Cultură

FOTO | Gala „Științescu”, la „Noaptea Cercetătorilor Europeni” de la Muzeul Județean

Gala „Științescu” de la Buzău va avea loc vineri, 29 septembrie, începând cu ora 18.00, în Amfiteatrul  Muzeului Județean Buzău. În cadrul acesteia se va organiza  premierea proiectelor realizate în cadrul Fondului Științescu Buzău 2.0, lansarea Fondurilor de Burse și premierea bursierilor, precum și expoziții și demonstrații proiecte STEAM Fondul Științescu Buzău 2.0.

Vor fi prezenți la acest eveniment și vor face demonstrații reprezentanții proiectelor finanțate prin Fondul Științescu 2.0:  „Învățăm fizica de la bunici”, proiect al Asociației Zestrea Bisoceană – comuna Bisoca, „Laborator Umblător”, proiect al Asociației Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, „Viitorul electric al Liceului Moisil”, proiect al Asociației de părinți „Pro Moisil Buzău”, „Viața printr-o lentilă – Redescoperim lumea prin macrofotografie”, proiect al Grupului de Inițiativă „Through the Looking Glass / Together for a better future” din comuna Mărăcineni, „RadioTeh”, proiect al Asociației „Tehnic 2010”  din municipiul Buzău, „Visul fluturelui”, proiect al Grupului de Inițiativă „Pedafly” din municipiul Buzău, „Lumea Culorilor”, proiect al Grupului de Inițiativă „C.E. Profi A.S.” (Colegiul Economic profi – atelier știință/ creație) din municipiul Buzău și „Excursii pentru elevii din Lopătari”, proiect al Grupului de Inițiativă „Profesor la țară” – comuna Lopătari. Evenimentul este organizat de Fundația Comunitară Buzău și este dedicat specialiștilor din domeniul STEAM, profesorilor și elevilor din județul Buzău, precum și persoanelor implicate direct în implementarea fiecărui proiect în parte: beneficiari direcți, donatori, coordonatori si mentori.

În ceea ce privește lansarea fondului de burse UNIMEC, organizatorii plănuiesc să realizeze premierea celor 12 bursieri din liceele tehnice care primesc burse de câte 4.000 lei, partener în acest demers fiind UNIMEC Buzău (http://www.unimec.ro/). Fondul de Burse UNIMEC este un program destinat elevilor excepționali, ce oferă resurse financiare pentru a-i ajuta să-și atingă potențialul maxim.

De asemenea, va avea loc și lansarea Fondului de Burse al Fundației Comunitare, cu premierea a 16 elevi de gimnaziu care vor beneficia de burse în valoare de câte 3.000 lei, acordate cu sprijinul partenerilor Voestalpine Railway Systems, Green WEEE, Alchim Expert, Tripol Sistem Construct, Tehnic Gaz, Asociatia Homo Nosce Te Ipsum.

Va fi acordată o bursă de 3.400 lei unui elev din an terminal al Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, parteneri în acest proiect fiind alumni ai instituției de învățământ buzoiene.

Fundația Comunitară Buzău este o organizație non-guvernamentală și non-profit care construiește contexte favorabile (fonduri, programe, evenimente) pentru ca resursele locale să se întâlnească cu inițiativele și să genereze astfel proiecte ce dezvoltă potențialul comunității buzoiene. Fondul Științescu Buzău 2.0 este implementat în Buzău de Fundația Comunitară Buzău în parteneriat cu Romanian-American Foundation și Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR și nouă parteneri companii locale: Snick Ambalaje și Consumabile, Railway Systems Voestalpine Romania, SLY Nutriția, Multiprod Energo, Travertec, Dada Comapel, Forja Rotec, Tehnostar, Greenweee Internațional.

Care este programul evenimentelor la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”

Gala Științescu face parte dintr-o suită de evenimenimente care se vor petrece vineri la Muzeul Județean Buzău, la „Noaptea cercetătorilor europeni”. Mai exact, vineri, 29 septembrie, între orele 17.00 și 21.00,  au intrare liberă la Muzeul Județean Buzău toți cei care au o minte curioasă,  sunt pasionați de știință, și doresc să fie prezenți la cel mai captivant eveniment despre știință și cercetare!

Partenerii Muzeului Județean sunt Fundația Comunitară Buzău, Școala STEM „Young Engineers” Buzău, Heart of RoBots, Palatul Copiilor Buzău și Centrul Ştiinţific Interactiv EXPLORER.

Programul activităților este următorul:

  • Deschiderea evenimentului și prezentarea expozanților – ora 17.00;
  • Gala Științescu 2.0, între orele 18.00  și 20.00;
  • Expoziții și demonstrații practice cu: roboți, modele de rachete, prototipuri construite din piese de lego și automatizate, aeroplane;
  • Jocul Cercetătorilor, concurs de cultură generală pentru elevi de clasele I-IV, cu premii NCE/ 2023;
  • Expoziția interactivă „Explorer SC” care îi introduce pe copii în lumea fascinantă a biologiei;
  • Tombola cu premii NCE/ 2023; extragerile au loc la orele: 18.00, 19.00 și 20.00. Prezența câștigătorilor este obligatorie pentru revendicarea premiilor;
  • Atelierele interactive „Ștampile sau tatuaje preistorice” și „Lumea sub microscop”;
  • Expoziția de proiecte STEAM Fondul Științescu Buzău 2.0;
  • Vizitarea gratuită a colecțiilor de arheologie și istorie, între orele 17.00 – 21.00.

Un comentariu

  1. …o temă de cercetare pentru pasionații de istorie ar fi descifrarea/citirea unui document antic găsit la Pietroasa; documentul este conceput sub formă de VAS-PATERĂ din aur și se află expus la Muzeul Județean din Buzău (inclus în ansamblul Tezaurul de la Pietroasa); documentul consemnează evenimente petrecut în antichitatee la frontiera răsăriteană a Imperiului Roman (este datat cu anul 335 e.n.) și este conceput/redactat în grafie specială/originală; descifrarea/citirea lui ar fi tema unui proiect cardinal de cercetare pentru istoricii/arheologii români..; …iar inițiativa ar putea aparține cercetătorilor buzoieni, acolo unde a fost găsit acest enigmatic document; …de o importanță crucială pentru istoria noastră…;

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker