Actualitate

Ești „om OK”? Un primar buzoian abia așteaptă să te angajeze!

Suntem obișnuiți cu diversele anunțuri de angajare, publicate fie într-un stil sobru sau, mai nou, care adoptă o tentă ușor amuzantă, prin care angajatorii încearcă să capteze atenția candidaților. Cele ce reprezintă branduri sau companii cu renume sunt de obicei făurite de anumite agenții specializate în copywriting și nu sunt postate la întâmplare, ci sunt gândite până la cele mai mici detalii. Un anunț de angajare cu greșeli gramaticale sau ambiguități nu va atrage nici atenția și nici încrederea unui candidat, așa că textul este o unealtă esențială în procesul de selecție.

Cum arată un anunț de angajare în Primăria Cătina

Primarul comunei Cătina, Alexandru Fulgeanu, a postat zilele trecute un anunț de angajare în care menționează că este nevoie de un agent de pază/dispecer în cadrul instituției pe care o conduce. Până aici, toate bune, numai că felul în care a formulat anunțul stârnește râsete și îngrijorare deopotrivă, dat fiind funcția pe care acesta o ocupă, dar și faptul că este om cu studii superioare, care se semnează adesea cu profesia dobândită, de inginer.

Printre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească viitorul angajat este menționat faptul că „nu trebuie neapărat să aibe liceul (poate fi și pensionar)”. De asemenea, printre aptitudinile pe care trebuie să le posede candidatul mai sunt trecute câteva informații destul de vagi, precum faptul că este de dorit „să știe să umble cu stațiile și cu telefoanele”, dar și faptul că trebuie „să știe să scrie”. Cea din urmă cerință nu specifică dacă potențialul candidat trebuie să știe să scrie corect în limba română sau să știe, literalmente, să scrie, adică să nu fie analfabet.

Cireașa de pe tort în privința anunțului o reprezintă calitățile morale ale candidatului, care „trebuie să fie politicos și să vorbească frumos cu oamenii atât la telefon, cât și direct, față în față”, „să fie ok ca om, într-un cuvânt”. Cum anume definește primarul din Cătina un om ok, nu știm, dar anunțul a spus mai multe despre edil decât despre persoana căutată. Într-o lume ideală, astfel de scăpări nu ar avea loc, mai ales atunci când persoana reprezintă o instituție și o întreagă comunitate.

Anunțul primarului din Cătina a fost preluat de mai multe publicații din țară, iar edilul a decis să îl șteargă și să reformuleze într-un stil adecvat pentru o instituție. De data aceasta, nu se mai menționează trăsăturile morale pe care trebuie să le aibă candidatul, ci sunt trecute informațiile esențiale. Singurele greșeli ale textului sunt lipsa virgulelor, dar și o greșeală de scriere, numele primarului fiind trecut „Alexnadru”.

 În urmă cu câteva luni, primarul din Cătina angaja un polițist local „care să aibe calitatea de OM”

Primarul Alexandru Fulgeanu nu este la prima abatere de acest fel, iar în urmă cu câteva luni, un anunț de angajare pentru postul de polițist local era scris în același stil ca și cel de mai sus. Pentru postul respectiv, era mai puțin relevantă pregătirea profesională, pe cât contau trăsăturile de caracter ale candidatului, a cărui calitate principală trebuia să fie aceea de OM.

Astfel, se cereau „studii  medii absolvite  cu diplomă de  bacalaureat. De preferat fost cadru MAI, MApN, justiție, inginer, profesor, dar fără a ne limita la una din aceste profesii, putând fi și o altă persoană care să aibe calitatea de OM. Trebuie să fie o persoană înțeleaptă, matură, educată, cu bun simț, cu un nume bun în comunitate, fără antecedente penale, respectuoasă, cu prezență de spirit și prestanță, astfel încât să poată reprezenta Primarul la cel mai înalt nivel în comunitate pentru a rezolva problemele socio-administrative ale cetățenilor, să respecte legea în orice situație, apelând la comunicare și dialog iar, unde se impune, să aplice măsura coercitivă (sancțiune contravențională)”.

 Anul trecut, Primăria ajungea din nou în presa națională, după o bătaie în sediul instituției

Pe 10 martie 2022, secretarul general al comunei Cătina de la acea dată, Dorina Diaconu, a sesizat Poliția, printr-un apel la 112, spunând că ar fi fost agresată de Alexandru Fulgeanu chiar în sediul Primăriei. Scandalul a început între secretară și o colegă, după care ar fi intervenit și primarul.

De cealaltă parte, Alexandru Fulgeanu o acuza pe Dorina Diaconu de comportament inadecvat într-o instituție publică: „Am avut o discuție legată de neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu cu doamna Diaconu Dorina, pentru că aceasta nu își face treaba, este învățată să stea degeaba, să vorbească și să se răstească la oamenii din comunitate când vin să îi ceară ajutorul, ajutor pentru care este plătită să îl ofere oamenilor. În momentul în care i-am reproșat că nu își îndeplinește atribuțiile așa cum ar trebui într-o instituție publică, a început să ridice tonul la mine și, cu o nesimțire ieșită din comun, m-a luat la mișto, atât pe mine cât și pe domnișoara inginer Manuela Păsăroiu, care are delegate atribuțiile de primar prin dispoziția nr. 1/02.01.2022. I-am spus doamnei în repetate rânduri să iasă afară și să plece acasă pentru a se calma și a reveni cu un comportament adecvat unei instituții publice; nevrând să facă asta și continuând cu aceeași atitudine la adresa noastră, am ridicat tonul la dânsa. Toată discuția s-a întâmplat de față cu încă trei persoane, deci noi nu am fost singuri. Toate cele trei persoane au declarat că nu am atins-o pe doamna secretar Diaconu Dorina, ci doar am poftit-o afară”, spunea primarul comunei Cătina.

Edilul mai preciza că imediat după apelul la 112 al secretarului, Primăria a fost luată cu asalt de familia acestuia din urmă și de soțul unei alte angajate. „Abia atunci a început scandalul cu adevărat, iar eu și colega mea, domnișoara inginer Manuela Păsăroiu, am fost agresați atât fizic, cât și verbal de către familia doamnei secretar Diaconu Dorina, de către colega acesteia de birou, Bordeiaș Pamela și soțul acesteia, Mox. Au sărit la bătaie și au spart geamurile.

Colega mea, domnișoara Păsăroiu Manuela, încerca să filmeze cum aceștia vandalizează primăria și cum ne agresează verbal, fapt pentru care doamna Leonte Margareta, sora doamnei Diaconu Dorina, a sărit pe ea și a lovit-o cu pumnul și piciorul. Aceasta are un traumatism toracic și un traumatism al gambei stângi. În imagini, se vede cum sare la bătaie și cum doamna secretar se încurcă în declarații, zicând ba că nu am dat în ea, ba că i-am zis să iasă afară, atrăgându-i tot timpul atenția surorii Leonte Margareta că este înregistrată”, mai susținea Fulgeanu.˝

Potrivit informațiilor Institutului Național de Statistică, comuna Cătina numără 2.182 de locuitori, răsfirați în satele componente: Cătina (reședința), Corbu, Slobozia, Valea Cătinei și Zeletin. Alexandru Fulgeanu a fost ales primar în 2020, pe listele Partidului Social Democrat. Din ultima declarație de avere publicată pe site-ul Primăriei, acesta figurează cu cinci terenuri intravilane, toate cumpărate în 2020, o casă, două autoturisme marca Suzuki, precum și un ceas al cunoscutului brand Rolex, dobândit în 2018 și a cărui valoare trecută este de 14.700 de euro. La capitolul venituri, primarul din Cătina a trecut doar salariul obținut de pe urma funcției pe care o ocupă, iar în declarația sa de interese, acesta nu a completat nicio altă sursă de venituri de pe urma vreunei afaceri.

 

 

Un comentariu

  1. Salariul primarului impulsiv nu se știe?Dar schema de personal a instituției.? Aș fi curios. Am vaga impresie că pe la primării se vegetează cu poftă pe bani mulți…

Articole similare