Politic

Cum s-a ridicat Banca de Gene ca Lazăr din mormânt, cu binecuvântarea lui Orban și Oros. Să vedem dacă și mișcă

De la o ,,instituție inutilă”, o ,,investiție a PSD pentru clientela sa politică”, la ,,instituție strategică”; astfel a evoluat Banca de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale de la Buzău în ochii ministrului Agriculturii, Adrian Oros, cel care, imediat după instalarea guvernului liberal condus de Ludovic Orban, îl demitea pe directorul acestei instituții abia înființate, cerce­tătorul Costel Vînătoru, și declara sus și tare că răul făcut de social-democrați prin înființarea sa va fi smuls de la rădăcină. Poziție pe care a susținut-o inclusiv în campania electorală pentru alegerile parlamentare, fără a ține cont că unul dintre candidații PNL pe un loc eligibil, actualul senator Vlad Pufu, avea inclus în programul electoral chiar deblocarea situației Băncii de Gene.

Vineri, însă, fostul premier Ludovic Orban și ministrul Agriculturii Adrian Oros, au venit la Buzău pentru a anunța ,,operaționalizarea” Băncii de gene, o noțiune pe care niciunul dintre cei prezenți la conferința de presă susținută în aer liber, la sediul instituției din Crâng, nu au explicat-o clar. Cert este că, din cele 30 de posturi prevăzute de hotărârea de guvern de înființare a instituției vor fi ocupate doar 12 – ,,din motive de reduceri bugetare”, după cum a precizat ministrul Oros -, iar suma care va fi alocată funcționării acesteia se ridică la doar 3 milioane lei. Salvarea ar veni, conform aceleiași surse, de la Comisia Europeană, în cazul în care un proiect pe această temă, în ­va­loare de 30 milioane euro, va fi aprobat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, des­pre care știm cu toții că, în acest moment, se află în aer.

Practic, vizita oficialilor li­berali de vineri s-a vrut un fel de dat cu tifla către președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, după cum a precizat liderul PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu: “Am decis să venim la Banca de Gene pentru că, în urmă cu două săptămâni, într-o epistolă a domnului Ciolacu se spunea că PNL a închis pentru totdeauna proiectul Băncii de Gene de la Buzău. Iată că ­mi­nunea s-a întâmplat și Banca de Gene se ridică precum o minu­ne, precum Lazăr, și în zi de sfântă sărbătoare începe opera­ționalizarea acestei bănci”, a spus Avrămescu.

Cum arătam la început, ministrul Agriculturii Adrian Oros, care a susținut în repetate rânduri că Banca de Gene nu este o prioritate și că așteaptă avizul mediului academic pentru operaționalizarea acesteia, vineri a venit la Buzău cu ideile… altora, susținând, nici mai mult, nici mai puțin, că instituția proaspăt ,,operaționa­lizată” este de importanță strategică. ,,Am alocat 3 ­mi­lioane de lei pentru început, astfel încât domnul cercetător Costel Vânătoru să își poată forma o echipă anul acesta, de 12 cercetători, cu care să fundamenteze strategia și viziunea pe care o are privind dezvoltarea acestei bănci de gene. În paralel, am depus un proiect în Programul Național de Reziliență și Relansarea, împreună tot cu domnia-sa, de 30 de milioane de euro, pe care îl demarăm cu Ministerul Cerce­tării, astfel încât peste ceea ce vor face ei anul acesta, peste strategie, să se concretizeze și în investiție”, a spus Oros.

La rândul său, senatorul PNL Vlad Pufu, cel care a preluat în campania electorală ideea necesității înființării la Buzău a unei Bănci de Gene, a declarat că liberalii vor fi mereu alături de cercetătorul Costel Vînătoru, din partea căruia se așteaptă însă performanțe: ”Preocuparea noastră nu trebuie să se oprească aici, pentru că acest proiect trebuie să crească la Buzău. Este un prim pas pe care l-am făcut. Este misiunea noastră, a politicienilor și nu numai, să promovăm această bancă de gene, ca să își câștige un prestigiu. Aș vrea să îi transmit un mesaj domnului Costel Vânătoru, cu care am vorbit în ultimul timp de zeci de ori la telefon, dar aș vrea să îi transmit și public, că de acum încolo îi vom da în continuare sprijinul pentru dezvoltarea Băncii de Gene, dar așteptăm la rândul nostru performanță, proiecte naționale cu vizibilitate care să ne scoată în lume, astfel încât în câțiva ani să participăm la inaugurarea Institutului de Cercetări al Băncii de Gene <Costel Vânătoru>”, a spus senatorul liberal Vlad Pufu.

Cercetătorul Costel Vînă­toru, cel care a avut ideea înființării Băncii de Gene de la Buzău, a spus că alocarea primelor sume de bani pentru funcționarea instituției repre­zintă un prim pas și că speră ca resursele necesare pentru funcționarea propriu-zisă a acestui obiectiv să fie obținute prin PNRR: „Urmează studiul de fezabilitate, urmează construirea băncii cu laboratoarele specifice. Acreditarea băncii, pentru că trebuie să știți că România nu are în acest moment nicio bancă de gene acre­ditată. De aceea, avem nevoie de o bancă de gene care trebuie să fie acreditată și să funcțio­neze după standardele și normele care sunt în vigoare. Sigur, pentru aceasta avem nevoie de resurse și credem că proiectul pe care l-am depus pe PNRR va fi acceptat în forma pe care noi am depus-o și vom putea primi acești bani europeni pentru acest obiectiv”, a spus cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker