Actualitate

Directorul DGASPC Buzău, Loredana Dorobanțu, profesionistul anului în domeniul protecției copilului

Chiar dacă a fost un an pandemic,  2020 a fost unul  bogat în proiecte pentru Direcția Ge­ne­rală pentru Asistență și Protecția Copilului Buzău.  După ce a reușit, în cursul lunii octombrie,  transferul copiilor dintr-un centru rezidențial mare în apartamente familiale, Direcția Ge­ne­rală pentru Protecția Copilului Buzău se pregătește să mai semneze câteva proiecte ce vizează îmbunătățirea calității vieții a beneficiarilor sistemului. Toate aceste reușite nu au trecut neobservate și au fost apreciate de cele circa 100 de ONG-uri ce fac parte din Organizațiile Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), printr-un premiu care i-a fost conferit directorului instituției, Loredana Dorobanțu, în cadrul celei de-a XI-a ediții a  Galei Premiilor „Drepturile Copilului Korczak” desfășurat online, joi, 17 decembrie.

Directorul Direcției Gene­rale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, Loredana Dorobanțu, a primit premiul pentru cel mai bun profesionist din cadrul instituțiilor/autorităților publice locale/centrale.

Vestea a fost dată buzoienilor de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care a transmis pe pagina de socializare: „Loredana Dorobanțu, director al DGASPC Buzău, a pri­mit în această seară (joi, 18 decembrie, n.r.) premiul pentru cel mai bun profesionist din cadrul instituțiilor/autorităților publice locale/centrale în cadrul Galei <Premiile drepturilor copiilor Korczak>. Această gală este organizată de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil . Mă bucur când văd că munca buzoienilor este apreciată și răsplătită pe măsură. Felicitări!”.

Directorul DGASPC, Lo­redana Dorobanțu, consideră această reușită ca fiind a echipei cu care lucrează și, de asemenea, apreciază sprijinul Consiliului Județean, fără de care nu s-ar fi putut realiza atât de multe proiecte, parte dintre ele în derulare la momentul de față.

„M-a surprins nominalizarea. Nu mă așteptam. Știți că noi muncim în echipă. Lângă mine sunt colegi cu care încercăm să facem ca lucrurile să meargă bine”, a declarat directorul DGASPC Buzău, care consideră că au reușit să realizeze lucruri importante și să continue proiectele chiar și în perioada pandemiei, și acesta ar putea fi unul dintre motivele care au condus la obținerea acestui premiu. „În perioada aceasta pandemică am reușit să închidem un centru din acelea de dimensiuni mari pentru copii și să ne organizăm în apartamente și să pornim multe colaborări și proiecte. Avem proiecte în derulare și pentru anii următori, până prin 2023, și ne pregătim  pe acest final de an să reușim să mai semnăm 2-3 proiecte”, explică directorul Loredana Dorobanțu.

Proiect de anvergură, finalizat în acest an

Una dintre reușitele DGASPC Buzău din acest an pandemic este un proiect fina­lizat în luna octombrie, care a fost apreciat și de Mădălina Turza – președinte ANDPDCA,  și se referă la închiderea unui centru de plasament de mari dimensiuni din Buzău, Complexul de Servicii Comunitare Nr. 2. Despre acesta, președintele ANDPDC a spus, la momentul respectiv: „Un obiectiv atins pentru ANDPDCA și un pas mare și important pe care echipa DGASPC Buzău l-a realizat cu consecvență și multă muncă. Acesta este spiritul și modul de acțiune pe care îl consider necesar pentru a duce la bun sfârșit procesul de dezinstituționalizare. Centrele mari aparțin trecutului și pentru aceasta trebuie să ne asigurăm că mobilizăm oamenii calificați și de bună credință, dar și resursele necesare, care să urmărească pas cu pas planurile de închidere. NU mai avem timp de pierdut!”.

La acest proiect, echipa coordonată de Loredana Do­robanțu lucrează de câțiva ani, fiind vorba despre un proces complex de dezinstituționalizare ce a presupus deopotrivă măsuri în sprijinul reintegrării în fa­milie, dar și un plan coerent de închidere, coordonat și avizat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu ­Di­zabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA).

„Noi am reușit să-l închidem, după mai bine de doi ani de când lucrăm. Ne-am ocupat în primul rând de reintegrarea copiilor. Ne propusesem ca în acest an să finalizăm. Anul acesta a fost un an dificil pentru asistența socială și suntem cu grijă pentru toată lumea, și sperăm să fie bine”, a explicat Loredana Dorobanțu.

Reamintim că DGASPC Buzău, cu sprijinul Consiliului Județean, a reușit să achiziționeze și să doteze în municipiul Buzău patru  apartamente, cu capacitate de câte șase locuri, acestea fiind organizate într-un serviciu rezidențial apartamente, care oferă un mediu prietenos și familial ­be­neficiarilor, fiind totodată organizate servicii de suport pentru integrarea socio-profesio­nală.

Transferul copiilor dintr-un centru rezidențial mare în apartamente familiale a fost pregătit pas cu pas, pentru a se asigura că tranziția de la un mediu instituționalizat de viață în comunitate nu produce un stres emoțional supradimensionat.

La data de 15 octombrie, cei 24 de copii din Centrul de Plasament Nr. 2 din Buzău, pentru care nu a fost posibilă reintegrarea în familii, au fost transferați în apartamente.

Cine este FONPC

Organizator al Galei a fost  Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) , o organizație neguvernamentală înființată în anul 1997, care înglobează aproximativ 100 de ONG-uri, cu activitate în folosul copiilor și al comunității și care promovează  următoarele valori: identitatea/ autonomia membrilor, eficiență în comunicare și în acțiune, decizie de­mocratică, solidaritate, des­chidere, încredere, respect reciproc, echitate, consecvență /continuitate, parteneriat, transparență, participare și implicare. În vederea atingerii obiectivelor propuse, FONPC lucrează în strâns parteneriat cu donatorii, finanțatorii, cu autoritățile locale și naționale și  cu organizații neguvernamentale, organizații interna­ționale, instituții europene, societatea civilă, comunitatea și cu alți actori implicați în promovarea respec­tării Drepturilor Copilului.

11 ani de tradiție

Această gală a Premiilor ,,Drepturile Copilului Korczak” are deja tradiție, ea desfășurându-se de mai bine de un deceniu. Premiile Drepturile Copilului poartă numele bunului doctor Janusz Korczak, un profesionist de excepție care a trăit în ultima parte a secolului XIX și prima parte a secolului XX și care a fost unul dintre cei mai importanți pedagogi și medici polonezi. Astăzi el este recunoscut ca fiind părintele drepturilor copilului. La gala din acest an, organizațiile neguvernamentale cu activitate în domeniul protecției copilului au decis că Loredana Dorobanțu este cel mai bun profesionist din cadrul instituțiilor/autorităților publice locale/centrale.

Premiile au fost concepute și realizate de talentata artistă Anca Benera.

„De fiecare dată, ne bucurăm de această perioadă din an, când ni se oferă șansa de a răsplăti eforturile celor implicați în promovarea și protejarea drepturilor copilului în România. Este o cauză foarte importantă pentru noi, la care lucrăm neîntrerupt din 2012, anul dedicat lui Janusz Korczak – pedagog polonez de excepție, care și-a devansat epoca prin abordarea modernă asupra educației copiilor. Biografia și metodele sale inovative ne-au inspirat în activitatea noastră, simțindu-ne onorați când Janusz Korczak a devenit patronul premiilor decernate în cadrul galei”, au transmis reprezentanții ­Fe­derației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker