Cultură

Expoziție de pictură religioasă, la Muzeul Municipal din Rm. Sărat

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu-Sărat găzduiește, începând de vineri, 18 decembrie, ora 12.00, expoziția de artă plastică ,,Grăit-au cerurile și prin oamenii pământului”, cu lucrări aparținând pictorului Mihail Gavril.

Este vorba despre un pictor român reprezentativ pentru arta monumentală și religioasă contemporană, cu numeroase expoziții realizate în țară și în străinătate. La ediția de anul acesta a Bienalei „Ion Andreescu” de la Buzău, Mihail Gavril a câștigat premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru pictură.

„Pentru muzeul nostru este o onoare să înalțe pe simeze lucrările celui care s-a bucurat de un real succes în această toamnă prin realizarea expoziției <Măiestrii moldave – domni și domnițe din Moldova Medievală>, organizată în Cetatea de Scaun a Sucevei, fiind vizionată de aproximativ 1.000 de vizitatori zilnic. Tot în această toamnă, artistul a obținut și premiul de excelență în cadrul Bienalei <Ion Andreescu> a Uniunii Ar­tiștilor Plastici filiala Buzău, la care au participat 400 de artiști din țară și din stră­inătate. Această expoziție reprezintă un dar din partea noastră și din partea pictorului pentru iubitorii artei plastice cu tematică religioasă și nu numai, prin care ne dorim să vă facem sărbătorile mai ușoare și mai frumoase”, se arată într-un comunicat al muzeului râmnicean.

Pictorul Mihail Gavril a copilărit într-un sat de lângă Fălticeni, a desenat „dintotdeauna, iar din clasa a patra, când mama îmi învelea senviciurile în hârtii desenate de mine, părinții, profesorii, prietenii și cunoscuții au simțit că voi fi pictor, desenator, grafician. Într-un cuvânt: Artist”. A mers la școala din sat, apoi la Botoșani, și a reușit să intre primul la Liceul de Artă de la Iași. Studenția a însemnat pentru Mihail Gavril ani dificili de „escaladare” a  castelului de umbre și iluzii care este Capitala. Ambițios și tenace, a absolvit două facultăți, a pictat mult în acuarelă, în ulei, a desenat, a făurit  artă monumentală, frescă, mozaic.

În ceea ce privește inspirația pentru pictura religioasă, Mihail Gavril a stat o vreme în Țara Sfântă, la Ierusalim, ca apoi să-și competeze drumul inițiatic, pe urmele credinței, la Muntele Athos.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker