Actualitate

Faţă în faţă, în lumea virtuală, cu hoţul care îţi sparge locuinţa

25 de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari buzoiene au participat la lansarea oficială a campaniei  desfăşurate de Poliţia buzoiană ce are drept scop prevenirea furturilor din locuinţe. Poliţiştilor li s-au alăturat şi elevi de la diferite licee buzoiene, sala de conferinţe de la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman, locul de desfăşurare a activităţii, devenind aproape neîncăpătoare pentru toţi cei care au vrut să discute cu poliţiştii, dar mai ales să testeze un sistem care îi punea în situaţia virtuală de a se întâlni faţă în faţă cu un hoţ ce a pătruns în locuinţa lor. Este vorba despre o campanie care are la bază un concept nou, adaptat vremurilor şi tehnologiei. Cu o pereche de ochelari adaptaţi, buzoienii pot vizualiza scenariul spar­gerii unei locuinţe din perspectiva în care şi ei se află în locuinţă cu intrusul.

Despre viziunea acestei capmanii preventive inovative, scms Emilia Mihăi­lescu din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, spune: “Noutatea campaniei vine din faptul că este extrem de adaptată vremurilor actuale, aceasta folosind tehnologia de ultimă ge­ne­raţie. Ne-au trimis ochelari de realitate virtuală. Cu un telefon mobil, prin scanarea unui cod, ori prin căutare pe Youtube, poate fi vizionat cu aceşti ochelari un film care prezintă exact scenariul spargerii unei locuinţe. Este atât de bine realizat încât – depinzând şi de capacitatea fiecăruia de a se transpune în situaţie -, aproape că purtătorul ochelarilor simte prezenţa unor persoane lângă el. Este foarte agreată modalitatea aceasta la toate categoriile de vârstă.  Oche­larii au un dispozitiv pe care se montează telefonul mobil. Înainte de a-i pune la ochi trebuie să caute pe Youtube filmul, să dea play. După ce a pus ochelarii la ochi, acesta vede exact cum este să îi pătrundă în casă persoane străine cu scopul de a fura bunurile”.

Oamenii legii mizează în această campanie pe faptul că  participând la un astfel de incident, persoanele devin mult mai sensibile faţă de recomandările poliţiştilor de adoptare a unor măsuri de autoprotecţie.  Iar măsurile de autoprotecţie în această perioadă sunt foarte necesare, având în vedere că este perioada în care mare parte dintre buzoieni se pregătesc să plece din locuinţă pentru a petrece sărbătoarea Crăciunului ori Revelionul.

,,Perioada sărbătorilor de iarnă este  potrivită pentru lansarea unei astfel de campanii pentru că în care foarte mulţi buzoieni pleacă acum de acasă pentru sărbătorile de Crăciun şi Revelion. Fie că pleacă la rude sau în zone de agrement turistice, locuinţele rămân fără supraveghere”, explică ofiţerul Emilia Mihăilescu, care spune că această campanie se pune accent pe ,,acel sentiment că ţi-a fost invadată intimitatea, viaţa privată, ceea ce până la urmă e mai grav, pentru că acel sentiment cu care rămâi după ce eşti victim unei spargeri de locuinţă e mai grav chiar decât ­pre­judicial material în sine”.

Campania va dura până după sărbători

Campania  lansată joi, 19 decembrie, în prezenţa adjunctului şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, cms. şef Valentin Mirică, cms. şef Andrei Vicenţiu, şeful Poliţiei de pro­ximitate, cms. şef Mihaela Rădulescu, Ordine Publică, scms. Emilia Mihăilescu şi Malvina Tarcoci din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminaşităţii şi reprezentanţi ai Biroului de Presă al aceleiaşi instituţii, Ane-Mari Vrapciu, va dura până în februarie 2020. Campania şi numeşte ,,Hoţii îţi invadează intimitatea”. Este o campanie făcută cu scopul reducerii furturilor din locuinţă, spargerilor de locuinţă şi în acest sens încearcă să sensibilizeze proprietarii cu privire la măsurile de autoprotecţie pe care le pot lua.

“Încercăm să-i sensibilizăm să acorde o mai mare atenţie a modului în care asigură locuinţele. Campania <Hoţii îţi invadează intimitatea> se referă nu atât la prejudiul material pe care îl poate  produce o spatrgere de locuinţă, cât mai ales un sentiment de nesiguranţă pe care îl induce atunci când se întâmplă o astfel de faptă. Încercăm să îi mobilizăm pe preşedinţii asociaţiilor de proprietari să discute  cu cetăţenii, să le explice rugămintea noastră  ca atunci când părăsesc domiciliu, pleacă în concediu să îşi asigure temeinic locuinţa şi de asemenea să nu permit accesul în locuinţă a unor persoane neautorizate. E vremea când colindătorii se deplasează şi de această situaţie profită şi infractorii care sub această mască a ­co­lindului  de multe ori pătrund în locuinţe şi sustrag bunuri”, a declarat cms. şef Valentin Mirică, adjunct al şefului IPJ Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker