Cultură

FOTO | Elevi-poeți buzoieni, premiați la concursul „Emil Niculescu”

Eleva-poet Victoria-Maria Pripon de la Școala „George Emil Palade” din Buzău este câștigătoarea, la secțiunea gimnaziu, a Premiului I la Concursul de poezie „Emil Niculescu” (ediția a II-a), organizat de  Divizia II Infanterie Getica, Fundația „Mareșal Averescu”, Biblioteca „Emil Niculescu” a Cercului Militar Buzău, Cenaclul Literar „Vasile Cârlova”, în colaborare cu Consiliul Județean și cu Inspectoratul Școlar Județean și cu sprijinul Muzeului Județean.

La gimnaziu au mai fost acordate premii, pentru locul II, elevei Colegiului Național „B.P. Hasdeu” Marta Andreea Prisada, și pentru locul III, elevei Alexandra Maria Tatu, de la Colegiul Național „Alexandru Vlahuță” din Râmnicu Sărat.

La secțiunea liceu, premiul I a fost acordat de juriu elevei Alice Bulf,  premiul al  II-lea  revenind  Sofiei Catarina Șerbu, locul al III-lea fiind acordat elevului Vlad Andrei Citrea, toți trei fiind elevi ai Colegiului Național „B.P. Hasdeu”.

Tot trei premii au fost acordate și elevilor concurenți  de la colegiile militare naționale. Astfel, premiul I a fost acordat elevei Daria Maria Sava de la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, premiul al II-lea a fost obținut de elevul Andrei Mihai Mitru de la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimireascu” din Craiova, iar cel de-al treilea premiu a ajuns tot la Craiova, la eleva Ștefania Elisa Duță.

Poeziile câștigătoare vor apărea în următorul număr al revistei Fundației „Mareșal Al. Averescu”, „Străjer în calea furtunilor”.

Ion Niculescu, vărul lui Emil Niculescu a oferit un premiu special în calitate de președinte al Asociației „Ion Băieșu”, din partea organizației, unui elev  de la Colegiul Militar din Craiova.

Premierea a fost făcută de Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, la secțiunea Liceu, de Daniela Palcău, inspector general școlar și  general-maior Claudiu-Mihail Sava, pentru colegiile militare naționale.

Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul unui eveniment cultural deosebit, cu o mare încărcătură emoțională, organizat în amfiteatrul Muzeului Județean, marți, 26 septembrie. Este vorba despre o manifestare literar-artistică denumită „Un om al cuvântului” și a fost dedicată scriitorului buzoian, prea devreme plecat la stele, Emil Niculescu, născut la 26 septembrie 1954, la Pleşcoi, comuna Berca, cel despre care un alt mare scriitor buzoian, Gheorghe Istrate, spunea că „face parte din stirpea celor rari, din tagma poeților <nocturni> din evantaiul amurgic mathein. De o artificialitate savantă și cu o seducătoare arhitectură barocă, poezia lui Emil Niculescu cultivă un livresc rafinat, prin draperiile căruia transpare ironia lucid-amar dimoviană”.

Au luat cuvântul pentru a evoca personalitatea scriitorului Emil Niculescu publicistul  Viorel Frîncu, col (r) Mircea Tănase,  col (r) Mihai Goia, scriitoarea Gina Zaharia – aceasta din urmă și cu un mesaj din partea Uniunii Scriitorilor, filiala Bacău – și scriitorul Nicolae Pogonaru, confrați de condei care au avut bucuria de a se fi aflat printre puținii săi prieteni. De asemenea, au mai luat cuvântul Adriana Anghelescu, de la Biblioteca „Emil Niculescu” a Cercului Militar Buzău, Liviu Vișan, președintele juriului concursului de poezie, și scriitorul Tudor Cicu, membru al Uniunii Scriitorilor din România și  al juriului; acesta din urmă  a vorbit despre lucrările din concurs și a dat câteva sfaturi elevilor participanți, să citească și să nu renunțe la poezia clasică…

Evenimentul a fost înnobilat cu un recital liric din poezia lui Emil Niculescu, susținut de elevi ai Liceului „Margareta Sterian”, și prin prezența militarilor care care au susținut un scurt concert de muzică de fanfară. Mihai Râpeanu de la Biroul de tradiții și cultură a realizat un moment muzical la chitară, interpretând o melodie pe versurile poeziei „Calendar” a  poetului Emil Niculescu. A fost prezentă la eveniment  Steluța Niculescu, soția scriitorului, care i-a felicitat pe participanți și i-a îndemnat să citească. Tot un îndemn la lectură a fost și expoziția de carte cu autografe aparținând lui Emil Niculescu organizată de Adriana Anghelescu de la Biblioteca Cercului Militar Buzău, cu sprijinul prietenilor acestuia.

Lista de invitați a organizatorilor a fost însă mai lungă aici regăsindu-se personalități din lumea literară și nu numai. Îi amintim aici pe Sorin Burlacu, director al Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”, comandor în rezervă Adrian Marius Nicoară, Teo Cabel, Mihai M. Macovei, Stan Brebenel, Roxelana Radu, Elena Căpățână, Laurențiu Belizan, Nicolae Mușat, președinte ASCIOR, Marcela Chiriță și mulți alții.

Articole similare