Cultură

FOTO | La nici 23 de ani, buzoianca Diana Ștefănescu a deschis o școală de muzică

Talentată și frumoasă foc, la nici 23 de ani buzoianca Diana Ștefănescu are deja o carieră profesio­nală consistentă ca interpretă de muzică populară, carieră presărată cu numeroase trofee, pentru că dragostea ei pentru folclorul autentic și tradiții sunt transmise cu o încărcătură emo­țională aparte celor care o ascultă live, pe scenă, fie că este vorba despre concursuri unde reprezintă Buzăul, fie în concertele sale personale. De la vârsta de 16 ani colaborează cu trupa Underco­ver și merge atât la evenimentele private pe care le au împreună, cât și la cele pe care le susține singură. Ea cântă  muzică populară de la 11 ani și nu se vede cântând altceva. „Este un gen muzical în care eu mă regăsesc”, spune artista.

Ea se prezintă întotdeauna în fața publicului îmbrăcată în costum popular, pe care-l poartă cu mândrie. „Am mai multe costume și sunt din zone diferite. Eu port costumul din Muntenia, dar recunosc că îmi plac și cele din alte zone. De ­­exe­m­plu, la evenimente port costume și din zona Olteniei. Când  merg la concursuri sau la festivaluri,  îmbrac costumul muntenesc, altfel suntem descalificați”, mărtu­risește Diana. Fiind deja o profesionistă în ale folclorului, cu o muzică extrem de puternică și frumoasă – calități deosebite mai ales în aceste vremuri, când scena lumii a devenit Internetul -, ea se bucură de mare audiență și are o agendă de lucru foarte încărcată, fiind invitată să concerteze în foarte multe locații. De o săptămână, pe agenda ei a  mai apărut o altă preocupare, care înseamnă întâlniri cu copiii la atelierul de ­mu­zică. Este vorba despre Atelierul de muzică „Diana Ștefănescu”  la care a lucrat fără oprire în ultimele două luni și pe care l-a deschis de curând. „Mi-am deschis Atelierul de muzică <Diana Ștefănescu>, în Cartierul Poștă.  A fost unul dintre visurile mele. Am  mai fost, în urmă cu ceva timp, profesoară de canto, doar că atunci  era vorba despre o cola­borare cu Primăria Pârscov. Acum este altceva, deoarece acesta este proiectul meu. Pe pagina mea de Facebook se află postate fotografii de la școala de muzică realizate de Andreea Tisloveanu. Am gândit de foarte mult timp acest proiect, dar o vreme nu am avut curajul să îl finalizez. De două luni lucrez la acest proiect, iar de săptămâna aceasta chiar am început cursurile”, spune Diana.

Școala de muzică a Dianei a pornit, pe de o parte, din dorința de a transmite mai departe din cunoștințele sale tuturor copiilor care doresc să urmeze o carieră în domeniu, dar să le fie aproape și celor care intenționează să își petreacă timpul liber frumos, cu cântec și stare de relaxare. Și-a asumat această responsabilitate de a pregăti copii abia  în momentul în care avea deja studiile universitare terminate, fiind absolventă a Facultății de Psihologie Științele Educației din cadrul Universității București, dar și pentru că se bazează pe bogata ei experiență, care a început pe la vârsta de 4-5 ani, pe scena Festivalului Mamaia Copiilor, unde a obținut primul ei premiu.

Am terminat Liceul <Eminescu> din Buzău, profilul <Filologie Bilingv – Engleză>, apoi am continuat cu Facultatea de Psihologie Științele Educației din cadrul Universității București. Am făcut modulul Pedagogie, dar specializarea mea la terminarea facultății este <Expert în științele educației>. De mică mi-a plăcut să stau cu copiii, poate și pentru că am un frate mai mic. Și el are voce, dar nu își dorește să cânte; în schimb, el este dansator sportiv de performanță. Din propria mea experiență știu ce trebuie să fac ca un copil să se simtă în largul lui,  să se relaxeze și să îi placă ceea ce face, pentru că de asta participă la orele de canto,  unde îi face plăcere să cânte și să ajungă undeva foarte sus ca și performanță”, mai spune Diana.

De asemenea, Diana are multe experiențe pe care le-a trăit în compania unor mari nume ale scenei românești, experiențe pe care dorește  să le transmită copiilor pentru a-i motiva către performanță. „Am trăit câteva momente inedite atunci când  am participat la un festival unde am fost acompaniată de domnul dirijor Botgros (Nicolae Botgros, dirijorul orchestrei <Lăutarii> din Republica Moldova, n.r.). A fost un moment în care m-am simțit mândră că am reușit să ajung până acolo. Am fost pe scenă și alături de Ionuț Dolănescu și de soția lui și am interacționat cu foarte multe vedete din domeniul muzical”, spune ea.

Un alt moment special trăit de Diana a fost cel în care a urcat pe scena unui teatru din Cehia în cadrul unui proiect școlar Erasmus. „Când eram în liceu, în clasa a XI A, am participat la proiectul Erasmus, unde studenții din afară vin în România, iar noi, cei din România, plecăm în țările respective. Și, în cadrul acestui proiect, împreună cu alți doi colegi de la <Eminescu> am fost contactați ca, împreună cu cadrele didactice, să mergem în Cehia. Acolo eu a trebuit să susțin un recital într-o sală de teatru. A fost o experiență inedită, mai ales că s-a petrecut în altă țară. A fost un spectacol cu public și am cântat în limba română, îmbrăcată în costum popular; publicul nu înțelegea versurile, dar spectatorilor  le-a plăcut linia melodică”, își amintește Diana.

Performanță de la vârsta de patru ani

Povestea sa de succes este un alt lucru pe care dorește să îl împărtășească și copiilor pe care îi pregătește, ca să îi încurajeze în ceea ce fac, așa cum au procedat și profesorii ei de canto. „Aveam patru ani și jumătate când am mers la cămin și acolo l-am avut profesor de muzică pe domnul Titi Ungureanu, liderul trupei <Nemuritorii>. El a fost primul meu profesor, el m-a ascultat, a văzut că am voce și ureche muzicală și le-a spus părinților mei că dorește să mă ia la muzică ușoară, la canto. Am mers de câteva ori și am înregistrat și prima mea melodie de ­mu­zică ușoară care se numea <Nume de povești>. Dacă aș ascul­ta-o acum, m-aș emoționa. A fost compusă de domnul Ungureanu pentru mine. Au urmat foarte multe emisiuni;  am mers și la concursuri; am participat și la Mamaia  copiilor, unde am obținut un premiu, prin anul 2002 sau 2003, când am luat locul II la muzică ușoară și pentru mine a însemnat ceva. Apoi, mai târziu, când făceam canto popular la Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, am avut-o profesoară pe doamna Nina Stamate și dânsa îmi dădea piesele respective zonei noastre. Doamna profesoară Nina Stamate mi-a fost de mare ajutor. Cu dumneaei am început să cânt muzică populară și de atu­nci  poate mi-au rămas și anumite lucruri din stilul ei de a cânta”, povestește Diana.

Mulți dintre părinți își doresc pentru copiii lor o activitate extrașcolară, dar unii vor ca micuții să ajungă să cânte pe scenă, să participe la un concurs. Diana îi îndrumă pe fiecare în parte, în funcție de potențialul copilului. „Vorbeam cu o mămică ca fetița dumneaei să vină de două ori pe săptămână, pentru că am cu ce lucra, adică are voce și dacă dorește să ducem aceste repetiții la alt nivel trebuie să ne întâlnim de mai multe ori. De multe ori performanța depinde și de copil, nu numai de părinte. Degeaba își dorește părintele ca să devină copilul lui un interpret cu celebritate, dacă copilul nu se simte atras de acest lucru. De aceea, am o mare responsabilitate în ceea ce privește destinele profesionale ale unor copii, dar mă gândesc la profesorii cu care am lucrat; și ei au avut o mare responsabilitate cu mine și, zic eu, că le-a reușit; și eu îmi doresc același lucru”, explică Diana Ștefănescu.

Proiect: școală de muzică și dans

Pe viitor școala de ­mu­zică s-ar putea transforma în școală de muzică și dans, având în vedere că fratele ei este un performer în domeniul dansului. De altfel, Diana a avut mai multe opțiuni  înainte de a lua decizia de a deschide școala de muzică. „Aș fi avut și altceva ce să fac, dar nu știu dacă mi-aș fi dorit altceva. Mă simt în largul meu când sunt cu copiii și le predau, cântăm și dansăm. Aș fi putut să predau  și limba engleză, pentru că am terminat liceul pe profil engleză și am și certificate”, mărturisește ea.

În momentul de față, copiii înscriși la școala de muzică a Dianei Ștefănescu au vârste cuprinse între 5 și 17 ani. „Ei s-au înscris la secțiunile <canto popular> și <muzică ușoară>, pentru că sunt copii care doresc și mu­zică ușoară, nu numai canto popular, întrucât unii au impresia că muzica populară este doar pentru serbările câmpenești. Programul de la atelierul de muzică este între orele 12 și 18, de luni până vineri. Copilașii vin însoțiți de părinți, dar nu-i las să asiste la repetiții, pentru că le-ar da emoții copiilor. În timpul orei repetăm, facem exerciții de dicție, vocalize”, mai spune Diana.

Pe lângă educația muzicală, Diana le oferă copiilor care doresc să facă performanță și sfaturi ce țin de protejarea vocii, care pentru ei reprezintă un instrument foarte sensibil. Și, exemplul ei este elocvent în acest sens: „Iau câteva măsuri speciale pentru protejarea vocii. Am o grijă, că vine vara și nu pot să mănânc înghețată. De când am început să cânt mai serios și de când fac canto popular am început să iau vitamine pentru corzile vocale, vitamina A, vitamina C, și nu țip”, dezvăluie artista câteva dintre secretele ei personale.

 

„Noua mea pasiune este sportul”

Muzica îi acaparează tot timpul, dar mai are loc și de hobby. „Îmi place să gătesc, să citesc. În liceu am citit foarte mult. Acum stau cam rău cu timpul și să ascult muzică. Noua mea pasiune este sportul. Chiar dacă am un program mai haotic, o oră pe zi mi-o rezerv mie și îmi găsesc timp să merg la sală sau să fac ceva gătit. Trebuie să avem grijă de toate aspectele vieții și sănătate, și carieră și viață personală. Timpul meu liber încerc să-l împart între ­fa­milie, iubit și prieteni. Și atunci măcar în week-end, când nu țin ore de canto – dar acum vor începe evenimentele și nu voi avea timp liber -, îmi place să merg în vacanță, să mă plimb, să iau masa în oraș, să merg la sală”, spune Diana.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker