Actualitate

Spitalul Săpoca – coşmarul se repetă: încă un evadat mort, managerul iar în concediu

UPDATE

Ministerul Sănătăţii cere un control la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, după ce un individ periculos, internat acolo după ce și-a înjunghiat părinții, a evadat luni, fiind găsit spânzurat în pădure. Verificările trebuie făcute de către Direcția de Sănătate Publică Buzău, care trebuie să transmită apoi ministerului un raport complet.
”Ministerul Sănătăţii a fost informat de către conducerea Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca că, luni dimineaţă, un pacient internat în secţia Ojasca a unităţii sanitare, a escaladat gardul care îngrădeşte curtea interioară a unui pavilion, părăsind spitalul. Pacientul a fost observat de personalul de supraveghere care a plecat în urmărirea acestuia şi care a alertat Poliţia şi Jandarmeria. Pacientul a fost găsit spânzurat de către un localnic”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
”Este încă o dovadă că în acest spital trebuie luate măsuri rapide. Este nevoie de o evaluare a serviciilor de pază. Vom trimite o echipă care să realizeze o evaluare de risc la securitate fizică, iar în urma acestei evaluări să fie realizat un plan de pază complex care să garanteze prestarea serviciilor de pază umană în conformitate cu legislaţia în vigoare, precum şi a dispozitivelor tehnice pentru monitorizare şi alarmare. Mai mult, planul va trebui să stabilească şi numărul paznicilor necesari pentru asigurarea condiţiilor de securitate”, a declarat conferențiar doctor Horaţiu Moldovan, secretar de stat.
Știrea inițială

Problemele grave în ceea ce priveşte paza de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca nu s-au rezolvat după crima multiplă din luna august. Din contră. Luni, încă un bolnav internat cu afecţiuni psihice, aflat în executarea unei măsuri de siguranţă, care părăsise incinta Secţiei Ojasca, a fost găsit spânzurat într-o pădure din zona Unguriu. Un cioban l-a identificat şi a anunţat Poliţia. Dispariţia bolnavului fusese anunţată de reprezentanţii Spitalului luni în jurul orei 11.30, iar două ore mai târziu a fost găsit mort.

Şi acest caz a fost preluat de procurorii criminalişti care vor stabili circumstanţele în care a survenit decesul pacientului, un tânăr de 23 de ani, din judeţul Prahova, iar poliţiştii trebuie să stabilească cu exactitate cum a reuşit acesta să sară gardul şi când a părăsit incinta secţiei.

Contactată telefonic de  şansanews.ro, Viorica ­Miha­laşcu, managerul interimar al  Spitalului de Neuropsihiatrie de la Săpoca, în subordinea căruia se află şi secţia de la Ojasca, a declarat că nu poate oferi niciun fel de relaţii despre individul periculos care a evadat luni, întrucât ea se află în concediu. ,,Nu vă pot da un punct de vedere. Astăzi am o zi de concediu. Vă rog să mă scuzaţi. La revedere”.

De menţionat că după masacrul de la Săpoca, din luna august, când un bolnav a atacat pacienţii cu stativul de perfuzie, Mihalaşcu şi-a dat demisia, însă ulterior a revenit pe post după ce directorul economic nu a vrut să-şi asume măsurile impuse de la Ministerul Sănătăţii.

Astfel, la nici patru luni de la crima multiplă care a îngrozit o ţară întreagă, Spitalul de Neuropsihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, condus de acelaşi manager aflat în funcţie la acest moment, înregistrează încă un caz grav. Culmea, luni, când reprezentanţii Secţiei Ojasca au anunţat dispariţia bolnavului, Viorica Mihalaşcu era în concediu de o zi.

Tânărul de 23 de ani din Balta Doamnei, judeţul Prahova, cunoscut cu afecţiuni psihice, şi-a atacat prinţii şi i-a înjunghiat. A fugit apoi, însă după câteva ore s-a predat. Abia se aşezaseră la masă când tânărul a avut o reacţie violentă, povesteşte mama lui. S-a înfuriat cumplit pentru că nu a găsit şi o bucată de carne în mâncare. S-a întâmplat în luna octombrie şi nu este prima ieşire violentă a bărbatului. Îşi teroriza atât fraţii mai mici, cât şi vecinii, mai ales că refuza vehement să urmeze tratamentul stabilit de medici.

Sute de agresiuni la Ojasca în ultimii ani

Odată cu crima din luna august, au ieşit la iveală şi problemele grave despre care instituţiile abilitate au evitat să vorbească, iar cei care s-au perindat pe la conducerea spitalului s-au acuzat reciproc de ­in­acţiune.

Sute de agresiuni – loviri, bătăi şi înjurături, atât între pacienţii internaţi, cât şi între pacienţi şi angajaţi, au avut loc, anual, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, unde, în august, şapte pacienţi au fost omorâţi de un alt bolnav.

De la „agresiuni uşoare”, cum se exprimă reprezentaţii Spitalului Săpoca, până la cazuri în care oamenii stau în spital cu lunile sau încearcă să-şi taie singuri gâtul. În 2019, au fost 119 agresiuni în cele 12 secţii ale Spitalului de Psihiatrie Săpoca, potrivit datelor puse la dispoziţie de instituţie, la solicitarea ,,Newsweek România.

Reprezentaţii Spitalului de Psihiatrie susţineau, în răspunsul pentru ,,News­week România”, că este deficit de personal, că posturile au fost blocate până la 1 august 2019 şi abia de acum încolo vor fi făcute angajări.

Cele mai grave cazuri s-au înregistrat la Secţia Psihiatrie II Săpoca, unde un pacient internat cu sevraj etilic i-a atacat pe cei internaţi, omorând şapte persoane şi rănind alte şase, dar şi la Secţia Psihiatrie III Săpoca, acolo unde sunt internaţi pacienţi prin hotărâre judecătorească, în baza articolului 110 Cod Penal.

În Secţia Psihiatrie III Săpoca, au avut loc cinci „agresiuni uşoare între pacienţi şi între pacienţi şi salariaţi” şi un caz în care un pacient şi-a ameninţat terapeuţii cu un cuţit, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor pentru imobilizarea sa. În această secţie, erau internate 68 de persoane, iar la Secţia II, sunt 77 de pacienţi. În total, în cele patru secţii de la Săpoca, lucrau în septembrie 195 de medici şi asistente şi 37 de paznici, din 318 angajaţi.

Cele mai multe agresiuni au loc, însă, în cele două secţii de la Ojasca, unde sunt internaţi pacienţi în baza articolului 110 Cod Penal. Anul acesta, agresiunile sunt de ordinul zecilor – 54 de cazuri la Secţia Psihiatrie VI Ojasca şi 45 de cazuri la Secţia Psihiatrie VII. Spitalul spune că au fost „agresiuni fizice uşoare sau agresiuni verbale între pacienţi”. În cele două secţii, sunt internaţi 264 de oameni.

În toate cele cinci secţii de la Ojasca, erau internate în septembrie 415 persoane şi sunt angajate 294 de persoane, dintre care 190 de medici şi asistente şi 13 paznici.

În ultimii cinci ani, situaţia agresiunilor se prezintă astfel:

  • 2019 – 119 cazuri
  • 2018 – 320 de cazuri
  • 2017 – 250 de cazuri
  • 2016 – 363 de cazuri
  • 2015 – 232 de cazuri.

În afara cazului din vara acestui an, soldat cu şapte decese, reprezentanţii Spitalului de Psihiatrie Săpoca susţin, în răspunsul pentru ,,Newsweek România”, că au mai fost alte două cazuri grave de agresiune: un pacient a lovit un muncitor, care a stat în spital opt luni, fiind considerat accident de muncă, şi cel al pacientului care şi-a ameninţat terapeuţii cu un cuţit, la Ojasca.

Cu toate acestea, potrivit unui raport de monitorizare al Centrului de Resurse Juridice, din 2017, au mai existat cel puţin alte două incidente la: Ojasca – pacienţii ar fi încercat să-şi taie gâtul, dar cazurile nu au fost anchetate.

„Relativ recent au ­exis­tat câteva situaţii (deţi­nem informaţii sumare despre două dintre acestea) de autoagresiune (<tăierea gâtului>). Ambele persoane au fost transportate de urgenţă la UPU. Unul dintre  pacienţi a fost salvat, însă celălalt pacient, deşi a fost salvat la nivel UPU, nu a mai revenit la SPMS, evoluţia ulterioară fiind nefavorabilă, pacientul decedând în cele din urmă. Nu deţinem informaţii clare. Conform  afirmaţiilor unor persoane cu care am avut discuţii pe parcursul vizitei, cazul pacientului decedat a fost anchetat, nu s-a vrut <ascunderea sub preş>, cu certitudine a fost autoagresiune însă persoanele care au relatat această situaţie nu cunosc motivele decesului şi nici evoluţia anchetei”, preciza CRJ în raportul de monitorizare din 2017, privind Ojasca.

De altfel, la cele două secţii de la Ojasca s-au înregistrat cele mai multe agresiuni şi în anii trecuţi:

Secţia Psihiatrie VI Ojasca

  • 2015 – 118 cazuri, dintre care 75 de cazuri de conflicte fizice între pacienţi şi 21 de cazuri de conflicte verbale
  • 2016 – 229 de cazuri
  • 2017 – 86 de cazuri, dintre care 54 de cazuri „conflicte uşoare între pacienţi şi personal” şi 32 de cazuri – „agresiuni fizice uşoare între pacienţi”
  • 2018 – 92 de cazuri
  • 2019 – 54 de cazuri.

Secţia Psihiatrie VII

  • 2015 – 68 de cazuri
  • 2016 – 82 de cazuri
  • 2017 – 116 cazuri, dintre care: şapte cazuri – distrugere de bunuri, 24 de incidente între pacienţi şi personal, 85 de cazuri de agresiune verbală
  • 2018 – 181 de cazuri, dintre care: 13 cazuri de distrugere de bunuri, 24 de incidente între pacienţi şi personal, 144 de cazuri de agresiune verbală
  • 2019 – 45 de cazuri – „agresiuni fizice uşoare sau agresiuni verbale”.

În urmă cu trei luni, fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, promitea măsuri după tragedia de la Săpoca. Atunci, ea a spus că va lansa în dezbatere o nouă strategie de sănătate mintală, numeroase controale în spitalele de psihiatrie, dar şi că va modifica Legea sănătăţii mintale. Tot atunci, promisese că va permite din nou ONG-urilor care luptă pentru drepturile omului să facă vizite de monitorizare inopinate în centrele unde sunt internate persoane cu dizabilităţi.

Potrivit raportului prezentat de fostul ministru al Sănătăţii, în urma controalelor efectuate în spitalele de psihiatrie din ţară, situaţia din Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca, în care în luna august un pacient a omorât alţi şapte pacienţi cu suportul pentru perfuzii, se datorează unei serii de neglijenţe ale personalului medical – asistente, medici, director de spital, care au dus la tragedia din august.

Între timp, s-a aşternut însă liniştea, până luni, când încă un pacient de la Ojasca a fugit din secţie sărind gardul unităţii.

Încă un pacient fugit, găsit mort în 2016

La începutul lunii iulie 2018, Poliţia era solicitată să intervină pentru găsirea unui pacient fugit din Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca. Era al doilea apel de acest fel în nici patru luni de zile, când un pacient fugea din unitatea spitalicească fără ca cineva să-l oprească.

Pe 5 iulie, un pacient în vârstă de 44 de ani a reuşit să iasă din Spitalul de Neuropsihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca fără să poată fi observat de agenţii de pază şi de personalul de supraveghere. Poliţia a fost solicitată în jurul orei 18,00 să intervină şi imediat s-au organizat filtre în zonele unde se bănuia că ar fi bolnavul. După două ore, în jurul orei 20,00 acesta a fost depistat de poliţiştii Secţiei 11 Pârscov şi condus la unitatea medicală pentru reinternare. Bolnavul locuieşte în zonă, la Brăeşti, şi, se îndrepta spre casă. A fost găsit însă destul de departe de spital, semn că a ajuns acolo cu un autovehicul. Pacientul era inclus în programul de ergoterapie şi se afla la magazia de alimente când a profitat de neatenţia supraveghetorului şi a sărit gardul spitalului.

Era pentru a doua oară în nici patru luni când un pacient al spitalului fuge din unitatea medicală. În seara zilei de 23 martie, doi pacienţi au reuşit să evadeze, fiind găsiţi, după două ore de căutări, în apropierea spitalului, pe malul pârâului Slănic. Pacienţii au sărit gardul spitalului şi aşa au reuşit să fugă. S-a întâmplat în timp ce duceau gunoiul, potrivit managerului Spitalului de Psihiatrie Săpoca, dr. Viorica Mihalaşcu. Cei doi împingeau tomberonul când, la un moment dat, deşi erau însoţiţi de instructorul supraveghetor, au sărit gardul şi duşi au fost. Cei doi aveau planul de fugă bine pus la punct, dovadă că au plecat în direcţii diferite, însă nu au luat în calcul faptul că era strat de zăpadă. Au lăsat urme şi au putut fi găsiţi foarte repede de oamenii legii.

Toţi cei trei pacienţi erau internaţi în baza prevederilor Codului Penal şi în ambele cazuri dispariţia a fost sesizată imediat conducerii spitalului şi Poliţiei.

Iar aceste cazuri sunt probabil dintre cele mai grave ajunse în atenţia presei.

În noiembrie 2016, un bărbat, care ispăşea o măsură privativă de libertate după ce şi-a omorât mama, a reuşit să fugă din secţia de la Ojasca a Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca dar, după câteva zile, a fost găsit mort într-o pădure din localitatea Mierea, la câţiva kilometri de secţia Ojasca a Spitalului de Psihiatrie Săpoca. Bărbatul a murit din cauza frigului. Acesta, în vârstă de 53 de ani, era internat în secţia Ojasca a Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca din anul 2008, după ce şi-a omorât mama.

Câteva luni mai târziu, un alt pacient a încercat să-şi taie gâtul cu un cutter folosit în activităţile de ergoterapie. Incidentul grav a scos la iveală atunci o situaţie extrem de îngrijorătoare.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker