vineri, 16 aprilie 2021

FOTO | Ce spune profesorul George Tarara despre pictura fostei hasdeiene Ana Șușnea

Sâmbătă, 6 martie, la Galeriile de Artă Buzău a avut loc vernisajul unei expoziții de pictură în premieră pe simezele buzoiene, realizat ca un dialog între generații, între tată și fiică, între pictorii Valeriu Șușnea, aflat la moment aniversar, și fiica sa,  Ana Șușnea. Este vorba despre o expoziție realizată ca o continuare a unui proiect pe care artistul plastic l-a inițiat cu ceva ani în urmă și pe care l-a denumit „Dialog între generații”.

„Am spus să continui astăzi acest proiect cu fiica mea, care pictează de zece ani, dar care nu prea dorește să expună, pentru că probabil este ceva ce ține de generația tânără. Am reușit să o capacitez și am făcut o selecție din lucrările ei, pe care le vedeți acum pe simeză. Eu sunt, de fapt, invitatul fiicei mele în această expoziție, pentru că am așezat și eu câteva lucrări pe perete. Mă bucur că am reușit să facem acest eveniment acum, în preajma zilei de 8 Martie și a sărbătorilor din această perioadă. Mulțu­mesc celor care au fost alături de noi. În primul rând îi mulțumesc domnului Sorin Harabagiu, directorul general de la Ursus, care este  împreună cu noi la toate evenimentele pe care Filiala Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici le desfășoară în această locație”, a spus în des­chiderea evenimentului pictorul Valeriu Șușnea.

Despre semnificația și motivele lucrărilor Anei a vorbit profesorul George Tarara – „unul dintre profesorii preferați ai fiicei mele”, cum l-a prezentat artistul plastic Valeriu Șușnea -, pentru că aceasta este absolventă a Colegiului Național „B.P. Hasdeu”. Lucrarea  ei de licență a fost coordonată de un binecunoscut istoric de artă și membru al Aca­demiei Române, profesorul Răzvan Theodorescu, și a fost urmată de  un maste­rat de istoria artelor. Pe lângă aceste preocupări, „Ana este îndrăgostită și de arta populară”, ne dezvă­luie tatăl ei, și este colecționară de fote și de ii foarte vechi, având în lucru o ie la care lucrează cu minuțiozitate de câțiva ani.

Astfel, elementele de pictură, componentele de bază ale tablourilor Anei Șușnea, precum culoarea, tonul, linia, forma, spațiul și textura au fost descifrate pentru publicul prezent la vernisaj de profesorul George Tara­ra, care i-a fost dascăl Anei Șușnea în timpul în care pașii de licean au purtat-o, patru ani, la Colegiul „B. P. Hadeu”. „Am descoperit împreună elemente puternic ancorate în istoria creștinismului și de istorie, chiar și de istorie locală, cu referire la Tezaurul de la Pietroasele. Nu trebuie să vedem această filiație ca pe una mecanică sau ca pe una de simplă preluare a Anei Șușnea a elementelor, trăsăturilor și dimensiunilor picturii tatălui său, pentru că Ana Șușnea este o voce extrem de bine conturată de la care se așteaptă în continuare multe re­velații”, a spus Tarara.

„Firul țesăturii, spunea Mircea Eliade, este în esența lui ceva vegetal și trimite paradoxal, poate neașteptat pentru mulți dintre noi, la cruce. Dacă sunteți atenți, o să vedeți că se întretaie în foarte multe dintre picturile sale două linii, două scânduri – unde este vorba de gard -, două linii care au direcții diferite de evoluție, două puteri,  în care unal este principală, iar cealaltă opusă, iată crucea. Murim pe cruce pentru a învia. Iată mesajul profund al acestor picturi”, a spus profesorul George Tarara. El oferă detalii în ceea ce privește simbolurile specifice tratate de picturile Anei Șușnea și modalitățile de valorificare a lor: păunul, cavalerul trac, Sfântul Gheorghe care omoară balaurul. „M-aș opri dintre toate la acest păun care are o maiestuozitate ieșită din comun. Unde poate să trimită păunul din picturile Anei Șușnea? Am găsit aici o explicație. Ana, dând denumire acestui tablou <Fibulă>, mi-a nete­zit drumul și înțelegerea, pentru că trimite, într-un anume fel, la acele creații din Tezaurul de la Pietroa­sa. El, ca pasăre, are niște puteri fabuloase. A fost asemănat uneori și cu pasărea Phoenix”, a mai explicat fostul profesor al Anei Șușnea.

În ceea ce privește tablourile expuse de pictorul Valeriu Șușnea,  avem ocazia să redescoperim elementele sale specifice, pe care le-a amintit și profesorul Tarara, prezent, după cum s-a destăinuit în fața publicului, la toate „dialogurile” pictorului de peste ani: „Ritmicitatea formelor, ritmicitatea culorilor, dualitățile care îl caracterizează și care arată că el stăpânește un mod mai mult decât matur spațiul, timpul culoarea și modalitatea inedită, personală de a așeza arhetipurile pe pânză”.

„Expoziția aceasta deschide o activitate expozițională prodigioasă, pentru că planul expozițional pe anul acesta cuprinde foarte multe surprize pentru publicul vizitator din Buzău”, a anunțat pictorul Valeriu Șușnea în calitate de președinte al Uniunii Artiștilor Plastici Buzău. „În aceste vremuri foarte delicate, toată lumea vrea la Buzău, vrea această galerie; avem doi invitați de la București și este vorba despre o expoziție amplă care va avea loc în sala de sus, în luna august; vor expune șase artiști foarte importanți, iar la parter, în luna aprilie, vom avea  cu expoziție, un pictor foarte bun; este vorba despre Marius Barb, care vine cu o expoziție de excepție de grafică și desene. Am amintit doar două dintre evenimentele de excepție care vor avea loc aici. Vom avea și mulți artiști buzoieni care și-au dorit să expună , și vom avea și surprize pentru publicul buzoian”, a oferit câteva repere expoziționale președintele UAP Buzău, prof. dr. Valeriu Șușnea.

loading...