Cultură

FOTO | Ce mâncau românii acum 200 de ani / Prima carte de bucate din România, prezentată la sediul Bibliotecii Județene

În preajma Sărbătorilor de Iarnă, când toate gos­podinele își demonstrează priceperea prin preparate culinare care de care mai rafinate, capabile să strângă laolaltă familia și prietenii, Bi­blioteca Județeană „V. Voiculescu” vine cu o surpriză pentru publicul ei. Este vorba despre prezen­tarea primei cărți de bucate ­pu­blicate în România, carte ce a văzut lumina tiparului în anul 1841 datorită a două nume celebre ale culturii române, Mihail Kogăl­niceanu și Costache Negruzzi.

Rețetele sunt însoțite de sfaturi „gospodărești” la fel de utile și astăzi, după aproape 200 de ani, cum ar fi „mijloc de a limpezi vi­nul tulburat” sau „mijloc ca să se ouă găinile în fieștecare vreme a anului”.

Cartea poate fi conspectată la secția Colecții Speciale (ediția din anul 1846) a Bibliotecii Județene sau la Sala de Lectură (ediția din 1973).

„Tirajele s-au epuizat foarte repede”

„Această carte este importantă pentru că, pentru prima dată în România, s-a tipărit o carte de bucate, în anul 1841. Până atunci nu a existat o altă carte de bucate. Faptul că a stârnit interesul și că a fost apreciată de public a făcut ca tirajul să se epuizeze  foarte repede. Astfel, la doar un an, în 1842, a apărut ediția a II-a. Cartea pe care noi o avem la bibliotecă este cea de a treia ediție, cea din anul 1846. Toate cele trei ediții sunt publicate în limba română, scrise în alfabetul chirilic. Mai avem un exemplar din anul 1973 tipărit în alfabetul latin, în prefața căruia se precizează că este o carte rarisimă și că primele trei ediții au fost pu­blicate în tiraje deloc de neglijat. Este vorba despre tiraje de câte 1.000 de exemplare, ceea ce, pentru vremurile acelea, raportat la nivelul de alfabetizare, însemna foarte mult”, a declarat, pentru OPINIA, bibliotecarul Didina Constanda.

Kogălniceanu și Negruzzi au „semnat” cu o ștampilă-clișeu

Volumul „200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești” a fost publicat în anul 1841, la Iași, „cu cheltuiala și îngrijirea unei societăți de iubitori de înaintarea și strălucirea neamului românesc”, fiind prima carte de bucate românească sistematic orânduită, numele autorilor, M. Kogălniceanu și C. Negruzzi, apărând doar cu inițiale tipărite pe o ștampilă-clișeu aplicată pe fiecare exemplar. În 1842 a apărut ediția a doua, iar în 1846 s-a tipărit cea de-a treia ediție, tot la Iași, având pe pagina a treia următoarea înștiințare: „Două ediții câte de o mie de exemplare. Rețetele cercate s-au petrecut în mai puțin de un an. Lipsa acestei cărți atât de neapărată pentru fieștecine simțindu-să, iată, se publică a 3 (-a) ediție în care s-au îndreptat toate greșalele câte scăpaseră la cele dintâi două ediții”.

De la „hulubi înăbușiți” la „metoda de a limpezi vinul tulburat”

„Cei doi autori celebri care au cules rețetele dau greutate acestei cărți. Constatăm că multe dintre rețete se regăsesc în bucătăria actuală, în timp ce altele s-au readaptat. Volumul este interesant și din perspectiva vocabularului arhaic: <hulubi înăbușiți>, adică porumbei înăbușiți sau <hulubi în papiloturi>, papilot fiind o hârtie cerată folosită pentru a prăji carnea la grătar. La finalul cărți regăsim câteva însemnări numite <alte treburi gospodărești>, deosebit de interesante. Amintim câteva dintre ele: <mijloc de a ține nucile proaspete un an întreg>, <mijloc de a scoate sarea de prisos din bucatele prea sărate>, <mijloc ca să se ouă găinile în fieștecare vreme a anului>, <metoda de a limpezi vinul tulburat>, <mijloc de a scoate din vin mirosul de poloboc>, <chipul de a ține vara carnea proaspătă>”, a mai spus bibliotecarul Didina Constanda.

Reprezentanții Bibliotecii Județene îi invită pe buzoieni să descopere, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, din tainele bucătăriei românești, conspectând prima carte de bucate din România la sediul instituției din Galleria Mall.

„În această perioadă lungă în care pandemia ne-a îngenuncheat pe mulți din instituțiile de cultură, nu am putut să oferim publicului noi activități, așa cum ne-am fi dorit. Așa că a trebuit să ne reinventăm, să fim în atenția iubitorilor de carte cu lucruri interesante. În acest sens am publicat în mediul online informații despre cărți deosebite, documente foarte vechi și autori importanți care se află în colecția Bibliotecii V. Voiculescu. Este și cazul acestei cărți cu rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ea conține rețete specifice românilor și vă invit la sediul instituției noastre pentru a o vedea”, a declarat, pentru OPINIA, Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii Județene „V. Voiculescu”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker