Cultură

Dumitru Ion Dincă, așezat de critici pe tabloul național de valori ale literaturii

Scriitorul buzoian Dumitru Ion Dincă a fost așezat pe tabloul național de valori al literaturii române de criticul literar de Aurelui Goci în cea mai recentă lucrare a sa „Poezia românească de la Nichita Stănescu până în zilele noastre” . Cartea  criticului literar Aurelui Goci  va fi lansată zilele acestea în Capitală. Se poate spune că acest volum este o continuare a volumului publicat în 2019 de Editura Academiei Române, volum intitulat  „Poezia românească de la Dosoftei la Nichita Stănescu”, lansat la Muzeul Literaturii Române.

Noua apariție este semnalată de Dumitru Ion Dincă, scriitorul buzoian care se regăsește printre poeții țării, în fenomenului literar comentat și așezat între filele noului volum în tablouri de valori raportabile la o cultură națională. Despre Dumitru Ion Dincă autorul scrie: „Dintre mulții și importanții scriitori de azi, cu origini buzoiene, Dumitru Ion Dincă pare cel mai realizat, cu o operă impresionantă, la cel mai înalt nivel valoric în poezie, în comentariul scriitorilor buzoieni. Sobrietatea discursului și viziunea glaciară asupra lumii poetice poate fi o răsfrânge ce se regăsește într,o poezie a gândirii atotputernice, iar sentimentele-puține și cenzurate- înfloresc sub cupola rațiunii dominante”.

Reacția scriitorului buzoian Dumuitru Ion Dincă la mențiunile făcute de criticul literar la adresa sa și mai ales a operei sale este de o sinceritate dezarmantă. „Aș fi ipocrit să afirm că nu m-au bucurat cartea de critică literară și aprecierile făcute la opera și persoana mea. Dimpotrivă, o gură enormă de oxigen, acum când trec prin momente destul de dramatice cu soția, la Institutul Oncologic București”, se confesează pe pagina sa de socializare.

Dumitru Ion Dincă scrie din 1960,  dar și-a făcut debutul în Cenaclul Al. Sahia din Buzău în 1965. Tot în acel an a început să scrie în presa scrisă la „Poșta literară” și revista clujeană „Tribuna”. Adevăratul debut se produce în 1968, la ziarul „Viața Buzăului”. Prezentat și susținut de Ana Blandiana și Fănuș Neagu, Dumitru Ion Dincă începe să publice versuri și reportaje în majoritatea revistelor literare, cu precădere în „Contemporanul”, „Amfiteatru” și „Luceafărul”. A publicat numeroase romane, versuri și cărți pentru copii.

În 2005 primește titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Buzău” și este declarat, în 2010, „Omul anului”, de către Consiliul Local Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker