Actualitate

Ce spune Protecţia Copilului despre tânărul găsit înecat în lacul din Parcul Margiloman

Cazul tânărului găsit înecat duminică în lacul din Parcul Marghiloman a şocat întreaga comunitate, ridicând un semnal de alarmă asupra disfuncţiilor sistemului de protecţia a copiilor instituţionalizaţi.

Personalul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău a transmis luni, 16 decembrie, un comunicat prin care îşi exprimă mâhnirea cu privire moartea tânărului de 18 ani, care a beneficiat de măsuri de protecţie până în vara acestui an şi care  a fost găsit mort în data de 15 decembrie, în lacul din Parcul Marghiloman, din municipiul Buzău. Tânărul a ajuns în sistem împreună cu fratele lui în anul 2016, „pe fondul unei situaţii de neglijenţă severă în familie”, spun specialiştii. Măsura care s-a luat la acea dată a fost protecţia copiilor printr-o măsură specifică: „Tânărul a fost protejat împreună cu fratele său, printr-o măsură de protecţie specială”. Aceştia care mai precizează şi faptul că „pe perioada în care a beneficiat de măsură de protecţie, au avut loc întâlniri sporadice cu tatăl, mama declarând că nu doreşte să menţină legătura cu copiii săi”.

Tânărul a beneficiat de protecţie până la împlinirea vârstei de 18 ani, când, potrivit legii, a trebuit să părăsească sistemul, situaţie care l-ar fi afectat foarte tare. Practic, tânărul de 18 ani, care se pare că ar fi recurs la gestul extrem – ipoteză rezultată în urma constatării că trupul nu prezenta urme de violenţă, cu toate că se afla într-o stare avansată de descompunere, ceea ce a făcut dificilă stabilirea unei concluzii înainte de examenul de la SML-, a trăit drama tuturor tinerilor care părăsesc centrele de plasament la majorat. Şi el, ca şi cei mai mulţi dintre cei care s-au aflat în centrele de plasament, cu toată consilierea şi sprijinul lucrătorilor din sistem, nu a reuşit să se integreze în societate, să obţină un loc de muncă şi, practic, nu a avut unde să se ducă; de fapt cea mai mare problemă pe care o întâmpină aceşti tineri este găsirea unei locuinţe şi a unui loc de muncă care să le permită începutul unui trai independent.

„Atât înainte de părăsirea apartamentului, cât şi după, pentru tânăr au fost identificate mai multe locuri de muncă şi oportunităţi de formare profesională, pe care tânărul nu le-a acceptat, exprimându-şi intenţia de a pleca din ţară, oportunitate identificată de el. Astfel, prin intermediul Serviciului Vocaţional au fost identificate şi realizate interviuri cu potenţialii angajatori, în unele situaţii au fost făcute şi demersurile premergătoare angajării”, spun specialiştii DGASPC Buzău.

Astfel că, „odată cu împlinirea vârstei de 18 ani şi finalizarea cursurilor şcolii profesionale, tânărul a solicitat în data de 12 iulie 2019 în­cetarea măsurii de protecţie specială, solicitarea sa a fost înaintată instanţei, care a dispus încetarea măsurii în data 12 septembrie 2019”, se mai arată în comunicatul DGASPC Buzău.

4 Comentarii

  1. Îmi pare rău de atâta nepăsare Îmi pare rău pentru că nu am stiut noi toții să pretuim o viață de Copil.

  2. Sunt curioasa daca le oferiti macar suport psihologic după ieșirea din sistem, se întreabă cineva de ce aproape toți refuza aceste oferte de munca? Niște copii marginalizați de când se știu se trezesc in strada, merg la niște interviuri unde ori sunt tratati ca niște gunoaie, ori banii câștigați nu le-ar ajunge nici pt. chirie, măcar de i-ați lasa sa stea in acele apartamente contra unei sume modice și așa ar invata sa devină și independenți și nu ar mai trai terorizați ca nu se pot descurca singuri. Cu toții suntem vinovați, se merge pe premisa ca viitorul țării sunt copiii, de ce nu se aloca mai multe fonduri pt. acești copii, cu siguranța mulți din ei ar aprecia eforturile mai mult decât o fac proprii noștri copii, pt ca ei au cunoscut greul și suferința de când se știu. Se plătesc ajutoare sociale unor oameni de nimic dar acești copii sunt aruncați in strada la 18 ani. Si noua, oamenilor de rând, dacă ne-ar pasa și ne-am implica măcar puțin am putea sa ii ajutam, au nevoie doar sa știe ca cineva este lângă ei, ca au un sprijin, oricât de mic ar fi el!

    1. Foarte trist si dureros adevar.
      Sunt total de acord Laura.
      Revoltatoare situatiatia din tara noastra, in toate privintele din pacate.

  3. Daca ar fi fost dat spre adoptie,poate ca altul ar fi fost deznodamintul,cazul Sorina confirma un copil transformat
    dupa toata telenovela romaneasca in bine ,ceea ce dovedeste ca centrele de plasament sunt cele mai proaste solutii

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker