Educație

Doi adolescenți buzoieni, medaliați la olimpiadele internaționale de Fizică și Biologie

Doi buzoieni au reprezentat cu cinste România la olimpiadele internaționale din această vară. Este vorba despre George Cristian Ardeleanu, absolvent al Școlii nr. 11 și al Liceului Internațional de Informatică București, admis acum la Universitatea Cambridge – care a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Fizică -, și de Andrei David Vlad, elev al Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, care a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Biologie. Pe lângă rezultatele din această vară, ambii adolescenți au un palmares științific deosebit. În anul 2016, ca elev de gimnaziu, George Cristian Ardeleanu obținea medalia de aur la Olimpiada Naţională de Fizică, iar un an mai târziu, medalia de bronz la juniori la Olimpiada Internaţională de Astronomie. În 2019, ca elev la Liceul Internațional de Informatică, el era unul dintre cei doi elevi din lotul României care au obținut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Un an mai târziu, buzoianul a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Fizică Distribuită.

La rândul său, David Andrei Vlad a obținut, în afară de această medalie de bronz de la Olimpiada Internațională de Biologie, mențiuni la Olimpiada Națională de Chimie, la Olimpiada Națională Științele Pământului, la Olimpiada Națională de Fizică, după premiul I la Olimpiada Națională de Biologie și după o calificare în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Științele Pământului.

George Cristian Ardeleanu, unul dintre tinerii care i-a obișnuit pe buzoieni cu performanța la cel mai înalt nivel, a mai adăugat anul acesta o medalie internațională palmaresului său impresionant, obținând argintul la Olimpiada Internațională de Fizică, după ce anul trecut obținuse aurul în lotul de elevi ai României la aceeași Olimpiadă Internațională de Fizică.

George Cristian Ardeleanu

Performanțele sale au început să apară de foarte devreme. A început cu Matematica și Informatica – a ajuns la olimpiada națională în clasele a V-a și a VI-a -, după care a fost atras de materiile care au mai multe aplicații, ca de exemplu Fizica și Astronomia. Din clasa a VIII-a a început să participe la Olimpiade Internaționale de Astronomie și Astrofizică. Pe parcursul ultimilor ani, de când participă la aceste olimpiade, a obținut o medalie de aur, una de argint și două de bronz, la care se adaugă cea de argint de anul acesta.

În anul 2016, ca elev al Școlii nr. 11 din Buzău obținea medalia de aur la Olimpiada Naţională de Fizică. Un an mai târziu, el își adjudeca medalia de bronz la juniori la Olimpiada Internaţională de Astronomie, din octombrie 2017. După gimnaziu a ales să meargă în Capitală, la Liceul Internațional de Informatică, o instituție de învățământ care pregătește tinerii în mod special pentru asemenea performanțe. Astfel că, în luna octombrie 2019, când era deja elev în clasa a IX-a la Liceul Internațional de Informatică, George Cristian Ardeleanu era unul dintre cei doi elevi din lotul României care au obținut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Un an mai târziu, buzoianul a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Fizică Distribuită, care s-a desfășurat la Moscova în perioada 7-15 decembrie 2020.

Admis la Trinity College Cambridge, University of Cambridge

Având asemenea performanțe an de an, la olimpiadele internaționale, la finalizarea liceului a ales să urmeze o facultate de inginerie în Marea Britanie. Pe George Cristian Ardeleanu aceste rezultate l-au ajutat să fie admis la o facultate de top din lume: „Eu mi-am construit aplicația în jurul olimpiadelor internaționale, dar cunosc elevi din România care merg în străinătate la facultăți foarte bune, care nu au olimpiade. Eu merg la facultate la Trinity College Cambridge, University of Cambridge, unde studiez inginerie generală. Mai sunt colegi, de la Olimpiada Internațională de Fizică de anul trecut, cu care mă voi întâlni la facultate. Anul acesta am fost singurul elev de clasa a XII-a în lot, de la Liceul Internațional de Informatică”.

Prieteniile pe care și le-a făcut în timp prin participările la olimpiadele internaționale îi fac mai dificilă alegerea în ceea ce privește  întoarcerea în țară la finalizarea studiilor. „Mi-ar plăcea să mă întorc în țară la finalizarea studiilor, dar cunosc mulți colegi care au studiat acolo și nu s-au mai întors. E greu de zis”, spune George Cristian Ardeleanu. A început prin a-și face prieteni în rândul celor pasionați de fizică ca și el, pe la vârsta de 14 ani, când a ales să urmeze Liceul Internațional de Informatică din Capitală. „Inițial  a fost mai greu, pentru că aveam 14 ani și stăteam la cămin; eram departe de părinți și studiam Fizică mai intens. M-am împrietenit apoi cu ceilalți și mi-a plăcut faptul că în clasă aveam colegi care studiau Fizică ca și mine și cu care puteam să discut”, spune George Cristian Ardeleanu. De altfel, pe acest principiu  funcționează și prieteniile pe care și le face printre olimpicii internaționali, întrucât, de acum, olimpiadele internaționale nu mai reprezintă neapărat o competiție, ci mai degrabă experiențe prin care cunoaște oameni de naționalități diferite, dar cu un interes comun, și anume Fizica, și în general științele exacte.

„Se poate și fără foarte multă muncă”

Pasiunea sa pentru Fizică și Astrofizică a venit datorită unui profesor dedicat, Tincuța Iftimie, de la Școala nr. 11. „Doamna profesoară de fizică Tincuța Iftimie m-a îndrumat în gimnaziu. Așa am început cu Fizica și Astonomia. Dumneaei m-a înscris la Cercul de Astronomie”, își amintește George Cristian Ardeleanu, care bineînțeles că și-a urmat drumul la liceu fiind îndrumat de profesorii de la ICHB, Rodica Ionescu și mai apoi Delia Davidescu.

Rezultatele pe care le-a obținut sunt rodul unei activități echilibrate. „Se poate și fără foarte multă muncă. Trebuie mai bine organizat timpul de lucru și mai bine să studiezi dintr-o culegere cu probleme mai dificile din care înveți mai multe concepte, decât să rezolvi multe probleme mai simple”, a exemplificat George Cristian Ardeleanu o modalitate de lucru, care, pentru a ajunge olimpic internațional, la finele clasei a XII-a a parcurs deja conceptele pe care le cunosc studenții la nivel de facultate. „Avem concepte care sunt la nivel de facultate, dar nu aprofundate cum sunt în învățământul superior. Ideea este că dacă vrem să obținem o medalie, trebuie să studiem, pentru că este o competiție foarte strânsă. La Olimpiada Internațională se obțin 20 de puncte pe proba de laborator și 30 pe proba teoretică. Avem câte cinci ore la fiecare probă și din totalul de 50 am obținut 20 de puncte; în total 10 ore de probe. Ne dădeau rețea de difracție, un magnet într-o cuvă cu apă și să determinăm proprietăți și să calculăm câteva valori, și fiecare valoare se punctează. La proba practică punctează rezultatul pentru un interval. Se punctează precizia rezultatului”, a detaliat George Cristian Ardeleanu.

La a 52-a Olimpiadă Internațională de Fizică, organizată online de Elveția, au participat 369 de concurenți. Echipa României a fost coordonată de profesor dr. Delia Constanța Davidescu și de conferențiarul universitar dr. Adrian Dafinei, participarea României fiind susținută de Ministerul Educației împreună cu Societatea Română de Fizică. Elevii români care au obținut acest rezultat excepțional, printre care s-a aflat și George Cristian Ardeleanu, sunt: Vlad Ștefan Oros, elev la Liceul „Grigore Moisil” Timișoara – medalie de aur, cel mai bun concurent european, Andrei-Darius Dragomir, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur,  Alexandru Momoiu, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur, Răzvan-Gabriel Marcu, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur. În urma românilor, într-un clasament neoficial, s-au aflat echipe valoroase. Echipa Chinei a obținut cinci medalii de aur, cele ale României și Coreei de Sud au obținut câte patru medalii de aur și una de argint, iar echipa SUA a obținut trei medalii de aur și două de argint. Dintre participanții din țările europene, echipa Germaniei a obținut două medalii de aur, două de argint și una de bronz. Echipele din Bulgaria și din Ungaria au obținut câte o medalie de aur. Echipa Vietnamului a obținut trei medalii de aur, una de argint și una de bronz. Au mai obținut câte două medalii de aur echipele din Taiwan, Emiratele Arabe Unite și India. Echipele din Australia, Singapore, Israel, Kazakhstan, Indonezia, Georgia și Hong-Kong au obținut câte o medalie de aur.

Andrei David Vlad, premiat la toate olimpiadele la care a participat

Andrei David Vlad a fost premiat anul acesta la toate competițiile la care s-a prezentat, fie că vorbim de naționale, fie că este vorba de olimpiada internațională. Acest cel din urmă rezultat internațional este unul extraordinar de frumos și valoros, care încununează multă muncă și pasiune, chiar un rezultat istoric am putea spune, dacă ținem cont de performanțele obținute în decursul unui singur an școlar de elevul Colegiului Național „B. P. Hasdeu”, din clasa a X-a, David Andrei Vlad. Este vorba despre medalia de bronz pe care și-a adjudecat-o la Olimpiada Internațională de Biologie din Armenia, ce s-a desfășurat în perioada 10-18 iulie. Performanța extraordinară obținută de David Andrei Vlad onorează renumele colegiului buzoian cu peste 150 de ani de performanță, pentru că această medalie de bronz la cea de-a 33-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Biologie vine după cele trei mențiuni la Olimpiada Națională de Chimie, Olimpiada Națională Științele Pământului, Olimpiada Națională de Fizică, după premiul I la Olimpiada Națională de Biologie și după o calificare în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Științele Pământului.

Andrei David Vlad

Toate aceste lucruri le-a putut realiza într-un singur an școlar, din dorința sa de a-și încerca puterile, după o perioadă în care nu s-au ținut olimpiade din cauza pandemiei:„Mi-a fost dor de olimpiade și când «s-a dat drumul» la olimpiade am zis: «merg la toate»! Și am obținut rezultate la toate. Anul viitor o voi lăsa mai ușor, pentru că a fost foarte obositor anul acesta. Biologia sigur o continui, cu restul mă mai gândesc”.

Alături de Andrei David Vlad s-au în acest an școlar aflat profesorii Cătălin Mihălcescu (Biologie), Luminița Enescu (Fizică), și Viviana Gaitanovici (Chimie), care l-au ajutat să-și transforme visul în realitate, după cum a precizat și  inspectorul de specialitate Serenela Dinu.

Despre această performanță, profesorul de biologie Cătălin Mihălescu, cunoscându-și foarte bine elevul,  spune că este abia începutul: „Andrei a realizat o performanță extraordinară, care va rămâne în istoria învățământului buzoian. El a obținut o medalie de bronz cu strălucire de aur, ținând cont că abia a terminat clasa a X-a și este la prima participare la OIB. Dacă va dori, cu siguranță anul următor va fi pe prima treaptă a podiumului. Felicitări, Andrei!”. De altfel, profesorul Colegiului Național „B.P. Hasdeu” anticipa un rezultat valoros al elevului său, chiar în momentul în care a fost selecționat în lot.

Cu Biologia, înainte!

Am stat de vorbă cu Andrei David Vlad imediat după ce a coborât, luni dimineață, din avion. Era obosit, dar foarte fericit și se pregătea de o binemeritată vacanță la munte. A avut însă amabilitatea să împărtășească „la cald”, pentru OPINIA, câteva dintre  gândurile sale după obținerea acestui rezultat.

„A fost foarte dificil. A fost uimitor! A fost o experiență interesantă!”, spune entuziasmat hasdeianul, care abia acum, la revenirea în țară, poate să povestească profesorilor și prietenilor cum a fost, având în vedere faptul că în primele zile nu a avut voie cu telefoane pentru a nu contacta traducătorii și în următoare zile nu au avut semnal, pentru că erau 300 de persoane pe același Wi-Fi din hotelul unde au fost cazați.

„Însoțitoarele de lot ne-au spus ce am făcut per total, dar nu și pe probele individuale. A fost mult de muncă, într-un timp foarte scurt. Am avut patru probe practice într-o singură zi, fiecare de câte o oră și jumătate. Am avut o parte despre plante –  despre structura plantelor -, o altă parte despre identificarea speciilor de pești, una de biochimie și, ce-a de-a patra parte, de Bioinformatică. Am analizat sisteme biologice pe calculator cu ajutorul unor programe”, povestește Andrei David Vlad.

Pentru aceste probe practice s-a pregătit împreună cu ceilalți elevi din lot la Universitatea din București și la Universitatea din Cluj. Lucrările practice realizate la cele două universități
i-au fost de mare ajutor, din mai multe puncte de vedere. „Lucrările practice au fost foarte utile, mai ales cele la plante și Biochimie, pentru că s-a dat probă  pe plante, pe care am mai lucrat. La identificarea de specii de pești a fost un pic mai complicat, pentru că nu se aștepta nimeni să ne dea așa ceva, iar în ceea ce privește Bioinformatica, este foarte vast subiectul și nu puteam să prezicem ce o să ne dea; lucrările pe care le-am făcut, însă, în laborator ne-au crescut îndemânarea; chiar și probele practice pe care le-am făcut la laboratoarele facultății, care nu au fost implicate direct în ce am primit acum câteva zile, au fost foarte utile pentru că ne-au crescut manualitatea și asta ne-a ajutat foarte mult. În fiecare an se schimbă cele patru teme de la proba practică, dar Bioinformatica probabil că o să rămână pentru că este o temă de actualitate. La liceu nu am fi putut să facem lucrările practice, pentru că nu cred că este vreun liceu în țară care să aibă aparatura necesară pentru un astfel de nivel, mai ales la Biochimie unde sunt niște dispozitive pe care le au doar facultățile; cu unul dintre ele am fost nevoiți să lucrăm la proba de Biochimie. Ne-au pus la dispoziție tot ce am avut nevoie, pentru că nu aveam evoie să aducem nimic cu noi în sală. Ne dădeau aproape toate instrucțiunile necesare, dar era cu mult mai bine să fi lucrat înainte cu ele, pentru a nu ne afla în față cu ceva nou și aveam o idee cu ce să începem mai repede”, a mai povestit Andrei David Vlad. Dincolo de competiție, și pentru Andrei David olimpiada a fost și un prilej de a lega prietenii. „Am cunoscut foarte multă lume, din multe țări”, spune acesta.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker