Cultură

FOTO | Cum a reușit fondatorul Asociației Aluniș Art Center să reînvie o comunitate buzoiană aproape dispărută

Iulia Sârbu este fondatorul Asociației Aluniș Art Center, o asociație non-profit, dedicată revigorării tradițiilor și promovării Munților Buzăului prin artă și cultură. Acest proiect s-a născut firesc, ca o împletire între ceea ce știe să facă cel mai bine – adică marketing, comunicare, management de proiecte și evenimente – și pasiunea sa pentru artă, pe care le pune în slujba unei comunități știute din copilărie și redescoperite, acum, la maturitate. „Eu am rădăcini aici (n.r., la Aluniș); pe Valea Buzăului au fost străbunicii mei, învățători la Begu, iar părinții mei au construit o casă de vacanță pe locul casei vechi, țărănești, care s-a deteriorat. Eu mi-am petrecut vacanțele din copilărie la Sibiciu, unde locuiesc în acest moment, loc de care mă leagă amintiri”, povestește  Iulia Sârbu. Ea a redescoperit  localitatea când a revenit după circa 15 ani de absență ca fiind de o frumusețe rară din punct de vedere al naturii și al istoriei, dar doar cu circa 50 de localnici și cu o școală  părăsită, în care se depozita gunoiul. Nimic nu se întrevedea atunci din ceea ce avea să anime din nou locul.

„Eu am fost antreprenor am avut o agenție de publicitate la București pe care am vândut-o. Înainte de aceasta,  am coordonat o agenție de turism în București, între anii 2002 și 2005. În 2017 am planificat un an sabatic în care mi-am propus să mă întorc la pasiunea mea dintotdeauna, pictura. Și mi-am propus să petrec câteva săptămâni la Sibiciul de Jos, la casa familiei. Și acele câteva săptămâni s-au transformat în patru ani”, povestește Iulia Sârbu.

Reîntoarcere la tradiții

Experiența acumulată în anii în care a lucrat în turism și publicitate a pus-o în valoare prin organizarea de concerte, evenimente, expoziții de artă, cursuri, seri de poezie și literatură, șezători, tabere de artă, la Centrul de Artă Aluniș, din comuna Colți. Toate aceste evenimente culturale au reînsuflețit pur și simplu comunitatea, care pare renăscută precum pasărea Phoenix. De altfel, Aluniș Art Center are ca obiectiv principal ca Alunișul să devină un centru regional de cultură și artă. În acest sens, spune Iulia Sârbu, „proiectele noastre vizează revigorarea tradițiilor din zona (arta olăritului, țesutului, mește­șugul pielăriei) în paralel cu promovarea zonei prin turismul cultural și prietenos cu natura: organizăm expoziții de pictură și sculptură, concerte de muzică folk, clasică, folclorică, tabere de artă, acțiuni de ecologizare, tabere de explorare și observare a naturii. Copiii din comuna Colți au acces complet și gratuit la toate evenimentele centrului, inclusiv cursuri sau work-shopuri”.

Începând din acest an, lucrurile au fost duse la un alt nivel în ceea ce privește stimularea locuitorilor zonei în a-și valorifica produsele, fie că este vorba despre arta populară, fie că este vorba despre produse alimentare, care toate ar merita certificare „bio”, și prin acestea reînsuflețirea zonei și din punct de vedere economic. „Ne dorim realizarea unui târg local la Colți. Este vorba despre o colaborare cu Muzeul Județean Buzău prin care încercăm să organizăm, săptămânal, un târg de produse locale și, în felul acesta, stimulăm producătorii din comuna Colți și celelalte comune limitrofe să comercializeze produse, înce­pând de la brânză, miere, până la produse de artizanat, lână. Încercăm să stimulăm oamenii să vândă, să iasă în întâmpinarea turiștilor. Este un proiect pe care vrem să-l implementăm în vară. Pe lângă acesta, mai avem taberele de țesut, care se leagă foarte frumos. Se pare că vom face două deocamdată, poate chiar mai multe”, a detaliat Iulia Sârbu două dintre proiectele care se vor realiza peste vară la Aluniș.

Asociația Aluniș Art Center mai are un proiect pe care dorește să-l facă funcțional, legat tot de reînvierea unor tradiții meșteșugărești locale. Pentru acesta Asociația ar avea nevoie de finanțare. „Mai avem un proiect care ne este foarte drag și pentru care acum căutăm finanțare, respectiv deschiderea primei școli de ceramică din Colți. Buzăul are o tradiție milenară în privința prelucrării lutului, ceramică și olărit. Din păcate, ultimele centre s-au stins ca și activitate acum 30-40 de ani. Noi dorim să utilăm complet un atelier de ceramică. Avem artiști în regim de rezidență care vor petrece vara la Aluniș și vor produce ceramică de Colți. Am solicitat sprijinul Muzeului Județean Buzău pentru documentare, pentru că vrem ca ceea ce producem să respecte canoanele, ghidul estetic al zonei și au promis că ne vor ajuta cu un manual vizual a ceea ce se cunoaște că s-a produs în această zonă”, spune Iulia Sârbu.

Școală de olărit ca pe vremea bunicilor

Alunișul va începe să se anime chiar din luna aprilie, când centrul va pune la dispoziția doritorilor ore de muzică gratuite. Este vorba despre  ore de chitară sau pian. Toate aceste proiecte derulate la Aluniș Center au, pe lângă componenta educativă, și una comunitară, care s-ar traduce prin crearea de locuri de muncă, reluarea tradițiilor și promovarea meșteșugarilor, a valorilor autentice locale, restaurarea demnității și mândriei locale, grav afectate de valul masiv de migrație și depopulare. Acesta este, poate, și motivul pentru care acest proiect s-a bucurat de la bun început de un val de simpatie care s-a transformat în timp și în susținere. La început, proiectul a pornit pe ruinele unei școli pe care localnicii o foloseau pentru depozitarea gunoiului menajer.

„Noi funcționăm în fosta școală a satului care se află gard în gard cu biserica rupestră de la Aluniș. Școala, când am preluat-o, era efectiv în paragină. Am scos tone de gunoi din ea, iar în grădină pășteau caprele; era un peisaj dezolant. Școala aceasta fost abandonată; nu mai erau copii și nu au fost făcute niciun fel de investiții”, a povestit preșe­dintele asociației.

Până acum, în primele cinci luni de funcționare (iunie – octombrie 2020) la Aluniș Center au fost peste 10.000 de vizitatori, mulți dintre ei au participat la cele 17 evenimente cu intrare liberă pentru publicul larg și au avut loc  trei expoziții colective de artă contemporană. „Proiectul este derulat cu fonduri proprii până acum și sperăm în implicarea autorităților și sprijinul sponsorilor în noul an; redeschidem Centrul pe 2 aprilie 2021”, mai spune Iulia Sârbu, care a gândit ca fiecare proiect al asociației să fie autosustenabil în timp.

Loc de popas pentru turiști

Starea de spirit Aluniș are și ea o poveste. Este povestea despre frumos, despre oameni, pe care Iulia Sârbu a început să o creioneze, pentru că după ce a străbătut globul, este pentru prima dată când nu își dorește să plece nicăieri altundeva. „Nu aș mai renunța la natură, deși sunt născută și crescută în București și am călătorit jumătate de glob în viața mea. Eu, fiind îndrăgostită de Aluniș, mi-am cumpărat acolo și o casă, care acum este în construcție; lucrez pe metode tradiționale, case cu șindrilă, fundație de piatră, pereții de  lemn, metodă pur tradițională”, mai spune Iulia, care recunoaște că prin deschiderea Centrului de artă s-a animat viața locului. „A fost posibil să luăm această școală și să o activăm în felul în care a înflorit și ceea ce atrage proiectul acesta acolo. Eu sunt doar un mijlocitor al ceea ce trebuia să se întâmple”, spune aceasta.

De la localul școlii refăcut lucrurile au evoluat și în această vară vor apărea și campinguri pentru turiștii care doresc mai mult de o excursie de câteva ore în zonă. Bineînțeles că de ajutor au fost și activitățile de ecologizare pe care Asociația le realizează periodic și în care, încet-încet, au început să se alăture și localnicii voluntarilor organizației. „Toate proiectele în care sunt implicată sunt în implementare în următoarele luni. Deschidem un camping în Aluniș. Sunt foarte multe concerte în vara aceasta la Aluniș, concerte de folk. Ne dorim ca turiștii să rămână în zonă și pentru ei să fie mai mult decât o experiență de câteva ore. Toate acestea sunt însă proiecte cu efort financiar, dar și ca timp și energie. Tot ce s-a întâmplat până acum a fost susținut prin fonduri proprii, personale”, mai spune Iulia Sârbu.

Tot ce s-a întâmplat la Aluniș în ultimul an, semnale pozitive însemnând evenimentele de la Centrul de Artă, a atras atenția și Fundației Comunitare Buzău care, în această lună dedicată femeii, a dorit să pună în lumină activitatea Iuliei Sârbu prin organizația pe care o coordonează și a nominalizat-o, alături de alte doamne din sectorul neguvernamental, ca fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker