Actualitate

Doi bătrâni din Rm. Sărat înșelați prin metoda „Accidentul” de trei deținuți protejați chiar de gardienii penitenciarului

După doi ani de cercetări, poliţiştii de investigaţii criminale de la Poliţia municipiului Râmnicu Sărat au reușit să deslușească ițele a două cazuri de înșelăciune, fiind identificați principalii bănuiți – patru bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 42 de ani, din Buzău și Constanța.

Din cercetările efectuate, a reieşit că în ziua de 22 ianuarie 2019, bănuiții ar fi abordat telefonic doi bătrâni din Râmnicu Sărat, în vârstă de 78, respectiv 89 de ani. Sub pretextul că fiicele lor au fost victime ale unor accidente de circulație și că ar avea nevoie de o sumă de bani pentru intervenții chirurgicale, ar fi determinat persoanele vătămate să le ofere aproximativ 53.000 lei. Pentru preluarea banilor s-ar fi prezentat la domiciliul acestora, la scurt timp de la încheierea conversației telefonice, un tânăr de 22 de ani, din Constanța.

Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune pentru documentarea întregii activități infracționale și în vederea recuperării prejudiciului.

La momentul comiterii faptelor, trei dintre bănuiți, printre care și un bărbat de 39 de ani, din Balta Albă, erau încarcerați în Penitenciarul de Maximă Siguranță Tulcea. Apelurile erau date la întâmplare, însă în cazul celor doi bătrâni s-a nimerit ca povestea spusă de escroc să aibă corespondență în realitate. Deținuții, condamnați pentru fapte cu violență și omoruri, făceau parte dintr-o rețea bine organizată care se ocupa cu înșelătorii prin metoda „Accidentul”, care beneficia chiar de protecția gardienilor penitenciarului.

În primăvara anului 2019, în luna mai, procurorii DNA au făcut public un caz de corupție depistat în rândul angajaților Penitenciarului de Maximă Siguranță Tulcea. Unul dintre gardieni, șef de tură, a fost prins introducând telefoane mobile și cartele SIM în penitenciar, pe care le vindea deținuților. Anchetatorii au stabilit că persoana beneficiară a obiectelor respective face parte dintr-o grupare specializată în comiterea de infracțiuni prin metoda „Accidentul”.

Pentru acest „serviciu”, gardianul primise de la un prieten al celui încarcerat suma totală de 6.500 lei, acceptând totodată promisiunea de a primi în viitor suma de 3.500 lei.

În rechizitoriul întocmit de procurorul Andrei Bodean, şeful DNA Constanţa, este arătat modul în care comisarul primea şpaga pentru serviciile prestate. Circuitul era unul foarte simplu: comisarul Silviu Ionele primea telefoanele şi cartelele SIM de la fratele unuia dintre beneficiari, le introducea în puşcărie, cei doi condamnaţi pe viaţă (beneficiarii telefoanelor) le revindeau altor infractori care se ocupau de înşelăciuni prin metoda „Accidentul”. După aceea, cel care dăduse telefoanele comisarului se ocupa de strângerea banilor de la rudele celor închişi care le cumpăraseră. În final, o parte din bani revenea omului legii. Prima şpagă luată, depistată de anchetatori, a fost chiar pe 1 martie când comisarul a primit 8 telefoane mobile şi 66 de cartele SIM pentru a le introduce în Penitenciarul Tulcea. Tot atunci a primit şi suma de 4.000 de lei. Următoarea plată pentru „serviciile prestate” de către şeful de tură al Penitenciarului Tulcea a avut loc după două săptămâni, pe un drum judeţean, în apropierea localităţii Cataloi. De data aceasta a primit 2.500 de lei şi trei telefoane mobile, două marca „Freeman” şi unul „AEKU”, precum şi două încărcătoare, pentru a le introduce în închisoare.

Complicele unor condamnaţi pe viaţă

De serviciile comisarului Silviu Ionele beneficiau doi condamnaţi pe viaţă: Ştefan Remus Chiper şi Ştefan Niculescu, ambii închişi pentru infracţiuni de omor. Ştefan Remus Chiper (43 de ani) a ucis trei persoane în perioada 2005-2006, iar cadavrele le arunca în Canalul Dunăre-Marea Neagră. A invocat faptul că avea datorii mari (voia să construiască un hotel la Costineşti) şi de aceea a omorât trei bărbaţi cărora le-a furat maşinile pe care apoi le vindea. Ştefan Niculescu a fost condamnat pe viaţă după comiterea unui triplu asasinat în anul 2005. Împreună cu un complice, Niculescu i-a ucis pe soţii Ion din Mangalia şi pe fiica acestora de numai 8 ani. Bărbatul şi femeia au fost îngropaţi într-o lizieră din apropierea localităţii 23 August, iar fetiţa a fost îngropată de vie în apropiere de localitatea Valu lui Traian. Din exteriorul puşcăriei reţeaua beneficia de implicarea lui Ionuţ Alexandru Chiper, fratele lui Ştefan Remus, cel care se ocupa de cumpărarea telefoanelor, predarea lor comisarului pentru a fi introduse în penitenciar şi de recuperarea banilor de la rudele infractorilor. Tot el era cel care-i dădea mita lui Silviu Ionele. De altfel, Alexandru Chiper şi-a recunoscut faptele şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, în urma căruia poate fi condamnat de către instanţă la 2 ani şi o lună închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Comisarul de penitenciar a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată și introducerea, în mod ilicit, într-un penitenciar de telefoane mobile și alte mijloace de comunicare la distanță, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de Internet, medii de stocare a datelor și alcool, în formă continuată. În primă instanță, comisarul a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare.

Poliţiştii buzoieni recomandă cetăţenilor să fie prudenţi cu persoanele necunoscute / De cele mai multe ori sub un chip/voce prietenos/prietenoasă se ascund  infractori

Poliţiştii atenţionează din nou buzoienii să nu dea curs mesajelor transmise telefonic de către escroci, care mizează tocmai pe impactul emoţional pe care îl are vestea că fiul/fiica a fost implicat într-un accident de circulaţie.

Metoda folosită de infractori este una cu un deosebit impact emoţional asupra victimelor. Victimele (vârstnici cu vârste cuprinse între 70 și 89 de ani), pe timp de noapte, primesc un telefon de la o persoană care se pretinde a fi medic, care îi anunţă că fiul/fiica său/sa a fost victima unui accident grav de circulaţie şi urmează a fi supus/ă unei intervenții chirurgicale iar costurile sunt destul de mari.

Apelantul „sfătuieşte” victima să dea banii persoanelor care se vor deplasa la domiciul lor, chiar în timpul desfășurării apelului, după ce în prealabil a aflat chiar de la păgubit adresa de domiciliu.

Victimele îşi dau seama că au fost înşelate abia în momentul în care apelează sau sunt sunate chiar de către persoanele presupuse a fi suferit vătămări în urma presupusului accident.

FIŢI PREVĂZĂTORI! NU DEVENIŢI O PRADĂ UŞOARĂ!

Pentru a nu deveni victime ale unor înşelăciuni, prin diferite alte ,,metode”,  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie:

  • Manifestaţi prudenţă şi verificaţi dacă ceea ce vi se comunică prin telefon este adevărat, prin apelare la serviciile de informaţii clienţi de la operator sau prin contactarea persoanelor vizate;
  • Nu daţi dovadă de credulitate atunci când sunteţi contactat telefonic de persoane care pretind a fi reprezentaţi ai diferitelor firme sau chiar instituții;
  • Nu daţi curs solicitărilor venite din partea persoanelor pe care le cunoaşteţi doar prin intermediul telefonului;
  • Nu achitaţi niciodată sume în avans pentru ridicarea unor premii/colete sau nu achitații diferite servicii, fără să vă asigurați de existența lor;
  • Nu comunicaţi niciodată informaţii personale confidenţiale (CNP, serie buletin, conturi bancare, parole, domiciliu etc);
  • În situaţia în care sunteţi contactat de o persoană care pretinde că vă reprezintă o rudă sau că ajută persoana în cauză şi solicită sume de bani pentru rezolvarea unor probleme grave, apelaţi imediat persoana în cauză (pe numărul pe care îl cunoaşteţi) pentru a verifica aspectele aduse la cunoştinţă telefonic.

Dacă totuşi sunteţi victimă a unor astfel de fapte, sesizaţi imediat Poliţia pentru a fi demarate verificările ce se impun!

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker