Educație

FOTO | Liceul „Moisil”, atelier electric de inspirație norvegiană, cu finanțare prin Fondul „Științescu”

Opt idei sunt transformate la Buzău de oameni cu inițiativă  în opt proiecte cu ajutorul  donatorilor care au investit în acestea  pentru ca ele să devină realitate. Au povestit despre ele în cadrul Galei „Științescu”  echipele care le-au creat și le-au implementat, precum și finanțatorii, cei care au făcut ca acestea să fie puse în aplicare, respectiv cei care au ales să investească în educație la Buzău.

Unul dintre proiectele care au devenit realitate la Buzău este implementat în unul dintre liceele tehnologice buzoiene. Este vorba despre „Viitorul electric al Liceului Moisil!”. Proiectul a fost început în urmă cu trei-patru ani cu ajutorul sponsorilor, după ce conducerea liceului buzoian a participat la un proiect în Norvegia, țară unde educația se bazează în mare parte pe latura aplicativă. „E foarte important ca absolvenții noștri să știe să aplice ceea ce au învățat, să facă lucruri practice și să se poată angaja imediat după finalizarea liceului”, spune directoarea Adriana Voicu.

Pentru un asemenea atelier unde elevii vor deprinde, practic, meseria de electrician, era nevoie de o investiție foarte mare. A fost solicitat sprijin din partea firmelor cu care liceul are parteneriat, pentru a se putea construi totul ca la carte și cu măsuri de siguranță pentru elevi. Spre exemplu, în atelier, pe podea este aplicată o vopsea specială pentru domeniul electric, care nu conduce curentul, pentru a se realiza un mediu de învățare sigur pentru copii. Au răspuns la solicitare firmele buzoiene AgiConstruct, pe partea de construcție, și Eximprod, care a dat liceului materiale pe domeniul electric; aceasta din urmă este partenerul tradițional al liceului, unul dintre beneficiarii forței de muncă pregătite în această unitate de învățământ. „Cu ei am început învățământul dual”, precizează directoarea de la „Moisil”.

Pentru finalizarea atelierului electric, Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” a depus un proiect pe Fondul „Științescu” și a primit  20.383 lei finanțare în cadrul ediției 2.0 a acestui fond. Acum atelierul unde învață meserie circa 500 de copii este dotat la standarde europene.

„Piesa de rezistență a proiectului este mini-garsoniera. S-au luat și alte echipamente necesare domenului electric, echipamente de învățare, bancuri de lucru, sunt și echipamehnte mai scumpe decât a costat garsoniera. Fiecare parte a format un  tot astfel încât copilul când intră în atelier să aibă o viziune de ansamblu. În atelier, în sală sunt pereți ridicați, trasee electrice, de la sonerie la intrare și contor până la becuri, prize, toată instalația electrică dintr-o casă cu  baie, bucătărie”, explică directoarea Adriana Voicu. Diploma de apreciere a fost înmânată echipei de la „Moisil” în cadrul Galei „Științescu”, care s-a desfășurat la Muzeul Județean Buzău în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni”.

„O noapte magică pentru Liceul Moisil! Mulțumim Fundației Comunitare care a premiat Proiectul <Viitorul electric al Liceului Moisil!> Mulțumim sponsorilor care dau o șansă copiilor de a învăța altfel, mai atractiv, deci mai eficient! Mulțumim Unimec pentru bursele acordate copiilor noștri! Mulțumim tuturor celor care văd dincolo de prejudecăți și înțeleg cu adevărat valoarea elevilor noștri”, a spus directoarea liceului buzoian.

Proiectul „Viitorul electric al Liceului Moisil” a devenit posibil de susținut prin Asociația „PRO Moisil Buzău”. „Cea mai importantă lecție învățată este că dacă vrei să faci ceva pentru copiii din școală, cu siguranță găsești o soluție, găsești oameni de bine care să te ajute, care să se implice, care să vadă în viitor”, spune coordonatorul proiectului, directoarea Adriana Voicu.

Proiectul a însemnat  amenajarea unui spațiu exclusiv, respectiv a unei  mini-garsoniere pentru desfășurarea stagiilor de pregătire practică pentru elevii de la domeniul „Electric”, un domeniu tradițional al Liceului „Moisil”, unde să se desfășoare activități practice reale ca viitori electricieni.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker