Administrație

FOTO | Ce spune viceprimarul Oana Matache despre cum aplică Buzăul deciziile europene

De la pupitrul democrației europene, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a prezentat, săptămâna trecută, impactul activității Comisiei din ultimul an și planurile viitoare. Discursul său a fost urmărit la sediul Europe Direct Buzău – care are ca gazdă Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău -, de invitații centrului. Managerul Felicia Vîjdea i-a avut alături pe tinerii ambasadori ai Parlamentului European de la Colegiul Economic și Colegiul  Național „Mihai Eminescu”, precum și cadre didactice și reprezentanți ai autorităților publice locale.

Prezentă la eveniment, Oana Matache, viceprimar al municipiului Buzău, le-a explicat elevilor cum își găsesc aplicabilitate la nivelul școlilor lor directivele europene, dar și ce ar putea face ei personal în calitate de ambasadori. Discursul Ursulei von der Leyen, construit în patru părți, a fost dedicat, în ordine, războiului din Ucraina și stării democrației, apoi crizei energetice, după care au urmat direcții în economie și, în sfârșit, cea de-a patra parte a cuprins restul mesajelor, de la decesul reginei Elisabeta a II-a până la Conferința despre viitorul Uniunii Europene. Discursul a mai cuprins și reafirmarea importanței tranziției digitale și verzi în relansarea economică europeană.

Și pentru că viceprimarul Oana Matache a evidențiat în fața liceenilor că orașul Buzău, așa cum este și firesc, are o poziție clară vizavi de noua strategie de conectivitate care să conecteze bunuri, persoane și servicii din întreaga lume, i-am solicitat să prezinte, într-un interviu pentru OPINIA, cum face față și cum se pregătește Buzăul pentru marile provocări ale acestui secol, cum ar fi schimbările climatice, digitalizarea, securitate energetică, și să vorbească despre provocările privind  pregătirea tinerilor pentru profesii de viitor, având în vedere că anul 2023 a fost declarat „Anul European al Formării”.

Reporter: Ați fost mereu alături de Europe Direct Buzău în acțiuni de informare. Cum vi se pare faptul că informația ajunge direct la tineri, așa cum se întâmplă și astăzi?

Oana Matache: E foarte important ce face Europe Direct și îi felicit pe această cale pentru că generația pe care noi o putem influența pozitiv total este generația lor, a tinerilor. Ei vor merge mai departe în comunități. Vor intra în profesii având această mentalitate de a avea grijă de mediul în care trăiesc. M-aș bucura să văd din ce în ce mai des astfel de acțiuni în care tinerii sunt în centrul preocupării.

Rep: Ei au fost astăzi în direct cu Parlamentul Uniunii Europene și era vorba despre ei, pentru că s-a vorbit despre viitorul Europei…

O.M.: I-am analizat. I-am văzut pătrunși și preocupați și au înțeles ce se întâmplă în acest moment în Europa, pentru că este destul de dificil și pentru ei. Ei aud la știri, aud părinții preocupați și nimeni nu se întoarce către ei să le și explice ce se întâmplă. Așa cum spunea doamna Ursula von der Leyen, există această anxietate din ce în ce mai accentuată, iar sănătatea psihologică a populației este afectată după aceste valuri de evenimente, de la pandemie la război, criza economică, criza energiei, iar tinerii primesc frânturi de informații. Este foarte  important să vadă tabloul complet la ceea ce se întâmplă, pentru că astfel în viitor vor putea și ei să găsească soluții, să nu li se pară că totul este o problemă nesfârșită și de nerezolvat. Există pentru orice soluții!

Rep.: Astăzi v-ați adresat la nivelul lor și le-ați oferit explicații în legătură cu ce se întâmplă în plan național și în plan local corelat cu direcțiile adoptate de  Uniunea Europeană!

O.M.: Au nevoie să li se explice pe înțelesul lor pentru că, exact ce spuneam, oamenii mari discută în limbajul lor, au experiența necesară să înțeleagă anumite lucruri. Cred că  în momentul de față în școli  – și poate vom reuși să aducem și un astfel de program -, e nevoie foarte mare  ca tinerii să înțeleagă ce se întâmplă într-o administrație publică locală pentru ei, ca cetățeni, ce se întâmplă cu băncile, ce se întâmplă în mediul economic; se folosește cuvântul „inflație” și foarte puțini știu, chiar și dintre adulți despre inflație. E foarte important ca ei să înceapă să învețe lucrurile cu adevărat utile pentru viața lor și pentru viitorul lor.

Rep: Tinerii de astăzi sunt ambasadori, sunt purtători de informație, de la copil la copil, în mediile din care provin.

O.M.: Schimbul acesta de experiență între ei, de la copil la copil, îi face și să se simtă integrați în Uniunea Europeană, pentru că, până ajung ei la stadiul la care vor vizita, vor merge, vor lua contact direct, este foarte important să comunice cu tinerii din alte țări și să vadă că au probleme comune și cu provocări comune, dar și că există și această unicitate a fiecărui loc pe care, din punctul meu de vedere, trebuie să o păstrăm.

Rep: Cum sunt percepute la Buzău deciziile de la nivelul Consiliului Europei?

O.M.: M-am bucurat să particip la conferința despre viitorul Europei. Așa cum am menționat în discursul meu către elevii care au participat și către invitații care au participat la această întâlnire și dezbatere, România, în acest moment, are o stabilitate destul de bună din punct de vedere al resurselor energetice, dar ne confruntăm cu problemele cauzate de inflație, iar acest lucru se resimte în viața de zi cu zi a românilor. Perspectiva este una optimistă în sensul că, după această toamnă și această iarnă, pe care sperăm să le trecem cu toții cât mai ușor, fără să resimțim impactul puternic, previziunile economice ne arată că ne-am putea reîntoarce treptat la o stabilizare a prețurilor și chiar o scădere la un moment dat a prețurilor, care ne-ar permite să revenim la o situație similară cu cea dinainte de pandemie. Mesajul meu este același cu cel transmis de doamna Ursula von der Leyen. Avem nevoie să fim conștienți și în același timp să devenim economici și responsabili cu tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru; tocmai din acest motiv și Primăria municipiului Buzău a luat o serie de măsuri pentru a preveni intrarea în criză. Una din aceste măsuri este sprijinul acordat instituțiilor de învățământ pentru a-și plafona în timp util – ceea ce s-a și reușit -, prețul facturilor la gaze și la electricitate până în luna august 2023;  suntem asigurați că nu vom avea fluctuații foarte mari față de anul  anterior, ceea ce ne permite să facem acea previziune financiară și să putem susține școlile pentru a nu întâmpina probleme. Însă apelul nostru este în continuare și către elevi și către profesori, către toți cei implicați să economisească cât mai mult și să își însușească acest comportament responsabil social și economic.

Rep.: Buzăul este european din punctul de vedere al direcțiilor formulate de Ursula von der Leyen?

O.M.: Din discursul doamnei Ursula von der Leyen am realizat că avem practic aceleași preocupări. Este preocuparea ca tinerii să se îndrepte către profesii de viitor. Nu doar în România, ci în întreaga Europă avem o criză a meseriașilor, pentru că din ce în ce mai puțini tineri se îndreaptă către profesii, către meserii. Noi, la Primăria municipiului Buzău, am demarat proiectul «Meritas». Urmează să aplicăm să obținem finanțare pentru un consorțiu pe învățământ dual, tocmai pentru a oferi cele mai bune condiții, burse,  cazare și  hrană, pentru tinerii care aleg și vor alege să se îndrepte către meserii atât de căutate de către mediul de business. Trebuie să ținem cont că noi, ca Primărie, suntem susținuți în procent de 90 la sută de mediul de business prin ceea ce vine din taxe și impozite și este obligația noastră să cooperăm permanent și să le asigurăm partenerilor din mediul privat tineri formați în școlile buzoiene, care vor merge mai departe către meseriile cerute de realitatea pieței, către ceea ce ne-au indicat în acest moment că ar fi necesar acum și peste trei ani, când se termină prima generație de învățământ dual «Meritas».

Rep.: Anul 2023 a fost declarat „Anul European al Formării”. Veți atrage mai mulți bani pentru proiectele deja creionate, sau  pentru altele care sunt deja concepute și urmează a fi puse în aplicare la Buzău?

O.M.: Noi facem niște eforturi care depășesc de foarte multe ori puterea unei primării, pentru că, așa cum știți, primăriile au finanțe pentru a asigura infrastructura clădirilor. Noi ne zbatem să obținem aceste finanțări, să aplicăm, să bugetăm, pentru a oferi și aceste programe educaționale, pe lângă faptul că ne preocupăm de aspectul clădirilor; ele vor rămâne neutilizate dacă nu investim în componenta de educație. Nu consider că avem în acest moment un sprijin major nici de la UE, nici de la nivel central, pentru a implementa aceste programe ca autorități locale. Sunt pur și  simplu eforturi pe care noi am ales să le faceM. Dar, sper,  că anul viitor, fiind declarat anul <Anul european al formării>, pentru ca tinerii să aleagă profesii și meserii de viitor, să primim mai multe axe de finanțare. Momentan avem doar această axă din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) pentru acele consorții. Sunt zece consorții pe învățământ dual profesional care se pot deschide la nivel național.

Rep.: Se vor aloca fonduri pentru resurse. Ce direcții v-au atras atenția, corelate cu nevoile locale?

O.M.: Toate programele pe care le-au prezentat sunt necesare. Ele sunt foarte bine gândite, să se poată aplica în orice stat membru și orice oraș al unui stat membru. Noi ne vom face datoria și, așa cum s-a întâmplat și până acum, și de acum înainte vom aplica oriunde Primăria este eligibilă pentru fonduri europene, așa cum facem prin PNRR; așa cum știți  deja, pe cele două valuri de finanțare, Buzăul este fruntaș. A aplicat reabilitarea din punct de vedere energetic a clădirilor, și din punct de vedere seismic și s-a obținut într-un procent de peste 50 la sută pentru ambele valuri din finanțarea județului, respectiv pentru cel seismic din finanțarea oferită României. Avem o echipă foarte activă pe partea de fonduri europene și cu siguranță vom accesa oriunde suntem eligibili ca Primărie; vom încerca să atragem bani pentru orașul nostru.

Rep.: Sunt câțiva ani de când primăria face eforturi să devenim oraș circular și să ne asigurăm materiile prime și prin reciclare. Cum vedeți continuarea în această direcție?

O.M.: Se fac eforturi intense în acest moment. Este un program în colaborare cu partenerii noștri de la RER prin care încercăm să creștem gradul de colectare selectivă și la blocuri; la locuințele individuale, la case, stăm mult mai bine: procentul este de peste 50 la sută. Încercăm să creștem această conștientizare alături și de Poliția Locală, pentru că așa se întâmplă peste tot lumea civilizată. Ei urmăresc stadiul de aplicare. Avem acele platforme îngropate pentru a asigura și infrastructura necesară acestui proces. Ne așteptăm ca din ce în ce mai mulți buzoieni să aplice acest lucru. Dacă ar merge într-o excursie la groapa de gunoi și ar vedea ce se  întâmplă acolo, și cum riscăm <să se îndrepte> gunoiul către oraș, cred că din ce în ce mai puțini ar arunca amestecate deșeurile. Este  momentul să acționăm pentru oraș; nu putem să așteptăm să facă ceilalți. Noi trebuie să ne facem partea noastră ca Primărie, iar mai departe de aici suntem siguri că cetățenii au înțeles din ce în ce mai bine necesitatea acestui demers. Din ce spunea și doamna Ursula von der Leyen, încălzirea globală cauzată din cauza acestei poluări excesive duce la o încălzire de la an la an a climei Europei și  a întregii planete,  efectul fiind cel mai vizibil fiind vara. Dacă vrem să lăsăm moștenire această planetă nepoților și strănepoților noștri, trebuie să avem mare grijă de ea.

Rep.: Primăria Buzău este preocupată din ce în ce mai mult de transportul ecologic.

O.M.: În momentul de față ne îndreptăm către 28 de autobuze electrice tocmai pentru a scădea emisiile cauzate de folosirea combustibilului clasic; avem și acțiuni de conștientizare precum acțiunea „Schimbă PET-ul cu biletul”, alături de tineri voluntari din oraș, care îi vor îndemna pe oameni să intre în acest proces de reciclare, pentru că plasticul este unul dintre cele mai nocive materiale, alături de partea textilă și de partea alimentară.

Un comentariu

  1. Eu sunt ceva mai devreme nascut !
    Textul de mai sus imi aminteste de : „am ascultat cu deosebita atentie cuvantarea tovarasului secretar general al PCR „

Articole similare