Administrație

FOTO | Gunoiul aruncat aiurea arde bugetul primăriilor

Depozitele necontrolate de gunoi menajer dau dureri de cap primăriilor din județul Buzău, mai ales din cauza amenzilor pe care Garda de Mediu le-a împărțit generos în ultima perioadă. Pentru că nu au făcut dovada colectării selective a deșeurilor și nu au platforme de gunoi amenajate – motiv pentru care localnicii aruncă deșeurile la ­întâm­plare -, mai multe administrații publice locale s-au ales cu sancțiuni drastice din partea Gărzii de Mediu, iar comisarii continuă să aplice amenzi pe bandă rulantă.

Județul Buzău este plin de depozite necontrolate de gunoi menajer ori deșeuri rezultate din construcții. „Poluatorul plătește” este principiul după care zeci de primării din județul Buzău, agenți economici, dar și persoane fizice, au fost amendate, în ultimele patru luni, de comisarii Gărzii de Mediu. În total, aproape 700.000 de lei au fost sancțiunile aplicate pentru mormanele de gunoaie des­coperite în localitățile ­căl­cate, din ianuarie și până în prezent, de echipele de control. Totul are și o cauză: zeci de localități din județ nu au un serviciu de salubrizare, iar gunoaiele sunt aruncate la voia întâmplării, amestecate și fără nicio grijă față de mediu.

Aproape că nu a existat localitate verificată de comisarii Gărzii de Mediu care să fi scăpat fără amendă din cauza mormanelor de gunoaie descoperite la ieșirea din sate, pe cursurile de apă sau pe câmp. În total, 27 de primării au fost sancționate în primele patru luni ale anului, iar valoarea amenzilor este uriașă.

Acțiunile s-au desfășurat în 35 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din cele 87 de pe raza județului Buzău, din care un număr de 27 de UAT au fost sancțio- nate cu amenzi contra­venționale în valoare de 550.000 lei. Au fost impuse măsuri de eliminare a deșeurilor conform provederilor legale. Acțiunile pe care le desfășoară Garda Națională de Mediu sunt tocmai pentru a preveni, pentru a stopa degradarea mediului înconjurător prin abandonările de deșeuri și prin incinerările de deșeuri de orice tip.

Verificările au continuat și în această lună. Primăriile Costești, Rm. Sărat, Nehoiu, Podgoria, Cislău și Pătârlage au primit amenzi de câte 15.000 lei, pentru depuneri ilegale de deșeuri menajere și reciclabile, inclusiv deșeuri din construcții și demolări pe malurile cursurilor de apă și pentru câmp.

Nici agenții economici ori persoane fizice nu au scăpat. 11 sancțiuni contravenționale principale – amenzi în valoare de 134.000 lei – au fost aplicate unor agenți economici, cât și unui număr de patru persoane fizice pentru abandonare de deșeuri menajere și reciclabile conform legii privind regimul deșeurilor și li s-au impus ca măsuri salubri­zarea terenului afectat și transportul deșeurilor la un operator autorizat în vede­rea valorificării sau eliminării.

De la începutul anului, comisarii Gărzii de Mediu au desfășurat acțiuni de verificare a salubrizării loca­lităților, în special verificarea amplasamentelor un­de s-au identificat depozi­tări ilegale de deșeuri, modul de realizare de către UAT a măsurilor stabilite de ­eli­minare a depozitelor ilegale de deșeuri, cât și implemen­tarea măsurilor stabilite de OUG 74/2018, de modificare a legislației de mediu în vigoare privind regimul deșeurilor (inclusiv a celor de ambalaje), pe principiul „Poluatorul plătește”.

Deșeurile generate și necolectate sunt reprezentate în cea mai mare parte de deșeurile menajere din zonele în care populația nu este conectată la serviciile de salubrizare. Planul Județean de Gestionare al Deșeurilor în județul Buzău arată: „La data de 28.10.2020, 65 de UAT-uri beneficiau de servicii de salubrizare, în timp ce 22 UAT-uri erau fără servicii de salubrizare. Este vorba despre Bălăceanu, Bisoca, Blăjani, Boldu, Brădeanu, Brăești, C.A. Rosetti, Chiliile, Colți, Lopătari, Mărgăritești, Mi­hăilești, Mânzălești, Mu­r­gești, Pănătău, Pardoși, Podgoria, Rușețu, Sărulești, Valea Salciei, Vintilă Vodă și Vâlcelele”. În plus, în toate aceste localități gunoiul este colectat în amestec și nu selectiv, pe fracții de deșeuri reciclabile și gunoi menajer, așa cum sunt cerințele Uniunii Europene.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker