Cultură

EXCLUSIV | Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii Judeţene, după trei săptămâni de luptă cu coronavirusul: „Virusul mi-a provocat complicaţii la nivelul plămânilor”

Directorul Bibliotecii Judeţene „Vasile Voiculescu”, Sorin Burlacu s-a externat în urmă cu câteva zile după ce, în urmă cu trei săptămâni, fusese diagnosticat cu coronavirus. El a acceptat să vorbească pentru OPINIA despre simptomele pe care le-a avut, complicaţiile care au apărut pe parcursul internării şi a transmis un mesaj celor care se îndoiesc încă de existenţa acestui virus care ne-a schimbat tuturor viaţa.

Reporter: Când v-aţi externat şi cum vă simţiţi?

Sorin Burlacu: Am ajuns de câteva zile acasă, m-am externat luni (n.r., 10 august). Mă simt binişor spre bine. Acum iau vitamine pentru a-mi reface muşchii, pentru că am pierdut din masa musculară. Am slăbit 10 kilograme cât am stat în spital.

Rep.: Când v-aţi internat?

S.B.: Pe 20 iulie.

Rep.: Aţi stat, deci, trei săptămâni. De ce atât de mult? Nu aţi ieşit negativ la două teste consecutive?

S.B.: Nu e vorba de asta. Au apărut complicaţii. Din cauza coronavirusului, la mine au apărut complicaţii la nivelul plămânilor şi am fost nevoit să stau în continuare internat. În urma examinării cu Computerul Tomograf mi-au descoperit probleme la nivelul plămânilor…

„Eu, soţia şi copiii am fost toţi infectaţi, însă eu am fost primul cu simptome”

Rep.: Ştiţi de unde aţi luat virusul?

S.B.: Poate spune cineva cu siguranţă de unde l-a luat? În Bibliotecă nu era nimeni care să fi luat. Au fost doar două doamne, femei de serviciu, una a şi revenit la muncă, cred, şi încă un angajat, cunoscut ca voluntar în mai multe proiecte. Şi el a reînceput munca. Oricum, am înţeles că ei au fost cu simptomatologie redusă, nu ca mine.

Rep.: Ei au fost diagnosticaţi înainte sau după dumneavoastră?

S.B.: După.

Rep.: Asta înseamnă că nu aţi luat virusul de la muncă, din Biblioteca Judeţeană.

S.B.: Nu, clar din alte împrejurări.

Rep.: S-a mai îmbolnă­vit cineva din familia dumneavoastră?

S.B.: Eu, soţia şi copiii. Eu am fost însă primul cu simptome.

„Nu mai puteam nici să stau în picioare”

Rep.: Ce simptome aţi avut?

S.B.: Pur şi simplu a început să îmi fie rău un rău general. Am stat acasă mai multe zile… Am zis că e răceală şi mi-am luat concediu medical. Apoi m-au lăsat puterile de nu mai puteam să stau nici în picioare, aveam temperatură, tuşeam, nu mai aveam miros şi gust… Am încercat să iau tot felul de medicamente antitermice, paracetamol, vitamina C. Mă programasem chiar să fac testul COVID şi chiar în ziua respectivă mi-a fost atât de rău încât am sunat la Salvare. Respiram foarte greu şi m-am speriat.

Rep.: Ce s-a întâmplat când aţi ajuns la spital?

S.B.: Mi-au făcut testul COVID-19 chiar în ziua ­res­pectivă, în cortul din curtea spitalului. Apoi am fost mutat la UPU (Unitatea de Primiri Urgenţe, n.r.) şi apoi la ATI (Terapie Intensivă, n.r.). Am stat cinci zile la ATI, apoi am fost mutat la Infecţioase, la Gârlaşi, la doctorii Micu şi Răduţă, cărora vreau să le mulţumesc.

„Se vedea cum curg apele pe doctori sub combinezoane şi măşti”

Rep.: S-a speculat că aţi fost intubat. Aşa este?

S.B.: Nu, nu este adevărat. Am făcut toate tratamentele perfuzabile. Dar, să revenim la doctori. Vreau să spun că toţi oamenii din spital au avut mare grijă de noi, începând de la doctorul Ioniţă şi până la cei de la Gârlaşi. Am văzut cu ochii mei cât de greu le este să lucreze, ca medici, sub presiunea aceste boli, cu combinezoanele pe ei şi măşti de protecţie. Se vedea cum curg apele pe ei.

„Cine priveşte cu detaşare sau indolenţă această boală înseamnă că nu are nimic în cap”

Rep.: Ce le transmiteţi celor care nu cred că acest virus există?

S.B.: La ATI am stat lângă pacienţi care erau intubaţi. Am văzut cu ochii mei cum trăiau oamenii aceia această nenorocire. Cine, astăzi, priveşte cu detaşare sau indolenţă această boală înseamnă că nu are nimic în cap. Mai ales că măsurile de protecţie pe care trebuie să le respectăm pentru a ne feri de acest virus sunt atât de simple. Doar că trebuie ­respectate cu grijă.

Rep.: La Biblioteca Judeţeană mai sunt ­pro­bleme?

S.B.: În ceea ce priveşte Biblioteca, imediat ce au apărut probleme, instituţia s-a închis pentru o săptămână, s-a făcut dezinfecţie, apoi s-a deschis fără probleme, pentru că toate măsurile au fost luate ca la carte.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker