Educație

FOTO | Cum a sărbătorit Liceul Tehnologic  „Grigore C. Moisil” 48 de ani de existență

Luni, 10 ianuarie, a fost ziua Liceului Tehnologic „Grigore C. Moisil”, care a sărbătorit 48 ani de existență. Este, de fapt, o zi care amintește buzoienilor de nașterea patronului spi­ritual al unității de învățământ, matematicianul Grigore C. Moisil. Povestea acestei școli buzoiene, ce poartă numele celebrului savant care a pus bazele informaticii românești, începe în anul 1974, când i-au trecut pra­gul primii elevi.

Sărbătoarea cu care liceul buzoian pășește în noul an este prezentată de directorul Adriana Voicu drept o lecție de viață, și pentru profesori, și pentru elevi, pentru că Grigore Moisil este un exemplu de urmat și din punct de vedere al calităților umane, nu doar al celor profesio­nale. Pe de altă parte, această sărbătoare cu care liceul pășește în fiecare an, excepție făcând anii pandemici, este momentul care reunește mai multe gene­rații de elevi și de cadre didactice, când se face un bilanț al școlii, o ocazie de reflecție a oamenilor care aduc performanța în școală în ceea ce privește lucrurile bune care s-au adunat și cele ce mai sunt de făcut. „Este o mare onoare să purtăm numele unui om atât de important în viața academică românească. Grigore Moisil este OMUL care ne-a învățat și mate- matică și informatică și <de-ale vieții>; ne-a învățat să trăim cu zâmbetul pe buze și să facem haz de necaz. Este momentul în care ne bucurăm de reu­șitele noastre, ne bucurăm de momentele bune și de cele pe care le-am transformat în oportunități, ne bucurăm de provocările pe care le-am depășit împreună, ne bucurăm de noi toți, profesori, elevi, personal didactic auxiliar și nedidactic”, spune directorul  Adriana Voicu.

Sărbătoarea cu care școala buzoiană începe anul a cuprins numeroase activități în care au fost implicate toate cadrele didactice, activități legate de viața academicianului Gri­gore Moisil. Spre exemplu, spune directorul liceului, Adriana Voicu, elevii „au urmărit un filmuleț și apoi s-au întrecut pe platformele Kahoot sau Hot-Potatoes, unde au dat răspunsuri repede și corect la întrebări pe baza celor vizionate,  apoi au făcut prezentări și filmulețe legate de patronul spiritual, dar și de pro­iectele în care este implicată școala noastră. Au mai realizat picturi și desene cu această temă, pe care le-au expus în holul școlii”.

Toate aceste activități  s-au petrecut anul acesta la nivelul claselor, fără invitați, așa cum s-a întâmplat în anii anteriori pandemiei. „De obicei, festivitățile legate de această sărbă­toare a noastră erau mult mai ample, aveam invitați foști profesori ai liceului și foști elevi, dar, din cauze lesne de înțeles, din păcate anul acesta ne-am rezumat la activități la fiecare clasă, dar fiecare elev a plecat acasă mai bogat, fie cu un gând de-al lui Grigore Moisil, fie cu un plan de viitor, de a participa la pro­iectele școlii, fie cu sentimentul că aparține unei școli calde, cu oameni inimoși, care fac totul pentru el”, precizează Voicu.

Liceu cu parteneriate europene

Sărbătoarea școlii este și un moment de bilanț pe care conducerea, împreună cu cadrele didactice, îl face în fiecare an. Iar bilanțul include toate planurile și proiectele pe care profesorii de aici le-au construit pentru a-i educa pe adolescenți și a le transmite informațiile de care au nevoie pentru a păși către o carieră profesională de succes.

Acest lucru înseamnă și parteneriate încheiate cu angajatori locali și din străinătate pentru pre­gătirea practică și formarea lor profesională. „Am notat ca fiind cele mai importante proiectele Erasmus+ și e-Twinning pe care le avem în desfășurare (des­fășurarea stagiilor de pre­gătire practică în Portugalia anul acesta și pro­iectele online derulate alături de colegi din peste 20 țări europene cuprinse în 3 proiecte e-Twinning, n.r.). Pe listă punem și atmosfera din școala noastră, o atmosferă caldă, o atmosferă în care cu adevărat copilul crește. Adăugăm oamenii minunați, care zi de zi fac totul posibil pentru elevii lor. Condimentăm cu voie bună atunci când avem o reușită, pentru că suntem cu toții oameni. Și, poate <cireașa de pe tort> este faptul că am înțeles cu toții, elevi, profesori, părinți, personal auxiliar și nedidactic, că numai împreună vom reuși să rezistăm timpurilor și să depășim orice provocare apărută în drumul nostru de a-i transforma pe copii în oameni adevărați, adulți pe care te poți baza”, spune directorul liceului „Grigore Moisil”.

Cum se face bilanțul la „Moisil”

„<Zi a Liceului> înseam­nă, deopotrivă, bilanț și dorințe pentru viitor. Și bilanțul, și lista de dorințe au fost făcute împreună cu elevii, pentru că ei sunt rațiunea noastră, a profesorilor, de a fi. Astăzi a fost o zi de bilanț și de creat lista de așteptări. Astăzi, fiecare copil a ieșit pe poarta școlii noastre bucuros că e parte dintr-o familie minunată, familia Liceului <Moisil>! La mulți ani, Liceul <Moisil>! La mulți ani, domnilor profesori, elevi, părinți, personal auxiliar și nedidactic! La mulți ani nouă, tuturor! Mulțumim Grigore Moisil pentru învățăturile care ne ajută să depășim orice provocare!”, este mesajul directorului Adriana Voicu.

 

 

„Se știe că un profesor bun e cel care face ca lucrurile mai grele să ți se pară ușoare”, este unul din motto-urile după care se ghidează cadrele didactice de aici în activitățile desfășurate cu elevii. Se pare că acesta este și unul dintre motivele care îi determină pe copii să aleagă acest liceu, pe lângă oportunitățile pe care le oferă la angajare la finalizarea acestuia.

„Nu am ales acest liceu, pot spune că el a făcut-o; mi-am dat seama ce oameni minunați și înțele­gători sunt aici, mai ales profesorii; acest liceu fiind tehnologic, îmi pune în valoare talentul meu la pictură și poezie, ceea ce apreciez mult”;

„Când am ales acest liceu am fost impresionată de posibilitatea de a mă specializa într-un domeniu de viitor și, totodată, de a mă perfecționa la limba engleză”, sunt doar două dintre opiniile elevilor de la „Moisil”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker