Administrație

Un obiectiv abandonat ar putea deveni noua atracţie turistică în ,,patria ambrei”

Comuna Colţi din jude­ţul Buzău este cunoscută pentru Muzeul ­Chi­hlimba­ru­lui de aici, însă pe harta turistică a zonei va fi inclus un nou obiectiv. În şedinţa extraordinară de la începutul acestei luni, consilierii judeţeni buzoieni au aprobat fişa proiectului „Valorificarea potenţialului turistic natural şi antro­pic pentru dezvoltarea durabilă a judeţului Buzău” ce urmează a fi promovat spre finanţare nerambursabilă în cadrul POR 2021 – 2027, iar printre investiţiile ce urmează a fi făcute se află şi deschiderea spre vizitare a Minei de Chihlimbar.

Reabilitarea Minei de Chihlimbar, galerie accesibilă din apropierea Muzeului Chihlimbarului şi a şco­lii din localitate, ar urma să coste peste 6.000.000 lei, iar cea mai mare parte din costuri o reprezintă amenajarea interioară şi dotarea cu sistem hologramă pentru creşterea interesului vizi­tatorilor faţă de activitatea de extracţie a chihlimbarului  de-a lungul timpului.

Muzeul Chihlimbarului din comuna Colţi, cunoscută ca „patria ambrei”, este unic în România. Puţini sunt aceia care ştiu că în perimetrul muzeului din comuna Colţi se află o galerie săpată în anii ’70 de autorităţi, exclusiv în scop turistic. Mina are aproximativ 30 de metri lungime şi un diametru de 1,8 metri. Pereţii au fost consolidaţi cu armătură şi un strat gros din beton, iar în interior a fost amenajată o mică expoziţie cu unelte ale ­mine­rilor.

Oamenii din zonă spun că mina nu a fost niciodată vizitată de turişti, amenajarea fiind abandonată înainte de finalizare, din motive necunoscute. Aceasta a stat închisă publicului, până după Revoluţie, când a fost transformată în ciupercărie. După o perioadă scurtă de timp, a devenit depozit pentru obiecte nefolositoare adunate din diverse gospodării. După ce Muzeul Chihlimbarului a fost preluat în administrare de conducerea Muzeului Jude­ţean Buzău, care a deru­lat un proiect de consolidare a clădirii, autorităţile locale au decis să caute soluţii pentru a valorifica în scop turistic şi galeria din vecină­tate.

În acest sens, voluntari ai unei organizaţii a profesioniştilor în construcţii au evaluat anul trecut obiectivul, prilej cu care au igienizat parţial mina sufocată de bălării şi deşeuri. Aici au găsit intacte câteva obiecte expuse demult în mină, inclusiv un vagonet pentru extracţia chihlimbarului, care era ruginit şi înţepenit pe şine. Ele ar putea fi recondiţionate şi puse în valoare, odată cu galeria. Demersul de reamenajare necesită însă o investiţie substanţială, a cărei ­valoare trebuie calculată de experţi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker