Sport

Dezvăluiri şocante ale unui fost antrenor din Crâng

Ce le-a făcut Gigi Becali fotbaliştilor Gloriei după blatul eşuat cu Steaua de acum 15 ani

30 noiembrie 2017. Gloria Buzău – Steaua Bucureşti, meci în Crâng, în etapa a 17-a a Ligii 1. O partidă cu un rezultat ce părea arhicunoscut, între două echipe care erau finanţate, ambele, de Gigi Becali, iar Gloria – poreclită „Steluţa” sau „Steaua 2” – era aşteptată să piardă, facilitând Stelei trei puncte în lupta pentru titlu cu CFR Cluj.

Realitatea a fost însă cu totul alta, iar finalul meciului a adus unul dintre cele mai surprinzătoare rezultate din istoria fotbalului românesc de după ’89.  Steaua a deschis scorul în minutul 78, prin Dică, după o fază fixă la care fundaşii Gloriei nu au avut niciun fel de reacţie, iar meciul curgea spre rezultatul anticipat.

În minutul 90+2 însă, Romică Bunică, jucător introdus în repriza a doua, a executat perfect o lovitură liberă şi a egalat, iar Steaua n-a mai putut face nimic până la final. Cu cele două puncte pierdute la Buzău, Steaua ar fi putut câştiga în acel sezon titlul de campioană în faţa rivalilor de la CFR Cluj.

 Ştefan Stoica: „O să aveţi probleme!”

În prezent selecţionerul naţionalei U21 a Moldovei, antrenorul de atunci al Gloriei, Ştefan Stoica, a povestit la GSP Live o parte din culisele acelui meci memorabil, care a schimbat ulterior multe destine. „Noi ştiam că echipa noastră e a lui Becali, clar. La Steaua, Lăcătuş era antrenor, dar nu aveau echipă bună. Le-am spus înainte de meci, era Vali Argăseală (n.r., preşedintele Stelei) cu nu mai ştiu cine: «O să aveţi probleme. Nu o să-i băgăm pe ăştia veniţi de la Steaua să nu se interpreteze. Dar am nişte copii pe care-i antrenez de două-trei ori pe zi». Făceau antrenamente în plus. Alergau şi, dacă mă răsteam la ei, mâncau pământul. Argăseală zice: «Nu, vă dăm cinci, vă dăm şapte, vă dăm zece!». I-am zis: «Nea Vali, luaţi-vă măsuri că nu puteţi să ne bateţi pe cinstite! Găsiţi soluţii!»”, şi-a amintit Ştefan Stoica.

Ștefan Stoica

În timpul meciului, jucătorii întrebau dacă trebuie să se dea la o parte!

Stoica şi-a amintit, la GSP Live, şi un episod incredibil din timpul meciului, în care jucătorii veneau la el la bancă să-l întrebe ce trebuie să facă! „Din cauză că nu am jucat niciodată în şmecherii, oamenii din fotbal ştiau că e greu cu mine. Ei ştiu cine sunt cei care fac şmecheriile. Eu vreau să lupt pe teren, eu nu voiam decât salariul de la fotbal. Până la urmă, Gigi putea să vină să îmi spună. Eram angajatul lui, doar fusesem secundul lui Protasov la Steaua cu doi ani în urmă. Mă considerau cumva de-al lor (…) Nu erau proşti nici ei (n.r., jucătorii). Ştiau că suntem echipa a doua a Stelei, dar nu ştiau ce se întâmplă. Ei veneau în timpul meciului şi mă întrebau pe mine: «Ce facem?». Le-am zis: «Jucaţi, mă, fotbal! Ce vreţi să vă spun eu?»”.

 Bunică, inamicul public numărul 1!

Autorul golului care avea să trimită, la final, titlul de campioană la Cluj, Romică Bunică, a devenit, după meci, principala ţintă a lui Gigi Becali, care a vrut să-l dea imediat afară. „Alţii au reuşit să scape de furia patronului stelist ascunzându-se fiecare pe unde a putut! Pe Bunică dacă-l pui de un milion de ori să mai bată, nu mai dă gol. Portarul dormea. Dacă era pe fază, alta era istoria. Acum râdem, dar atunci era o presiune infernală. La final, domnul Becali tuna şi fulgera, ai noştri din club s-au ascuns pe unde au putut. Pe Bunică a vrut să-l dea afară, dar m-am opus. Am zis că eu sunt antrenor. Până la urmă, tot l-a dat afară cumva”, a mai spus Stoica.

După ce apele s-au mai liniştit, Bunică avea să se confeze unor prieteni asupra episodului care l-a făcut celebru: „Înainte să intru pe teren, l-am întrebat pe nea Fane Stoica: «Nea Fane, dacă o am, o dau?». Mi-a venit bine mingea pe şut la acea lovitură liberă şi am înscris! Nu mi-a venit să mă opresc. Nu m-am putut bucura de gol fiindcă mi-am întors privirea spre banca noastră de rezerve şi l-am văzut pe nea Fane lăsând capul în jos!”.

 „A fost doar îngâmfarea lor!”

Acuzat de Gigi Becali după mulţi ani că ar fi jucat de fapt pentru o valiză trimisă de CFR Cluj, unde antrenor era Ioan Andone, care-l avusese secund pe Ştefan Stoica la Omonia Nicosia, Stoica neagă vehement: „Nu e adevărat că am avut o valiză de la CFR. Toţi au crezut că eu am făcut vreo şmecherie, dar a fost îngâmfarea asta a lor. După, s-a demonstrat. S-au luat de la securitate discuţiile pe care le-am avut cu Gigi Becali şi nu spunea nicio secundă: «Stoica, dă-te la o parte!». Eu chiar i-am spus: «Vezi că nu ai echipă. O să-ţi fie greu şi cu copiii ăştia!»”.

La finalul acelui sezon, CFR a câştigat titlul la un singur punct diferenţă, însă Steaua a fost ulterior depunctată ca urmare a scandalului Valiza. Gigi Becali a fost condamnat pentru tentativa de mituire a jucătorilor lui U. Cluj pe care a vrut să-i stimuleze la partida cu CFR din ultima etapă a campionatului.

Echipele de atunci:

  • GLORIA: Mincă – Nejneru, Jozic, Vlaicu, Filip – Paleacu, Cl. Ionescu (85 M. Gheorghe), Doicaru, Dino Eze – Ioviţă, Guda (67 Bunică). Antrenor: Ştefan Stoica
  • STEAUA: Zapata – Golanski, E. Baciu, I. Rada, P. Marin – Bădoi, M. Croitoru (64 Cristocea), Lovin, Neaga (86 Bicfalvi) – Dică, V. Badea (72 Zaharia). Antrenor: Marius Lăcătuş.

 

 

Articole similare