Actualitate

Satul buzoian în care mai trăiește un sigur om

Comuna Pardoși din județul Buzău este localitatea cu cei mai puțini locuitori din toată jumătatea de sud a țării. Doar trei sute de oameni mai trăiesc aici, răspândiți în patru sate. Cei aproximativ 150.000 de lei, strânși într-un an din taxe și impozite locale, abia ajung trei luni pentru plata agajaților din Primărie. O treime din această sumă se duce doar pe indemnizațiile celor nouă consilieri locali. Depopularea este accentuată, iar unul dintre sate mai are doar un singur locuitor. Nea Ionică își duce viața în singurătate alături de câteva găini, un câine și o vacă. Are însă primărie. Campania „Statul la sat” arată cât de mult ar avea România nevoie de o reorganizare teritorială.

Valea Șchiopului este unul dintre satele care alcătuiesc comuna Pardoși. Aici, aproape toate casele sunt prăbușite și părăsite, iar un singur om, în vârstă de 75 de ani, mai trăiește aici. Sunt zile întregi când nu schimbă o vorbă cu nimeni. Nu are cu cine. Fiica și cele două surori locuiesc în alte comune și îl vizitează rar.

Și satul Chiperu este pustiu, chiar dacă aici locuiesc mai multe suflete decât în Valea Șchiopului. Din păcate, cel mai tânăr locuitor de aici are 70 de ani, potrivit sursei citate anterior.

Comuna Pardoși este formată din patru sate și are aproximativ 300 de locuitori. Este localitatea cu cea mai mică populație din toată jumătatea de sud a României. În toate cele patru sate mai sunt doar șapte copii care merg la școală într-o comună învecinată. Nici măcar primarul și funcționarii nu mai locuiesc aici. Fac naveta în fiecare zi de la Râmnicu Sărat sau din comunele mai mari din jur. Actuala organizare administrativă a țării, veche de peste jumătate de secol, permite unor astfel de comunități, oricât de mici, să aibă propria primărie și propriul consiliu local, deși este cât se poate de limpede că nu reușesc să funcționeze doar cu bugetul propriu.„Din suma pe care acum o strângem, practic reușim să ne acoperim o mică parte din cheltuielile de funcționare, plata salariilor, plata iluminatului și a celorlalte…”, a spus primarul comunei Pardoși pentru Digi24.

În Primărie lucrează cu totul nouă oameni. Tot nouă sunt și consilierii locali care participă doar la o ședință pe lună și primesc împreună o indemnizație anuală de aproape 60.000 de lei. Primarul recunoaște că numărul acestora este exagerat de mare pentru o comună cu doar 300 de oameni.

Iar ca Pardoși sunt multe comune din România. Liderii politici au anunțat că abia din 2025 ar putea începe discuțiile privind reorganizarea administrativ-teritorială.

Articole similare