Actualitate

Adăpost clandestin cu porci subnutriți, la Râmnicu Sărat

  • Zeci de porci au fost sacrificați în ultimele zile din cauza Pestei Porcine Africane

Un  focar nou de pestă porcină africană a fost confirmat astăzi, 23 martie,  într-o gospodărie din Breaza. Cu acesta, numărul focarelor de pestă porcină de pe raza județului Buzău ajunge la 15.  Focarul a fost declarat după ce proprietarul din Breaza a anunțat la Direcția Sanitar Veterinară că are un porc bolnav care a fost sub tratament și că tratamentul  nu a dat rezultate. Cu o zi în urmă murise unul dintre cei trei porci din gospodărie, iar rezultatele analizelor pe care medicii veterinari le-au trimis la Brăila au fost pozitive. Așa că astăzi, inspectorii sanitar veterinari i-au ucis pe cei doi porci care se mai aflau în exploatație.

În week-end, medicii veterinari au intervenit într-un focar din Vintileanca. „Sâmbătă a fost o suspiciune la Săhăteni, care s-a confirmat și ea astăzi, la care am participat în mod activ.  Sâmbătă au fost doi porci cu febră, aflați sub tratament. Când am ajuns noi erau muribunzi, fapt pentru care am decis uciderea lor. Au fost recoltate probe și s-au confirmat”, spune medicul Iulian Moca, din cadrul DSV Buzău.

În acest moment, medicii sanitar veterinari mai așteaptă rezultatele analizelor pentru probele pe care le-au luat de la animalele aflate în adăpostul clandestin pe care l-au descoperit în cartierul Flămânda, din Râmnicu Sărat. Și în acest caz proprietarul a fost cel care a sunat la 112 și a anunțat că îi mor porcii.  După anunțul făcut de acesta, o echipă de DSV Buzău  s-a deplasat la fața locului și a constatat faptul că, din cei 26 porci pe care îi avea, 16 erau deja morți. „Ulterior, în urma anchetei, spune medicul Iulian Moca,   proprietarul porcilor a declarat că alți șapte porci îi murise și îi îngropase. Alți 10 porci i-am omorât noi, pentru că era o exploatație de contact, adică o exploatație în jurul altor focare. Din informațiile obținute în ancheta epidemiologică reiese faptul că o parte din acești porci erau cumpărați de la un proprietar cunoscut ca și comerciant de animale și  că adăpostul era clandestin. Porcii care erau în viață erau subnutriți. Mare parte dintre acești porci nu erau identificați, nu aveau crotalii, nu aveau o trasabilitate și acest lucru ne-a condus la faptul ca să-i ucidem neștiind sursa de proveniență”. Medicul Iulian Moca precizează că proprietarul adăpostului clandestin a primit și sancțiune. „Proprietarul a fost sancționat cu 6.000 lei pentru că a cumpărat din sursă necunoscută și nu va beneficia nici de despăgubire”. Sancțiune va primi și proprietarul porcilor de la care bărbatul din Flămânda a făcut achiziții. „Echipa de control a mers și la exploatația sursă, la acel comerciant de animale, și, acolo  au văzut că acesta avea cinci porci, dar fără probleme. Urmează să fie și acesta din urmă sancționat pentru că a vândut fără documente”.

Toți porcii sacrificați de medicii veterinari, inclusiv cei care au murit și au fost îngropați au fost dezgropați și transportați pentru a fi incinerați.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker