Actualitate

FOTO | Campanie OPINIA: SALVAŢI BANCA DE GENE! / Mii de buzoieni, alături de cercetătorul Costel Vînătoru

Mii de buzoieni au reacţionat, încă de vineri dimineaţă, la decizia ­mi­nistrului Agriculturii de a-l demite pe cercetătorul Costel Vînătoru din funcţia de director al Băncii de resurse vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale şi aromatice, printr-o manevră având un scop meschin, acela de a-l îndepărta pe Adrian Chesnoiu din fruntea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Decizia respectivă a provocat nu doar indignarea unei părţi a clasei politice buzoiene, ci şi pe cea a buzoienilor de rând, dovadă stând mesajele de pe reţelele de socializare prin care aceştia şi-au ­ma­nifestat fie revolta faţă de gestul îndepărtării lui Vînătoru din fruntea Băncii de gene, fie susţinerea faţă de acesta.

Aceasta cu atât mai mult cu cât demiterea lui Vînătoru nu a fost doar un gest mizerabil, de vendetă politică fără rost – atât timp cât el nu este membru de partid şi nici nu s-a făcut vreodată purtătorul de idei al vreunui formaţiuni politice -, ci şi pune în pericol însăşi existenţa Băncii de gene, instituţie care există scriptic, dar care, pe moment, se află în curs de înfiinţare. Toţi paşii care trebuie făcuţi de acum încolo au fost gândiţi şi pot fi puşi în practică fără greşeală de cercetătorul buzoian Costel Vînătoru. Ironia situaţiei este aceea că noul director, trimis la Buzău pe o perioadă determinată, Adrian Chesnoiu, este el însuşi un specialist, dar în atragerea şi gestionarea finanţărilor comunitare, nicidecum în cercetare genetică sau legumicolă. Fapt recunoscut de însuşi Adrian Chesnoiu, care nu înţelege de ce a fost trimis la Buzău şi ce caută în fruntea Băncii de gene.

Reacţiile buzoienilor la demiterea lui Vînătoru au arătat că aceştia doreau să ia poziţie împotriva abuzurilor de orice fel – aşa cum au făcut-o şi în ultimii trei ani, cât timp ţara s-a aflat sub conducerea unor personaje toxice precum Liviu Dragnea – şi au avut nevoie de o platformă prin care să li se audă vocea. În acest sens, OPINIA a demareat o campanie prin care susţine repararea nedreptăţii reprezentate de gestul demiterii lui Costel Vînătoru şi, implicit, salvarea Băncii de gene.

Peste 1.000 de buzoieni la mitingul organizat de primarul Toma

Peste 1.000 de buzoieni au participat duminică, începând cu ora 11.00, la chemarea primarului Constatin Toma, la un miting şi un marş de protest prin care şi-au arătat susţinerea pentru cercetătorul Costel Vînătoru, considerat părintele Băncii de gene de la Buzău, demis joi noapte de la conducerea acestei instituţii. Protestatarii au afişat pancarte cu mesaje precum „Banca noastră-i o comoară, nu o condamnaţi să moară!”, „Ruşine să vă fie”, „Nu ne otrăviţi copiii”.

În mesajul de deschidere a protestului, Toma a atras atenţia că în acest moment doar cinci la sută din legumele şi fructele de pe piaţa românească provin din sămânţă românească, iar fapt care nu face bine sănătăţii poporului. „Sunt convins că domnii Iohannis, Orban şi ministrul Agriculturii vor reveni asupra deciziei, pentru că asta nu e o Românie normală. Joi noapte, ca hoţii, l-au demis şi au trimis o un jurist să omoare această idee de salvare a agriculturii româneşti”, a spus primarul municipiului Buzău.

Costel Vînătoru a precizat, duminică, faptul că el a cerut să nu se organizeze un astfel de protest, însă le mulţumeşte oamenilor care îl susţin, reiterând ideea că banca de gene este un proiect naţional, nu unul politic:  „Sunt preot, abia am iesit de la slujba de duminică. Nu particip pentru că nu am organizat eu protestul. Eu am cerut să nu se organizeze. Nu pot să comentez decizia luată. Le mulţumesc tuturor celor care susţin proiectul, nu e proiectul meu, e un proiect de ţară.  Nu ar trebui ca politicul să se apropie de acest proiect. Noi, în ­cer­cetare, nu lucrăm pentru partide, nu producem seminţe sau răsaduri pentru partide, ci pentru ţară. Ne gândim la pâinea cea de toate zilele necesară poporului român. Toate partidele trebuie să susţină acest proiect, e de importanţă ştiinţifică, păstrează seminţele noastre, româneşti, în condiţii de siguranţă pe termen mediu şi lung”, a declarat Vînătoru, la Antena 3.

După mesajele transmise de primar şi de alţi susţinători ai cercetătorului Vînătoru-, cei mai mulţi reprezentanţi ai unor organizaţii de fermieri din Buzău şi din câteva judeţe ale ţării-, participanţii la miting au pornit în marş pe bulevardul Nicolae Bălcescu şi, după un scurt popas în faţa Prefecturii Buzău, s-au deplasat în Parcul Crâng, la sediul Băncii de Gene.

Petiţie on-line pentru Vînătoru
Buzoienii sunt chemaţi să semneze o petiţie on-line pentru repunerea în funcţia de director al Băncii de Resurse Genetice ­Ve­getale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău a cercetătorului Costel Vînătoru, iniţiată de un grup numit „Buzău pentru Costel Vînătoru”.|
Până luni, la ora 17.00, petiţia strânsese aproape 2.200 sennături.

Ministerul Agriculturii pune sub semnul întrebării existenţa Băncii de gene de la Buzău

Reacţia Ministerului Agriculturii, transmisă în spaţiul public în cursul zilei de duminică, este una năucitoare. Conform unui comunicat de presă, fostul director Vînătoru s-ar face vinovat de faptul că Banca de gene de la Buzău nu are, până în prezent, o strategie de dezvoltare.

Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii transmite că în România există în acest moment o bancă de gene, la Suceava, timp ce instituţia de la Buzău este un proiect nefuncţional – ,,Banca de Gene Buzău la acest moment este un proiect nefuncţional, fără să existe dotare tehnică, o strategie viabilă şi mai ales fără să ţină cont că există deja o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcţională care nu a fost menţionată nici în nota de fundamentare ce a stat la baza emiterii HG 690/2019 (de înfiinţare a Băncii de gene de la Buzău, n.r)” – şi îi recomandă lui Vînătoru să servească cercetarea legumicolă din postura de angajat al Experimentalei de la Buzău: ,,Costel Vînătoru, în calitatea sa incontestabilă de cercetător în cadrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare-Legumicolă Buzău, poate în continuare să îşi pună în valoare cunoştinţele în vederea dezvoltării sectorului legumicol naţional”.

Nu trebuie să ai ochiul format pentru a realiza că, prin acest comunicat, Mi­nisterul Agriculturii transmite printre rânduri faptul că pune sub semnul întrebării însăşi existenţa Băncii de gene de la Buzău, transformând în realitate cele mai negre temeri ale buzoienilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker