Economic

Fermierii buzoieni vor să scoată pe piață usturoiul afumat și „țuica” din usturoi

O parte dintre fermierii din Buzău iau în calcul trecerea de la comerţul clasic de usturoi uscat la produse de nişă, folosite în anumite lanţuri de restaurante sau în industria produselor naturiste, cum ar fi usturoiul afumat sau tinctura de usturoi, numită şi „ţuica” de usturoi, de la alcoolul folosit în procesul de fabricaţie, anunță Agerpres.

Motivul pentru care buzoienii au ajuns la această concluzie este, bineînțeles, profitul, care nu mai este pe măsura așteptărilor, în condițiile în care județul Buzău este unul dintre cei mai mari producători de usturoi din țară. De exemplu, anul trecut, Buzăul a ocupat locul I pe ţară la producţia de usturoi, iar în acest an un număr important de producători au ales din nou să se înscrie la programul de sprijin derulat prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Având în vedere cantitatea mare de usturoi pe care o pot produce, o parte dintre fermieri se gândesc să experimenteze noi forme de comercializare, având în vedere că pe piaţă există cereri pentru produse ceva mai deosebite.

„Ne gândim, încercăm să îl producem şi sub o altă formă spre vânzare, după recoltare sunt cereri în piaţă de usturoi afumat, de usturoi uscat, confiat şi mai nou pentru lanţuri de restaurante încercăm să producem şi pastă. Toate acestea vor necesita un efort mult mai mare din partea noastră, a producătorilor, de a duce produsul până la faza finală pentru că acolo se regăseşte câştigul pentru fermieri. Pentru cei care-l producem şi îl vindem după ce l-am scos, câştigul este aşa la subzistenţă, pentru că am ajuns să vindem de acasă cu 15-20 de lei kilogramul şi la piaţă să fie 30-40 de lei, fără să facă niciun efort. Acesta este comerţul… Încercăm, prin programele care s-au deschis, să facem şi altceva… Usturoiul afumat este folosit ca şi usturoiul normal în alimentaţie, dar are un gust de fum ca şi carnea afumată, ca şi şunca afumată. Este o categorie de consumatori care întreabă de acest produs. Încercăm să venim către necesitatea clientului”, a declarat, pentru sursa citată, Emilian Burlacu, cultivator de usturoi din judeţul Buzău.

O altă piaţă către care cultivatorii de usturoi ar putea să se extindă este cea a produselor naturiste. Tinctura sau „ţuica de usturoi”, un produs experimental la această dată, ar putea fi comercializat pe scară largă, sunt de părere fermierii.

În anul 2022, din aproximativ 21 de milioane de lei alocaţi în cadrul Programului de susţinere a producţiei de usturoi, 4,4 milioane lei au revenit judeţului, reprezentând un procent de 21,12 la sută din total.

Articole similare