Cultură

FOTO | Amintiri din Epoca de Aur la Muzeul Judeţean

Se spune ca nostalgia comunismului este de fapt dorul românilor de propria Epocă de Aur, adică de tinereţea lor, când, deşi totul era gri, viaţa le părea lipsită de griji. Dacă eşti născut în anii 70’-80’, acesta este sentimentul care te încearcă când intri în expoziţia „Decembrie 1989 între Revoluţie şi Crăciun”, organizată la Muzeul Judeţean.

Expoziţia, vernisată luni, 16 decembrie, este de fapt reconstituirea  unei locuinţe din perioada comunistă, atmosfera casnică continuându-se cu fotografii document de la Revoluţia din 89, aşa cum a fost ea la Buzău. De îndată ce intri în expoziţia amenajată ca un apartament cu două camere, îţi aminteşti bru­sc de serile călduroase de vară petrecute în faţa blocului, şi, pentru o clipă, eşti din nou elevul cu matricola pe braţ şi cheia de gât, care vine de la şcoală, deschide uşa apartamentului, îşi aruncă în grabă uniforma pentru a fugi în spatele blocului, unde gaşca încinge un fotbal pentru că unuia dintre băieţi părinţii şi-au permis luxul să îi cumpere o ,,minge de 35”.

Televizorul redă jurnalul prezentat de George Marinescu    

Încă de la intrarea în expoziţie îţi sar în ochi le­gendarele mileuri aşezate pe  masă, televizor şi vitrina cu bibelouri, şi parcă auzi din nou vocea mamei care îţi atrage atenţia să nu cumva să le şifonezi pentru că s-a chinuit să le apreteze.

Televizorul marca ­Si­rius din expoziţie este deschis. Pe ecranul alb negru revezi comunicatul citit de emblematicul prezentator al Telejurnalului, George Marinescu, odată cu declanşarea Revoluţiei. Simţi că te-ai întors în timp. Acum, după 30 de ani, televizorul alb negru, devenit piesă de muzeu, nu mai pare atât de „îndărătnic” ca în copilărie, când butoanele refuzau să stea apăsate fără băţul de chibrit înfipt pe lângă ele.

Frigiderul Fram, magnetofonul şi maşina de spălat cu „duşmanul copilăriei tale”

În holul de la intrare, pe măsuţa din sticlă, de care ţi-a făcut rost cu greu vecina ce lucrează la Întreprinderea de Geamuri, tronează telefonul fix. La câţiva paşi regăseşti aspiratorul şi câteva sticle goale de lapte, fără de care nu puteai cumpăra lapte pe cartelă. Mergi mai departe şi intri în bucătăria cu frigiderul Fram, mixer, prăjitor de pâine şi aragazul pe care încă îl mai regăseşti în gospodăriile vechi de la ţară. Din dormitor nu lipseşte şifonierul masiv cu uşile lui care refuzau mereu să stea perfect închise, magnetofonul şi masa de toaletă cu oglindă.

În baia sărăcăcioasă te întâmpină maşina de spălat Albalux, de capacul căreia stă agăţat cleştele din lemn cu care se scoteau rufele. Din instinct, arunci o privire în lateralul maşinii de spălat pentru a revedea „duşmanul copilăriei tale” – furtunul de evacuare a apei cu care toţi copii erau „altoiţi” de părinţi. Mai recunoşti câteva bucăţi de săpun de casă, săpunurile DALIA care nu făceau niciodată clăbuc şi bigudiurile mamei.

„Nu e vorba de a stârni nostalgie!”

Din sufragerie nu lipsesc carpeta de pe perete, cuvertura de pe pat, pick-up-ul cu discuri de vinil, peştele din sticlă de pe televizor şi ziarul de pe masă.

„Nu e vorba de a stârni nostalgie prin aceste expoziţii. Ele pot stârni şi nostalgii celor care au trăit acele perioade, dar pentru noi este o formă de învăţare. Este o formă de a face pace cu trecutul nostru. S-a trăit în vremea respectivă şi este bine ca cei tineri să ştie cum s-a trăit, cu bune şi rele. Ei nu pot învăţa atât de bine dintr-un manual de istorie ca dintr-un muzeu, unde învăţarea este şi informativă şi emoţională şi vizuală. Astfel de expoziţii de istorie recentă sunt absolut necesare”, a declarat Corina Bejinariu, directorul Muzeului din Zalău, instituţie parteneră cu Muzeul Judeţean Buzău în dedicate mai multor proiecte derulate perioa­dei comuniste.

Potrivit directorului muzeului buzoian, Daniel Costache, expoziţia „Decembrie 1989 între ­Re­voluţie şi Crăciun” se bazează pe obiecte donate de buzoieni în timpul campaniei „Nu le mai aruncaţi! Vă rugăm să le donaţi!”, derulată în perioada 2012-2013. Evenimentul a pri­mit sprijin din partea celor de la Radio Europa Liberă, care le-au pus la dispoziţie buzoienilor emisiuni radio din perioada comunistă pentru ca atunci când des­chizi radioul Gloria să asculţi una din emisiunile interzise.

„Vom aduce actori care să joace rolul proprietarilor acestei locuinţe”  

Pe lângă fotografiile care redau imagini de la Revoluţia de la Buzău, în expoziţie veţi regăsi inclusiv geaca unui buzoian, cu urma de glonţ în spate şi pete de sânge.

În plus, vizitatorii expoziţiei vor avea parte de o surpriză începând cu luna ianuarie.

„Am vorbit deja cu profesorii de la clasa de actorie a Liceului de Arte, şi vom aduce elevi care vor juca rolul proprietarilor acestei locuinţe comuniste. Vor fi îmbrăcaţi ca în acea vreme şi vor reda atmosfera din casele buzoienilor atunci când s-a anunţat la televizor declanşarea Revoluţiei. Este un concept preluat de la muzeele americane, în care publicul are posibilitatea să pătrundă mai bine în atmosferă”, a declarat directorul Muzeului Jude­ţean, Daniel Costache.

Pentru cei născuţi în anii 2000, expoziţia este mărturia unor vremuri ­des­pre care învaţă în ­ma­nualele de istorie; o lume dominata de kitsch, lipsuri materiale şi mai ales de lipsa de libertate. Cu atât mai mult, cei mai tineri dintre vizitatorii expoziţiei nu vor putea înţelege după această experienţă, farmecul unei epoci în care nu exista telefon mobil, McDonald’s, Internet, iar adolescenţii obişnuiau să „socializeze” faţă în faţă şi nu pe reţelele de socializare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker