miercuri, 02 decembrie 2020

FOTO | O buzoiancă, printre artiştii ce au transformat un pasaj de acces către metrou în galerie de artă

Cu ocazia aniversării a zece ani de existenţă, Centrul Comercial Sun Plaza din Capitală le-a oferit clien­ţilor un cadou mai puţin obişnuit. În perioada 24 septembrie – 13 octombrie, vizitatorii Sun Plaza au fost invitaţi să se îmbarce într-o călătorie în viitor ghidaţi de instalaţiile imersive special amenajate atât în exteriorul, cât şi în interiorul centrului comercial.

Pasajul de acces la metrou s-a transformat într-o galerie de artă prin intermediul lucrărilor realizate de artiştii Visual Playground. Printre aceşti artişti s-a regăsit şi buzoianca Diana Grigore, masterand Comunicaţii Vizuale în cadrul Universităţii de Arte Bucureşti şi art director în publicitate.

Diana Grigore (Daia) a lucrat timp de câteva săptămâni la mai multe lucrările care transpun trecătorii ce trec prin pasajul care leagă centrul comercial SunPlaza de staţia de metrou (Piaţa Sudului) într-o lume din viitor, aşa cum buzoianca şi-o imaginează peste următorii zece ani. Lucrările ne poartă într-un universul artistic specific buzoiencei, care s-a evidenţiat până acum în mai multe proiecte interesante, unul jucăuş şi desenat în culori vibrante; un univers cu compoziţii ce alternează între simplitate şi complexitate, în culorile puternice şi saturate.

Întreg pasajul care face legătura cu staţia de metrou a fost, de fapt, transformat într-o galerie de artă. În cadrul proiectului au fost expuse lucrările artiştilor Diana Grigore, AndraszFerenczy, Alina Bohoru, Sorina Vazelina, Simina Popescu, Lidia Macovei, toţi membri ai Visual Playground. Comunitatea Visual Playground cuprinde, prin intermediul creatorilor săi, o şcoală de ilustraţie şi design grafic, precum şi o platformă educaţională alternativă care-şi propune să dezvolte comunitatea de artişti vizuali din ţară.

„Familia mea, prietenii şi chiar şi profesorii ştiau că sunt <făcută> pentru asta”

Absolventă a Colegiului Hasdeu, Diana Grigore a urmat cursurile Universităţii de Arte, decizia ei nefiind o surpriză pentru nimeni, ţinând cont că ori de câte ori avea ocazia aceasta desena sau realiza colaje.

„Decizia să urmez o carieră într-un domeniucreativ nu cred că a surprins pe nimeni, pentru că dintotdeauna am avut oarecare înclinaţii artistice. Când nu mergeam la şcoală (şi uneori chiar şi în timpul orelor) desenam, când nu desenam pictam, făceam bijuterii, colaje şi pirogravuri. Familia mea, prietenii şi chiar şi profesorii ştiau că sunt <făcută> pentru asta. Doar eu am aflat – saumai bine zis, am acceptat – puţin mai târziu. Fiind pasionată de Photoshop încă de prin clasa a şasea, am căutat pe cât posibil o latură mai digitală a artei, aşa că, pe la 16 ani, i-am rugat pe ai mei să îmi cumpere o tabletă grafică. A urmat apoi o lungă perioadă de experimentare, în care, în mare parte, făceam ilustraţii şi colaje digitale. Ulterior, mi-am dorit ca ceea ce fac să aibă o funcţiona­litate, o aplicabilitate clară, care, eventual, să contribuiela o societate puţin mai coerentă. Şi aşa am aflat ce înseamnă, de fapt, design”, declara în luna fe­bruarie pentru OPINIA Diana Grigore.

 

loading...
error: Content is protected !!