au fost proiecte care au atras colaboratori din domeniul medical și s-au alăturat ca și parteneri, iar acest lucru m-a bucurat și a confirmat încă odată că este bine ceea ce facem și că munca ne este apreciată.

Rep.: Pe primul plan ați pus întotdeauna copiii. Sunteți  implicată în foarte multe proiecte sociale ca să ajutați copiii, bătrânii și pe cei fără adăpost. Vorbiți-ne despre aceste proiecte ale dumneavoastră.

O.G.: Copiii îmi plac și consider că orice om este o binecuvântare, fiecare suflet este o poveste în univers, are o poveste în spate, și îmi pare rău pentru cei aflați în situații mai dificile. Îmi doresc să aduc zâmbete cât mai multor oameni, să încerc să le dau încredere că cineva se gândește tot timpul și la ei și chiar mi-am propus tot felul de acțiuni în acest sens.

De exemplu, pe data de 7 decembrie, organizez, alături de echipa OFSD, un spectacol caritabil, „Suflet lângă suflet”, care sper să fie reușit și așa cum spunea una dintre artistele prezente, „o poveste cu cântec”, pentru toți cei prezenți, iar în urma lui să reușim să ajutăm cât mai multe persoane cu ceea ce au nevoie.

Rep.: Cum veți petrece Crăciunul, o sărbătoare de suflet pentru toți românii?

O.G.: Crăciunul este pentru mine o sărbătoare magică, o sărbătoare de mare bucurie, prin urmare voi petrece în familie, alături de cei dragi și de nepoțica mea iubită.

Rep.: Ce planuri de viitor aveți?

O.G.: Am câteva proiecte în curs de finalizare, doctoratul fiind unul dintre ele. În rest, mă gândesc la viitor cu optimism și îmi doresc să fiu sănătoasă, eu și cei dragi, să pot face tot ceea ce îmi propun. Am învățat că cele mai bune lucruri vin atunci când nu sunt planificate, așadar nu pot spune că îmi fac niște planuri anume. Să fim sănătoși și, cu încredere în Dumnezeu, se așează toate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker